HABERLER>DÜNYADAN
14 Nisan 2011 Perşembe - 17:11

Antropologlar ikisinin arasında kaldı!

Dünyanın en eski dillerinden biri olan Ayapaneco’nun sözlüğünü hazırlamaya çalışan antropologlar büyük bir sıkıntı yaşıyor. Zira bu dili konuşabilen dünyada sadece iki kişi kaldı, onlar da birbiriyle konuşmuyor.

Antropologlar ikisinin arasında kaldı!

MEKSİKA - Bugün Meksika olarak bilinen topraklarda yüzlerce yıldır konuşulan Ayapaneco dili, İspanyolların işgalinden, savaşlardan, devrimlerden, kıtlıklardan ve sellerden sağ çıkmayı başardı. Ancak bugün birçok yerli dili gibi Ayapaneco’nun da nesli tükenmek üzere.

Guardian'ın haberine göre; bugün dili akıcı bir biçimde konuşabilen sadece iki kişi hayatta. 75 yaşındaki Manuel Segovia ve 69 yaşındaki Isidro Velazquez. Ancak mesele şu ki Tabasco eyaletinin Ayapa köyünde 500 metre mesafedeki evlerde yaşayan bu iki adam birbiriyle konuşmuyor.

Küslüklerinin ardında ne yattığı tam olarak bilinmese de ikiliyi tanıyanlar, birbirlerinden hiçbir zaman hoşlanmadıklarını söylüyor. Ayapaneco sözlüğünün hazırlanması çalışmalarında görev alan Indiana Üniversitesi’nden dil antropologu Daniel Suslak, “Pek ortak noktaları yok” dedi. Suslak, Segovia’nın “biraz aksi” Velazquez’in ise daha “itidalli” ve evinden çıkmayı sevmeyen bir insan olduğunu ifade etti.

ANTROPOLOGLAR ZAMANLA YARIŞIYOR
Sözlük yazma sürecindeki antropologlar, resmen zamanla yarışıyor. Guardian’a telefonla bir röportaj veren Segovia, “Benim çocukluğumda herkes bu dili bilirdi. Yavaş yavaş konuşanlar azaldı. Sanırım ben ölünce kimse kalmayacak” dedi.

Velazquez’le aralarında bir düşmanlık olduğunu reddeden Segovia, 10 yıl önce ölen ağabeyiyle sürekli olarak Ayapaneco dilinde konuştuklarını böylece dili öğrendiğini anlattı. Segovia hala eşi ve oğluyla bu dilde konuştuğunu belirterek, “Ama onlar beni anlıyor da konuşamıyor” dedi. Velazquez’in ise artık ana dilini hiç kullanmadığı ifade edildi.

Suslak, Ayapaneco’nun her zaman için diğer güçlü yerel dillerle çevrilmiş bir “dil adası” olduğunu belirtti. Dilin tarihsel gerilemesi 20’nci yüzyılın ortasından itibaren İspanyolca’nın eğitim dili olarak kabul edilmesiyle hızlandı. 70’li yıllarda yaşanan göç ve şehirleşme, köyde yaşayan ve dili konuşan çekirdek kitlenin dağılmasına neden oldu.

ASLINDA DİLİN ADI NUUMTE OOTE

Meksika’da toplam 68 tane yerel dil bulunuyor. Farklı lehçeleri de hesaba katılırsa bu sayı 364’e çıkıyor. Tehdit altında olan başka Meksika dilleri de var ancak Ayapaneco’nun durumu çok radikal. Aslına bakılırsa Ayapaneco bu dile yabancıların verdiği bir isim. Normalde Segovia ve Velazquez dillerini “Gerçek Ses” anlamına gelen “Nuumte Oote” olarak isimlendiriyor. Segovia ve Velazquez de dilin farklı varyasyonlarını konuşuyor. Bu yılın sonlarında yayımlanacak sözlük iki versiyonu da içeriyor. Ulusal Yerel Diller Enstitüsü son çare olarak kurslar açarak dilin öğrenilmesini sağlamaya karar vermiş. Dersleri de Segovia ve Velazquez’in vereceği ifade ediliyor.  Suslak dilin çok zengin olduğunu, özellikle de “hindi gibi guruldamak” anlamına gelen “kolo-golo-nay” gibi yansıma sözcüklerin çok olduğunu belirtti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Korsanların üzerinde denensin’
Amerikan donanmasının, savaş gemilerinden birisinden ateşleyerek test ...
‘Misrata’da katliam olabilir’
Libyalı muhalifler NATO'nun Misrata kentine yönelik hava saldırılarını ...
Dış basından ‘Fransız kalmış’ yorumları
Başbakan Erdoğan’ın dün Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Genel Kurulu'nda ...
 
İsrailli bakan canlı yayında sifon çekti
İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, telefonla katıldığı bir radyo ...
'Gazze filosunu durdurun' talebi
İsrail, Türkiye'den Mayıs ayında Gazze'ye doğru yola çıkacak olan yeni ...
‘Sahibinden’ satılık adalar
Çin hükümeti, kimsenin oturmadığı 176 adayı, Çinli ya da yabancılara yatırımcılara satacak.
 
Ahmedinejad: Uyanık olun
İran Cumhurbaşkanı, ''Bölge halklarını, birbirine düşürmek istiyorlar. ...
Fransa’da peçeye ilk ceza
Pazartesi günü yürürlüğe giren peçe takma yasağı büyük eleştirilere neden ...
Mahkeme yolu göründü
Mısır'ın devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e, protestocuların öldürülmesi ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva