HABERLER>GÜNCEL
3 Haziran 2011 Cuma - 13:30

Annesi ikinci kez hayat verdi

12 yaşındaki Eslim Çağlar'ın, genetik ''Wilson'' hastası olması nedeniyle bir an önce karaciğer nakli olması gereken Çağlar'a, ''canım ciğerim'' dediği annesi ikinci kez can oldu.

Annesi ikinci kez hayat verdi

İZMİR - Kent Hastanesindeki nakil operasyonunu gerçekleştiren ekibin başında bulunan Genel Cerrah Doç. Dr. Murat Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çağlar'ın Wilson adı verilen özel bir hastalığının bulunduğunu, bu hastalığın karaciğerde bir enzim eksikliğine bağlı olarak vücutta bakır birikimine neden olduğunu, bu nedenle de organlarda hasara yol açtığını anlattı.
    
Bakır birikiminden önce karaciğerin etkilendiğini dile getiren Doç. Dr. Kılıç, ''Karaciğer sirozu, karaciğer yetmezliği gelişiyor. Daha ileri dönemlerde nörolojik bulgular, beyinde hasar, yürüme, konuşma güçlüğü problemleri olabiliyor. Eslim bize geldiğinde karaciğer yetmezliği ön plandaydı. Bu sebeple de hemen karaciğer nakli planladık ve yaptık'' dedi.
    
Doç. Dr. Kılıç, çocuğun hastaneye başvurduğunda durumunun oldukça ağır olduğunu, karaciğer yetmezliğinin son döneminde bulunduğunu belirterek, ''Nakil olmazsa birkaç ay içinde kaybedilmesi söz konusuydu. Bu durumda annesi yapılan tetkikler sonucu uygun bulununca nakil yapma imkanı bulduk'' diye konuştu.
    
Canlı vericili nakillerin sıklıkla 8-10 saat kadar sürdüğünü anlatan Kılıç, ''Eslim'in ameliyatına da sabah saat 9-10 gibi başlayıp akşam 18.00 gibi bitirdik. Ameliyat sonrası dönemde de bir aksilik olmadı. Birkaç gün yoğun bakımda kaldı. Bundan sonra hayatının normal bir insan gibi sürmesini bekliyoruz. Okula gidecek. Normal hayatına devam edecek. Sadece vücut organı reddetmesin diye kullanacağı ilaçlar var. Ama eski haline göre çok çok daha iyi olacak'' dedi.
    
Wilson hastalığının çocuk yaşlarda ortaya çıkan genetik bir problem olduğunu anlatan Dr. Kılıç, karaciğer nakli gerçekleştirdikleri çocuk hastaların yüzde 10-15'inin Wilson hastalığından olduğunu ifade etti.
    
Kılıç, karaciğer fonksiyonları bozuk olan çocuklarda genellikle Wilson hastalığını düşünmek gerektiğini, çocuk uzmanlarının da zaten bunu iyi bildiklerini, bir çocukta saptandığında genetik olması nedeniyle diğer kardeşlere de bakmak gerektiğini söyledi.
    
CANIM CİĞERİM'' DEDİĞİ ANNESİ CAN OLDU
Kızına ikinci kez can veren Anne Meral Çağlar (37), kızının son dönemde hızla kilo aldığını, ilk başlarda bunu ergenlik döneminden kaynaklandığını düşündüklerini, hatta diyet uyguladığını anlatarak, ''Nakil öncesinde 1 ay kadar önce anormal derecede şişlik şikayetimiz oldu. Vücudu komple şişmeye başladı. Hastaneye kontrole gittiğimizde hastaneye yatırdı doktorlarımız'' dedi.
    
Çağlar, Bursa'da yaşadıklarını, oradaki hastaneden İzmir'e yönlendirildiklerini dile getirerek, ''Doktorumuz nakil olması gerektiğini söyledi. Burada da karaciğer nakli olduk'' dedi.
    
Karaciğerini verdiği için son derece mutlu olduğunu söyleyen Çağlar, ''Çok güzel bir duygu. İlk etapta testler yapılırken benim verememe ihtimalim vardı, çok üzülmüştüm. Anlatmak çok zor, yaşanınca anlaşılıyor. Çok güzel bir duygu, çok mutluyum. Ben verdim diye de ayrıca mutluyum'' diye konuştu. Eslim Çağlar da ''Biz annemle birbirimize sürekli 'canım ciğerim' diyoruz. Bu gerçek oldu, bana canını bağışladı'' dedi.

Ameliyat sonrası çok rahatladığını, acılarından, ağrılarından kurtulduğunu anlatan Eslim, ''Nakil olmam gerektiğini öğrendiğimde gayet rahattım, olumlu düşündüm hep, hatta hastaneye yattığımda haydi ne zaman gideceğiz, beklemek istemiyorum diyordum. Bir an önce olsun bitsin diyordum. Şimdi gayet iyiyim'' şeklinde konuştu. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
3. Selim'in tahtını lojmanına taşıttı
Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü'nün 3. Selim'in tahtını lojmanına taşıttığı, ...
İşte Defne Joy'un Adli Tıp raporu
Defne Joy Foster'ın ölüm nedeninin astım, alkol ve ilaçlar olduğu ortaya çıktı.
Sertel ile Çiftçi mahkemelik oldu
Denizcilik Müsteşarlığı tarafından Bayraklı’da Atatürk Ormanı içinde inşa ...
 
İşadamı Sami Ofer evinde ölü bulundu
Türkiye'de Galataport ihalesi ile adını duyuran Ofer 89 yaşında Tel Aviv'deki ...
Büyüksaraç'tan Değirmenci'ye 'opera' tepkisi
İl Genel Meclisi, hizmet binası yapacağı binadan İZDOB’u tahliye ettirmek ...
Tüpraş'tan çıkan sarı dumanlar Aliağa'yı korkuttu
Tüpraş Aliağa Rafinerisi'nin benzin ünitesinde meydana gelen arıza nedeniyle ...
 
Bir ölü caretta da Aliağa’da
Çeşme’de ölü bulunan Caretta Caretta’dan bir diğer kaplumbağa’da Aliağa sahilinde bulundu.
Hava Harp Okulları Komutanı tutuklandı
Balyoz Planı soruşturması kapsamında Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi’nde ...
İzmir'de SBS'ye girecekler dikkat!
Hava Kuvvetlerinin 100.Yıl etkinleri nedeniyle Çiğli’de SBS sınavına girecek ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva