HABERLER>GÜNCEL
29 Şubat 2012 Çarşamba - 08:56

Amerikan askerine çuvala 16 yıl istendi!

Gençlerin geçen yıl Bodrum’da bir Amerikan askerinin başına çuval geçirme eylemi, savcılık tarafından ‘şerefe karşı suç’ ve ‘hürriyetten yoksun bırakma’ olarak nitelendirildi ve 16 yıla kadar ceza istendi

Amerikan askerine çuvala 16 yıl istendi!

MUĞLA - Süleymaniye’de 11 Türk askerinin başına çuval geçirilmesine aynı şekilde yanıt vermek isteyen gençlerin Bodrum’da bir Amerikan askerinin başına çuval geçirme eylemi, savcılık tarafından “şerefe karşı suç” ve “hürriyetinden yoksun bırakma” olarak nitelendirildi. Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı, iddianamede, gençlerin 16 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.
 
4 Temmuz 2003’te Irak’ın Süleymaniye kentinde Türk askerlerinin başına çuval geçirilerek gözaltına alınmasını protesto etmek isteyen bir grup genç, Amerikalı askere yönelik benzer bir eylem gerçekleştirdi. Geçen sene yapılan protesto eylemi, USS Ramage adlı savaş gemisinde görevli bazı Amerikalı askerlerin Bodrum’da dolaştığı sırada düzenlendi. Aralarında, “Bodrum Yurttaş İnisiyatifi”, Türkiye Komünist Partisi ve Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyelerinin bulunduğu 15 kişilik grup, “Yankee go home”, “Katil Amerika” sloganları atıp Jesus Salazar Munoz adlı bir askerin başına çuval geçirdi.
 
Protestonun ardından 8 kişi gözaltına alınırken, gençlerin olay sırasında çektiği görüntülerle kamera, fotoğraf makinesi ve cep telefonlarına el konuldu. Olaylar sırasında, dükkanının camına “Katil Amerikalılar giremez”, “Bu çarşıya ABD askeri giremez” yazılı dövizi asan 49 yaşındaki Rauf Cankurtaran da polis tarafından gözaltına alındı.
Protesto ile ilgili, Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından dava açıldı. İddianameye göre, Jesus Salazar Munozile ile asker arkadaşı, protestoya Bodrum’da gezerken yakalandı. Arkadaşı tıraş olmak için berbere giden Munozile, dışarıda beklemeye başladı. Bu sırada yanına gelen gençler, Munozile’in Amerikan gemisinden inip inmediğini sordu. Etrafını saran grubun, “Sizi ülkemizde istemiyoruz, Amerika insan öldürüyor, defolun gidin” demesi üzerine Munozile, kaçmaya başladı. Munozile’i yakalayan gençler başına çuval geçirdi.
 
Küçük düşürdüler
İddianamede, gençlerin hürriyeti tahdit ve hakaret suçunu işlediği iddia edilerek, “Mevcut delillerden, şüphelilerin olay yerinden ayrılmak isteyen müştekiyi cebir kullanmak suretiyle tuttukları, kaçmaya başladığı sırada da koşarak yakalamak suretiyle hürriyetini tahdit ettikleri, müştekinin başına çuval geçirmek suretiyle küçük düşürdükleri ve bu şekilde hakaret ettikleri anlaşılmakta” denildi. İddianamede, olayın görüntülerinin bulunduğu hafıza kartlarının gençlere iade edilmesi istendi.
 
2003’e karşı tepkiydi
İddianameye göre sanıklara, TCK’nın “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçunu düzenleyen 109. maddesi uyarınca 4 yıldan 14 yıla, TCK’nın şerefe karşı işlenen suçlarla ilgili 125. maddesi uyarınca 4 aydan 2 yıl 8 aya kadar ceza verilebilecek. En üst sınırdan ceza almaları halinde sanıklar 16 yıl hapis yatabilecek.
ABD’nin 173. Hava İndirme Tugayı’na bağlı askerler, Süleymaniye’de Odierno komutasındaki operasyonla Türk askerlerini gözaltına almıştı. Başlarına çuval geçirilen 11 Türk askeri 60 saat alıkonulmuştu. Bu olaydan sonra, ülkesinin makamlarınca hakkında soruşturma açılmayan Odierno, birkaç yıl sonra Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin komutanlığına getirilmiş, daha sonra da Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanmıştı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
vatandaş 29 Şubat 2012 Çarşamba 19:01

Askerlerimizin başına çuval geçiren Amerikan askerlerine tepki göstermeyen bu iktidar yöneticilerine ne gibi bir ceza verildi acaba. Askerinin başına çuval geçirilen bir Başbakan daha sonra Irak batağında bulunan ABD Askerlerinin sağ salim evlerine dönmelerini temenni eden beyanatını unutmadım unutmayacağım. Şimdi sormak istiyorum, ABD askerinin şerefi varda TÜRK Askerinin Şerefi yokmu. Türk Askerini Şereften yoksun bırakan kimlerdir!

Yorumu oyla      13      6  
Işık Dikicigil 29 Şubat 2012 Çarşamba 10:49

TÜRKİYE ERMENİSTAN MİLLİ MAÇINDA , AZERİ BAYRAKLARINI ÇÖPE ATANLARA NE CEZA VERECEKSİNİZ.

Yorumu oyla      20      6  
ŞİRİNYERLİ 29 Şubat 2012 Çarşamba 10:22

ABD'Lİ ASKERLERİN ŞEREF ÖLÇÜSÜNE GÖRE CEZA VERİLSİN,IRAK DAN GELMİŞLERDİ,BODRUM'A,,ORADA ÖLENLERİN SAYISI HALEN BELLİ DEĞİL.IRAKDA AYNI İŞLEME TABİİ DAHA FAZLA SATTE ELLERİNDE KALAN ASKERLERİMİZEDE "EMİRLERE UYMADIKLARINDANMI İŞLEM YAPILMIŞTI" YARIM SAAT "YUMUŞAK BİR KELİME"ARADIM AMA BULAMADIM.SAYGILARIMLA.

Yorumu oyla      19      6  
DEMOKRAT 29 Şubat 2012 Çarşamba 09:18

Bu Ülkede Çıldırmamak İçten Bile Değil.Lafa bakın,Şerefe karşı Suç Ve Hürriyetten Yoksun Bırakma Suçu İşlenmiş ve 16 Yıl Ceza İsteniyor.Mehmetçiğe herkez Her İstediğini yapabilir ve Onun Hakkını kimse Savunamasın.Üstelik Hiçbir Cezasıda Yok.Bu Olaya Maruz Kalan Amerikalı Askerler Olmayıp,Başka bir Ülkenin Askeri Olsaydı sanırım Bu Kadar Ceza İstenmeyecekti!

Yorumu oyla      21      6  
SULTAN TAZEGÜL 29 Şubat 2012 Çarşamba 09:13

Lütfen birisi de bana açıklayabilir mi? Süleymaniye de bizim görevdeki askerlerimizin başına geçirilen çuvalın hesabını kim soracak.? Sayın yetkilileri göreve davet ediyorum.

Yorumu oyla      21      6  
Işık Dikicigil 29 Şubat 2012 Çarşamba 09:02

SÜLEYMANİYE'DEKİ ÇUVAL GEÇİRME OLAYINA ÖZÜR DİLEME. HEDİYE OLARAKTA KÜRECİKTE FÜZE KALKANI BODRUM DAKİNE 16 YIL . HAKİKATTEN ADALET BU OLSA GEREK.

Yorumu oyla      22      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TOKİ'nin yaptığı caminin kıblesi yanlış çıktı!
Kilis TOKİ Konutları’ndaki bir ev sahibi, TBMM Dilekçe Komisyonu’na, “TOKİ ...
Kadifekale'de heyelan, 40 ev 1 cami boşalttırdı
Kadifekale'de meydana gelen heyelan nedeniyle Topaltı İlköğretim Okulu'nun ...
Atanamayan itfaiyeciler 9 gündür eylemde
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin itfaiye eri alımı için açtığı sınavı kazanan ...
 
Bağışçı aileden başsağlığı
Alaçatı’da vefat eden ve başta yüzü olmak üzere organları bağışlanan Nazım ...
Diyarbakır'da bulunan kemiklerin sırrı çözüldü
Diyarbakır'da yapılan kazılarda bulunan kemiklerin en az 100 yıllık ve ...
BBP'liler, Çevik Bir adının meydandan kaldırılmasını istedi
İzmir'de Orgeneral Çevik Bir Meydanı'nda toplanan Büyük Birlik Partisi ...
 
Tehdit edilen kadının yardım çığlığı
İzmir'de yaşayan özel güvenlik görevlisi 35 yaşındaki Şenol Yaşaran, kısa ...
Yunan bandıralı gemi Aliağa'da karaya oturdu
Aliağa’da şiddetli fırtına nedeniyle kontrolden çıkan Yunanistan bandıralı ...
Polisler ve polis muhabirleri yemekte buluştu
Görev gereği birbirleriyle sıkı bir ilişki içinde olan ve genellikle adli ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva