HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Mart 2010 Perşembe - 00:00

Aliağa-Menderes'ten 25 bin volt elektrik geçecek

Aliağa-Menderes hafif raylı sistem inşaatı çalışmaları kapsamında Alsancak-Cumaovası arasındaki 29 kilometrelik bölümde, 15 gün içinde 25 bin volt elektrik enerjisiyle test yapılacak. ’

Aliağa-Menderes'ten 25 bin volt elektrik geçecek

Aliağa-Menderes hafif raylı sistem inşaatı çalışmaları kapsamında Alsancak-Cumaovası arasındaki 29 kilometrelik bölümde, 15 gün içinde 25 bin volt elektrik enerjisiyle test yapılacak. ’
 
İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun bitim tarihi olarak 9 Eylül'ü verdiği Aliağa-Menderes Hızlı Tren Projesi'nde sona yaklaşılırken, İzmirlileri bekleyen büyük bir tehlike ortaya çıktı. Yeni Asır’’ın haberine göre, Büyükşehir Belediyesi'nin geçtiğimiz yıl Ağustos ayında ihale ettiği elektrikli tren için hatta gerekli elektrik enerjisini sağlayan iletim hattının döşenmesi için yürütülen çalışmalar da bitme aşamasına geldi.
 
Bu çerçevede toplam uzunluğu 80 kilometreyi bulan hattın güneyini oluşturan Alsancak-Cumaovası arasındaki 29 kilometrelik bölümün 15 gün içinde 25 bin volt elektrik enerjisi verilerek test edilecek olması özellikle hattın evlere yakın geçtiği Gürçeşme'deki gecekondu bölgesinde ölüm riskini de beraberinde getirdi.
 
Hat üzerinde inceleme yapan gazetenin fotoğrafladığı ve hafif bir uzanmayla değilebilen elektrik hatları ve kırılan korkuluk demirlerinin arasından geçip hat üzerinden karşıdan karşıya geçen insanlar tehlikenin boyutlarının ne kadar büyük olduğunu gösterdi. Yapımı tamamlanan 29 kilometrelik demiryolu hattında bir takım testler yapılabilmesi için önümüzdeki günlerde Ankara'dan elektrikli tren lokomotifinin İzmir'e geleceğini söyleyen TCDD Bölge Müdürü Sebahattin Eriş, "Lokomotifin gelmesi ile birlikte hattın Alsancak-Cumaovası arasındaki bölümüne 25 bin volt elektrik enerjisi vereceğiz. Bu nedenle özellikle hattın aşağıda, evlerin yukarıda kaldığı bölgelerdeki vatandaşlar çok dikkatli olsunlar" dedi.
 
2 METRE SINIRI
Yüksek gerilim hattına 2 metreden fazla yaklaşan vatandaşların ölüm riski ile karşı karşıya kalabileceğine işaret eden Eriş, Gürçeşme'de Atatürk Maskı'nın bulunduğu bölgede gecekonduların üstte, tren hattının ise aşağıda kaldığı yerlerin büyük risk taşıdığını söyledi. Benzer riskin Şirinyer Tüneli'nin giriş ve çıkışında da olduğunu belirten Eriş, özellikle çocuklar konusunda dikkatli olunmasını istedi.
 
Geçtiğimiz yıllarda İstabul'da gerçekleştirilen deneme seferleri sırasında 12 çocuğun yüksek gerilime kapılarak yaşamlarını kaybettiğini ifade eden Eriş, Şirinyer Tüneli'nin giriş ya da çıkış kısmında tuvaletini yapan bir çocuğun idrarının yüksek gerilim hattı ile temas etmesi durumunda enerjinin atlama yaparak çocuğu ya da yetişkin kişiyi kömür olma tehlikesi ile karşı karşıya bırakacağını ifade etti. Hatta verilecek enerjinin çok büyük bir gerilim yaratacağını belirten Eriş, özellikle yağışlı havalarda yüksek gerilim hattının cok daha ciddi etkileri olabileceğini vurguladı.
 

 
İLAN DAĞITILACAK
Önümüzdeki günlerde riskli bölgelerde yaşayan vatandaşları bilgilendirmek amacıyla bastırdıkları el ilanlarını kahvehanelerde dağıtacaklarını, muhtarlara da vatandaşı uyarması için eğitim vereceklerini belirten Eriş, en fazla 1 hafta sürecek olan testlerin ardından bundan böyle 29 kilometrelik hattın tamamında sürekli yüksek gerilim olacağının altını çizdi. 2003 yılında İspanyollar tarafından toplam uzunluğu 80 kilometreyi bulan hattın elektrifikasyon işlerinin tamamlandığını ve 2 ay süreyle devam eden test çalışmalarının ardından sistemin kesin kabulünün yapıldığını kaydeden Eriş, başlayacak çalışma öncesi özellikle kablo hırsızlarını uyarmayı da ihmal etmedi.
 
Bugüne kadar yüksek gerilim hattının yüklü olduğu bakır kabloları çalmak isterken 11 kişinin hayatını kaybettiğini, bir çok kişinin yaralanıp sakat kaldığını, kablo çalarken suçüstü yakalanan hırsızların bir çoğunun da hapis cezasına çarptırıldığını ifade eden Eriş, ilk etapta Şirinyer Tüneli'nin giriş çıkışlarının, ardından da Kuzey Hattı'nda kalan Karşıyaka Tüneli'nin giriş ve çıkılarının galvanizli plaka ve tel örgülerle belediye tarafından kapatılacağını dile getirdi.
 
Öte yandan hırsızların çaldığı kablolar hattı bir an önce devreye sokmak için çabalayan Büyükşehir Belediyesi ile TCDD'de sıkıntı yarattı. Durum böyle olunca şartnamede öngörülen özel alaşımlı kablo miktarının yapılacak işi karşılamama riski ortaya çıktı. İhaleye çıkılan tel miktarından yüzde 30 daha fazla tele ihtiyaç oldu. Bunun üzerine geçtiğimiz Şubat ayında TCDD kablo alımı için ihaleye çıktı. Sadece bir Alman firmasının teklif verdiği ihale firmanın evraklarının eksik olması nedeniyle iptal edildi. TCDD yeni ihaleyi 6 Nisan'da yeniden yapacağını açıklarken alınacak kabloların 55 bin metrelik bölümünün Aliağa-Menderes Hattında çalınan kablolar yerine kullanılması planlandı.
 
" BİLGİLENDİRME YETERLİ OLMAYABİLİR"
Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sedat Gülşen de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Sadece böyle yerler değil genelde elektrik sistemlerinde ilk enerji verilmesinde sorunlar olabiliyor. Havai hatlarda ek önlemler alınması gerekebilir. Bu önlemlerin sadece bilgilendirme ile kalması yeterli olmayabilir" dedi. "Orada yaşayan vatandaşların eski alışkanlıkları var. O alışkanlıkları çok kısa sürede yıkmak mümkün olmayabilir. Bu tür sorunlu alanlar, bölgeler var ise buralarda metal duvar veya tel örgülü burgular dediğimiz koruyucu ayırma bölümleri oluşturulmalı" diyen Gülşen, "Bu bölmeler dokunmaya ve üzerine bir şey atılmaya karşı koruyucu olabilir. Her bir gerilimin dokunma mesafesi vardır. Burada 25 bin volttan bahsediliyor. Bunların da kendine özgü atlama mesafesi denen mekanik anlamda enerji iletimini sağlayan mesafeler vardır. Bir de canlının, insanların uzanabilir, dokunabilir mesafeleri vardır. Örneğin anten tamir ederken birçok insan havai hattaki yüksek gerilime maruz kalabiliyor. Bu sadece bir iki metre ile olan bir şey değil. Bundan daha fazla mesafelere ihtiyaç duyuluyor. O yüzden tüm bunlar dikkate alınarak sıkıntılı bölgelerde ek önlemlerin mutlaka alınmasında fayda var" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buca’’nın trafik derdi bitiyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yeşildere Caddesi’’ni katlı kavşak ile aşarak ...
Başkan Durak’’tan Romanlar’’a güvence
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Karşıyaka'da yaşayan Roman ...
Budanan ağaçlar dar gelirliye yakacak oluyor
Konak Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri bir yandan ağaçların ...
 
Yeni mutluluklar için yenilendi!
Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Nikah ve Kokteyl Salonu, yeni mutluluklara ...
Köylere ulaşım müjdesi
Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, Aliağa-Menderes projesinin hizmete ...
İKK'da Roman açılımı
Kurul 2010 Yılı 1. Olağan Toplantısı’’nı yaptı. Toplantıda Roman vatandaşların ...
 
Karşıyaka’’da Harran yıkıldı
Karşıyaka'da faaliyet gösteren, imar planında park ve oyun alanı üzerinde ...
Seçmen sadece Çerçioğlu ve Kocaoğlu’’na ’‘evet’’ diyor
Ege Bölgesi’’nde 8 ilde yapılan kapsamlı ankette 6 il mevcut başkanına ...
Başkan Kocaoğlu kadın gazetecilere ’‘rapor verdi!’’
Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, İzmirli kadın gazetecilerle bir ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım çam devirince!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (3): 'Dans eden ayılar' ve 'Sokak hayvanları'
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva