HABERLER>EGE
3 Ocak 2012 Salı - 14:10

Alabanda Antik Kenti, turizmi canlandıracak

Alabanda'da kazı çalışmalarını yürüten Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Suat Ateşlier, kazı çalışmaları bittiğinde sadece Aydın turizminin değil, Türkiye'nin tarih ve kültür turizminin büyük bir sıçrama yaşayacağını söyledi.

Alabanda Antik Kenti, turizmi canlandıracak

AYDIN - Doç. Dr. Suat Ateşlier, 2011 yılının Bakanlar Kurulu onaylı ilk resmi kazısı olması ile dikkat çeken Alabanda'nın hatip ve mimar yetiştiren bir kent olduğunu belirtti. Doç. Dr. Ateşlier, Batı Anadolu'da Karya ve İonya Bölgeleri üzerinde kurulu Aydın'ın verimli ovaları nedeniyle antik dönemde de çok yerleşim gören yerlerden biri olduğunu kaydetti. Doç. Dr. Ateşlier, "Karyalıların bölgede kurduğu önemli antik kentlerden biri de Alabanda'dır. Mısır'daki piramitlerin üzerinde gördüğümüz Karca yazıtlar bize buradan giden paralı askerlerin olduğunu ve bunların sıla özlemi ile bu yazıları yazdığını göstermektedir. Hitit metinlerinde adı geçen bu kent, mimarlar yetiştirmiştir, hatta bu kentin yetiştirdiği bir mimar Tralleis'teki meclis binasını inşa etmiştir. Tarihçi Herodot'un, Ciçero'nun sık sık söz ettiği Alabanda, tüm genç kızların arp çaldığı, zengin ve kültür seviyesi yüksek bir kenttir" diye konuştu.
 
Doç. Dr. Ateşlier, Karya'nın halen gizemini koruduğunu kaydetti. Doç. Dr. Ateşlier, "Henüz çözülememiş bir dil olan Karca üzerine dünyanın en önemli uzmanı olarak kabul edilen Ignacio J. Adiego kazı ekibimizin bir üyesidir. Bu yılki çalışmalarımızda bir seramik parçası üzerinde bulmuş olduğumuz Karca yazı, Alabanda'nın gelecekte Karca'nın çözülmesine yardımcı olabileceği konusundaki umutlarımızı arttırmaktadır" dedi. Doç. Dr. Suat Ateşlier, Alabanda'da kazı çalışmalarının 1900'lü yıllarda başladığına dikkat çekti. Doç. Dr. Ateşlier, "Yüzey araştırmaları ve kurtarma kazıları yapılmış olsa da, günümüze kadar çok ciddi kazı çalışmalarının yapılmamış olması, kentin bölgenin kıyı kesiminde değil merkezinde kalması ve büyüklüğünden kaynaklanmaktadır. Karya, tapınakları, dağ kutsal alanları, gözlem karakolları ve dağlık coğrafyasıyla gizemlerle dolu bir bölgedir. Bu giz her zaman insanı buraya çeker" diye konuştu.
 
AYDIN, KARYA İLE TANINACAK
Doç. Dr. Ateşlier, Karya'nın gizinin çözülmesinin bu alanda eğitim gören öğrencilere, akademisyenlere ve bölgenin turizminin kalkınmasına faydalı olacağını söyledi. Doç. Dr. Suat Ateşlier, şunları kaydetti:
 
"Karya, gerek yurt dışında gerekse Türkiye'deki bilim çevrelerince son derece merak edilen bir bölge olduğu için kazı çalışmalarımızın başlaması büyük yankı buldu. Pek çok televizyon programının teklifi ile programlara çıkarak kazı çalışmalarını anlattık. Milas'ta düzenlenen Karya Sempozyumu'nda Alabanda'yı anlattım. 25 kişilik kazı ekibimizde Almanya, Fransa ve İsveç'ten çok sayıda bilim adamı var. Dünya çapında birçok arkeolog kazıya uğramıştır. Karya dili üzerine dünyanın en önemli uzmanı İspanyol dil bilimci Prof. Dr. Ignacio J. Adiego'nun, Alabanda'nın Kar diline katkı yapacağı konusunda güveni tamdır. Alabanda'da 1930'lu yıllarda görülmüş ancak şimdi kayıp olan iki adet Karca yazıt bulunmuştu. Bilim dünyası ile bu kaynaşmanın hem biz bilim adamlarına, hem Üniversitemizin bilim dünyasındaki saygınlığına, hem öğrencilerimizin eğitimine hem de Aydın ilinin tanınması ve turizminin gelişmesine büyük katkıları olacağı aşikardır."
 
BONN ÜNİVERSİTESİ'NE GİDECEKLER
Doç. Dr. Ateşlier, gelecek yıllarda farklı ülkelerdeki üniversitelerden öğrenci ve öğretim üyelerini de davet edeceklerini belirtti. Doç. Dr. Ateşlier, "Yaptığımız anlaşmalar doğrultusunda kendi öğrencilerimizi de yurt dışındaki önemli kazı çalışmalarına yollayacağız. Özellikle yüksek lisans ve doktora öğrencilerimizin Avrupa'nın en iyi arkeoloji kütüphanelerinden birine sahip olan Bonn Üniversitesine araştırma yapmak üzere yollanması noktasında da çalışmalarımız olacak. Bu kazı çalışmalarımız devam edip Alabanda antik kenti ortaya çıkıp, Karya'nın görünmeyen yüzü su yüzüne çıktıkça üniversitemizin tanınırlılığı daha da artacak" diye konuştu.
 
AYDIN'DA YÖNLENDİRME LEVHALARI YOK

Doç. Dr. Ateşlier, Aydın'daki antik kentlerin en büyük eksikliğinin yönlendirme levhalarının bulunmayışı olduğunu anlattı. Doç. Dr. Ateşlier, "Bunlar olmadan turistin bilinçsiz bir şekilde antik kenti gezmesini istemiyoruz. Gelecek yıl Güney Ege Kalkınma Ajansı'na bununla ilgili bir proje sunarak tüm bu amaçlarımıza ulaşacağız diye düşünüyorum" dedi.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TARİŞ pamuk alım merkezinde korkutan yangın
Söke’ye bağlı Güllübahçe Beldesi'nde bulunan TARİŞ'e ait pamuk alım merkezinde ...
Aydın'da teknik ressamı biber gazıyla gasp ettiler
Aydın'da, inşaat teknik ressamı 74 yaşındaki Kaya Erdoğan, kendisine ait ...
Kaynana 'dırdırı' yeni evlileri boşatıyor
İlginç çalışmaları ve çeşitli tespitleri ile Aydın’da birçok sorunlara ...
 
Alkollü bisiklet sürücüsüne şok!
Manisa'nın Akhisar ilçesinde alkollü olduğu tespit edilen bisiklet sürücüsüne 590 lira ceza kesildi.
Tedavi gördüğü hastanede kendini yaktı
Manisa'nın Akhisar İlçesi'nde oturan evli 3 çocuk babası 39 yaşındaki ...
190 yıllık Kadı Kalesi restorasyon bekleniyor
Kadıkalesi Köyü'nde bulunan 400 yıllık tarihi geçmişe sahip Rum Ortodoks ...
 
'Kum Zambağı' için harekete geçtiler
Türkiye kıyılarında yetişen nadir zambak türlerinden biri olan, koruma ...
Herkes film gibi izledi, o bıçakladı!
Muğla Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde sıra sisteminin ...
Genç çift ölüme el ele gitti!
Manisa'da, aynı işyerinde çalışan yeni evli çift, iş dönüşü evlerine gitmek ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva