HABERLER>POLİTİKA
29 Eylül 2011 Perşembe - 17:54

AKP ve CHP'den ilk uzlaşma

Yeni anayasa çalışmaları kapsamında AK Parti ile CHP heyeti arasında yapılan görüşmede, AKP CHP'nin Uzlaşma Komisyonu konusudaki kırmızı çizgilerini kabul etti ve anlaşmaya varıldı.

AKP ve CHP den ilk uzlaşma

ANKARA- Yeni anayasa çalışmaları kapsamında AK Parti heyeti bugün de CHP heyeti ile bir araya geldi.
 
Saat 10.57'de CHP Genel Merkezi'ne gelen AK Parti heyetini, genel merkez girişinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Atilla Emek karşıladı.
 
Görüşmelere AK Parti adına Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya katıldı.
 
CHP adına ise görüşmede Genel Başkan Yardımcısı Atilla Emek, CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP Parti Meclisi üyesi Süheyl Batum ve CHP Milletvekili Rıza Türmen hazır bulundu.
 
ÇELİK: "UZLAŞMA KOMİSYONU'NA ÖNŞARTSIZ KATILIM KONUSUNDA ANLAŞTIK"
1 saat 10 dakikalık görüşme sonrasında çıkışta AK Parti heyeti adına açıklamayı Ömer Çelik yaptı. Çelik, CHP ile Uzlaşma Komisyonu'na önşartız bir şekilde her partinin katılması konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi. Çelik, CHP'nin de talep ettiği gibi, Uzlaşma Komisyonu'nda yetkini bir partide değil Meclis Başkanı'nda olacağını da altını çizdi. İçerikle ilgili ise hiçbir şey konuşmadıklarını belirten Çelik, şunları söyledi:
 
"Temel hassasiyetimiz şudur. Meclis açıldıktan sonra ilk günden itibaren temel hedef yeni anayasa yapımı olmalıdır. Uzlaşma Komisyonu önkoşulsuz toplanmalıdır. Biz sadece uzmanların görüşlerinin alındığı bir anayasa yapmak istemiyoruz, bu daha önce çok yapıldı. Tabi hiçbir partinin Uzlaşma Komisyonu yerine konması söz konusu değil, tabi ki bu Meclis Başkanlığımız tarafından yönetilecektir.
 
CHP'nin de Meclis'in ilk açıldığı günden itibaren ilk gündeminin yeni anayasa olması ve Uzlaşma Komisyonu'nun önşartsız olarak toplanması konusunda anlaştık. Uzlaşma Komisyonu'nun kendi gündemini belirlemesi kendisindedir, Meclis Başkanı başkanlığında. "
 
"ÇOĞUNLUK BİZİZ DİYEREK ANAYASA YAPILMAMALIDIR"
CHP heyeti adına ise açıklamayı Genel başkan yardımcısı Akif Hamzaçebi yaptı. Hamzaçebi, "Görüşmede CHP'nin kırmızı çizgilerini AK Parti'ye ilettiniz mi?" sorusuna "Altını çizmek istiyorum, çoğunluk görüşü ile yeni bir anayasa yapılmamalıdır. Yani Meclis'te çoğunluğumuz var diyerek hiçbir siyasi parti anayasa yapma konusuna girişmemelidir. Bunu biz kendilerine de ilettik ve onlarla da uzlaşmaya vardık" dedi. İşte Hamzaçebi'nin konuşmasından satır başları:
 
TUTUKLU VEKİLLER UZLAŞMA KOMİSYONU'NUN SORUNU
"Anayasalar birer toplumsal sözleşme metinleridir. yani toplumun en geniş mutabakatla uzlaştığı metinler olmalıdır. Parlamentonun önünde en önemli mesele budur. Yapılacak çalışmalar milletin görüşünü yansıtan, en fazla mutabakatı yansıtan metinler olmalıdır.
 
Temsiliyet oranı bu dönemde Meclis'te yüzde 95'tir yani çok yüksek bir temsiliyet oranı vardır. Ama yine de Meclis'te temsil edilmeyen yüzde 5'lik bir kesim, oy kullanmayan insanlar vardır. Onların görüşlerinin alınması, onların görüşlerinin bu anayasa sürecine dahil edilmesi gerekir. Aksi takdirde, bu parlamentoda var olan görev yapan milletvekilleri her şeyi yapabilir her şeye karar verebilir, derseniz toplumsal sözleşme tanımına uygun bir anayasa metni ortaya çıkmaz. Bu çerçevede seçilmiş olan tüm milletvekillerinin tabii ki TBMM'de olması meşruiyetin bir gereğidir. Bunu Uzlaşma Komisyonu, sayın meclis başkanı bu komisyonu kuracaktır düşüncesiyle söylüyorum, değerlendirecektir.''
 
Uzlaşma Komisyonu'nun kurulması konusunda AK Parti ile herhangi bir görüş farklılığımız yok. Komisyon kendi usullerini, nasıl işleyeceğini kendisi belirleyecektir. Veri toplama, halkın görüşlerini alma, Meclis'te temsil edilmeyen partilerin görüşlerini alma konusunda komisyon kendi çalışma yöntemini kendisi belirleyecektir.
 
İki siyasi partinin yapmış olduğu bu görüşmede, iki siyasi partinin anayasayı şöyle yapalım böyle yapalım diye bir çerçeve çizmesi doğru değildir. Böyle bir şey yapılmadı. Onu Uzlaşma Komisyonu kendisi belirleyecektir.
 
Altını çizmek istiyorum, çoğunluk görüşüne dayanarak 'Mecliste çoğunluğumuz var' diyerek hiçbir siyasi parti bir anayasa yapım işine kalkışmamalıdır. Böyle bir görüş bugün ortaya konulmuş değildir. Uzlaşma Komisyonu kurulması konusunda karşılıklı olarak iki siyasi parti de olumlu görüşlerini ifade etmişlerdir.''
 
GÖRÜŞMEDE TUTUKLU VEKİLLER DE GÜNDEME GELDİ
AKP’nin, CHP’yi yeni anayasa ziyaretinde tutuklu milletvekillerinin durumu da konuşuldu. CHP’nin, “Tutuklu milletvekilleri de Meclis’te olmalı” sözlerine AKP heyetinin, “Bu konu Uzlaşma Komisyonu’nun değerlendireceği bir konu değil, Meclis’in üzerinde durması gereken bir konu” dediği öğrenildi.
 

Edinilen bilgiye göre görüşmede CHP’liler, meşruiyet bağlamında tutuklu milletvekillerinin de Meclis’te olması gerektiğini ifade ettiler. AKP heyetinin de, “Bu Uzlaşma Komisyonu’nun değerlendireceği bir konu değil, Meclis’in üzerinde duracağı bir konu. Bunlar ayrı konular” dedikleri ifade edildi. 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka Ak Parti’de ‘Yıldırım’ çözüm!
AK Parti’nin genel seçimde 90 bin fark yediği ilçe Karşıyaka’da da kongre ...
İzmir'de, Balbay için 800 bin imza
CHP İzmir örgütü, Ergenekon Davası'nın tutuklu sanığı, CHP İzmir Milletvekili ...
Aksünger bölgesindeki teşekkür ziyaretlerin tamamladı
CHP İzmir milletvekili Erdal Aksünger, birinci seçim bölgesi İlçe örgütleri, ...
 
Yüksel: Hükümet, önce sokak ağzını bıraksın
CHP Milletvekili Alaattin Yüksel, terör sorununun çözümünde iktidar ve ...
Gürsel Tekin'den imzacılara mesaj var!
CHP İzmir’de, İl Başkanı Bayır’a bayrak açan muhalifler imza kampanyasına ...
AK Parti'de kongreler geri çekiliyor
Kongre hazırlıklarına başlayan AK Parti İzmir İl Başkanlığı, delege seçimleri ...
 
'Gerekirse uçaklarımızı Akdeniz'e göndeririz'
Arınç, "Papandreu 'Kıbrıs açıklarında bir sıkıntı olmasın' dedi. Erdoğan ...
AK kadınların yarışı kızışıyor
AK Parti’de İzmir ikinci bölge 12’inci sıra milletvekili adayı Yeşim Demirali, ...
Kamer Genç AK Parti'nin kapatılmasını istedi
HP Tunceli Milletvekili Genç, Başbakan Erdoğan'ın Mısır'da yaptığı konuşmayı ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva