HABERLER>GÜNCEL
26 Mayıs 2011 Perşembe - 10:51

Akıllı sistem hayatımızı değiştirecek

IBM T.J. Watson Araştırma Merkezi'nde görev yapan Dr. Yurdaer Doğanata, İzmir Üniversitesi’nde verdiği seminerde bilgisayar sistemlerinin deprem, tsunami, nükleer sızıntı gibi acil durumlara karşı reaksiyona dayalı karar vermesi gerektiğini söyledi.

Akıllı sistem hayatımızı değiştirecek

İZMİR - IBM T.J. Watson Araştırma Merkezi'nde görev yapan Dr. Yurdaer Doğanata, İzmir Üniversitesi’nde öğrenciler ve akademisyenler ile bir araya geldi. “Akıllı bir dünyada bilişim teknolojisinin konuları” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Dr. Doğanata seminerde, aynı anda 4000 motorlu taşıtı kontrol eden Akıllı Trafik, Riziko yarışma programında gelmiş geçmiş en başarılı iki insana karşı yarışan ve “Derin soru yanıtlama” algoritması kullanan Watson isimli bilgisayar, Telco Telekomünikasyon şirketinin müşteriye özel promosyon geliştiren sistemlerinden bahsetti. Yeni çağın bilgisayarlarının programlama modellerinde ve işletim sistemlerinde köklü değişiklikler olacağını savunan Dr. Doğanata, “Yakın gelecekte cep telefonu şirketiniz siz kafeterya önünden geçerken size kahve ısmarlamak için mesaj gönderebilir, şaşırmayın” dedi.
 
SİSTEM GİDEREK DAHA AKILLI HALE GELİYOR
Gelişen dünyada pek çok sistem giderek birbiriyle bağlantılı ve daha akıllı hale geldiğini ifade eden Doğanata, “2010 yılında birbirine bağlı bilgisayarların sayısı 7 milyarken, 2015’te 15 milyar, 2020’de 50 milyar olması bekleniyor” dedi. Eski nesil bilgisayarların, yalnızca hesap makinesi işlevi gören statik yapılar olduğunu ve sorulara anahtar kelime eşleştirme gibi basit yöntemlerle cevap verebildiğini belirten Doğanata, “Eski nesil bilgisayarlar insanların belirlediği belli vasıfları arayıp bu vasıfları bulması halinde verilen kalıpları uygulardı. Bu nedenle bilgisayarlar insandan çok daha hızlı hesap yapabilir ancak akıllı karar verme yetenekleri sınırlıydı. Artık sistem daha akıllı hale geliyor” diye konuştu.
 
DOĞA OLAYLARINA DAHA HIZLI CEVAP VERİLMELİ
Gelişen sistemin hayati konular için daha hızlı tepkiler vermeye ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Doğanata, “Deterministik yapılar için hızlı sonuç veren bu sistemler, rastgele ve kaotik sistemlerde başarısız oluyordu. Mesela bir deprem, tsunami veya nükleer sızıntı gibi acil durumlarda ne yapılacağına karar vermek için ancak saniyeler vardır. Derin analizler yerine reaksiyona dayalı kararlar verilmelidir” dedi.
 
Bilgisayar programlama ve donanımına dair yakın gelecekte gerçekleşecek önemli gelişmelerden bahseden Doğanata, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Gelecekte kendi kendine öğrenen, otonom öğrenme yeteneğine sahip bilgisayarlar alacak. Mesela şehrin merkezine bırakılan bir bilgisayar sensörleriyle çevrede olan biteni izleyecek ve buna uyum sağlayarak ihtiyaç duyulan işlevleri gerçekleştirecek.”
 
İNSAN BEYNİNE ERİŞMEK ZAMAN ALACAK
Doğadaki örnekleri taklit ederek bilgisayarların geliştirildiğini ancak her şeye rağmen bilgisayarların insan beyninin kapasitesine erişmesinin uzun zaman alacağını söyleyen Doğanata, “İnsan beyninin 20 watt güç harcayarak çalışmasına rağmen, Riziko yarışmasında insan rakiplerini dize getiren Watson birkaç oda kaplıyor ve 100 bin watt güç harcıyor” dedi.
 
Sunumunun ardından Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş’in çiçek takdim ettiği Dr. Yurdaer Doğanata, İzmir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Ali Rıza Doğanata ve akademisyenler ile bir araya geldi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akla ziyan karar: Tedavi görsün diye tutukladık
12 Eylül’de tutuklanıp işkence sonucu akıl sağlığını yitiren Ankaralı ...
İstanbul'da patlama: 8 yaralı
İstanbul Etiler Koç Köprüsü altındaki İETT durağında patlama meydana geldi. ...
‘İzmir’in tüp geçide ihtiyacı yok’
Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal, AKP’nin gündeme getirdiği ...
 
Efemçukuru davasında ‘rica’ krizi
İzmir'in Menderes ilçesi Efemçukuru köyü yakınındaki altın madeninin işletilmesi ...
Seri katil ‘akıllı’ çıktı!
İzmir'de Esra Yaşar, Ayşe Selen Ayla ve travesti Mustafa Has'ı öldürmekten ...
Çiçek: Üzerimde ne renk giysi vardı?
İrtica ile Mücadele Eylem Planı Davası’nda, gizli tanık ile Albay Dursun ...
 
Tugay öldü kimse suçlu değil!
Köpekten korktuğu için yola fırlayıp, otomobil altında kalarak hayatını ...
Bornova'da dev uyuşturucu operasyonu
İzmir'in Bornova ilçesindeki iki operasyonda, toplam 92 kilo 150 gram ...
‘Müstehcen’ heykelin kolu kırıldı
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın Gaziantep Üniversitesi ziyareti ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva