HABERLER>EGE
16 Mart 2011 Çarşamba - 00:00

Akdeniz’’de ’‘Kutu denizanası’’ tehlikesi

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tarkan, denizlerin yaban arısı olarak nitelendirilen ’’kutu denizanası’’nın Türkiye sularına doğru yaklaştığını belirtti.’

Akdeniz’’de ’‘Kutu denizanası’’ tehlikesi


 
MUĞLA - Marmaris Çevrecileri Derneği, bir yıldır çeşitli kurum ve kuruluşlardan aldıkları desteklerle yaptıkları bilimsel araştırmaları kamuoyuyla paylaştı. Dernek Başkanı Ahmet Kutengin, kuruldukları ilk günden bu yana Marmaris’’te bilimsel olarak bir çevre analizi yaptıklarını söyledi. Kutengin, Marmaris koylarında daha önceden görülen ve örtüleme çalışmasıyla önüne geçilmek istenen terörist yosun, limana yanaşan kruvaziyer gemileri ve arıtma sistemlerine kadar denize zarar verecek bütün unsurları Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’’nin de yardımıyla araştırdıklarını söyledi.
 
Toplantıya konuşmacı olarak katılan ve yaptıkları araştırmaları Marmarisli çevrecilerle paylaşan Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tarkan, 25 bin kilometrekarelik bir kapalı denize sahip olan Marmaris Körfezi’’nin ekolojik bozulmayla karşı karşıya kaldığını belirtti. Prof. Dr. Tarkan, körfezin sadece iki açık noktası bulunduğunu, bunların da dip eğiminin körfezin içerisine doğru olması nedeniyle yeterli su sirkülasyonunun sağlanamadığını söyledi. Prof. Dr. Ahmet Tarkan, Akdeniz’’in endemik bitkisi olan Posedonia çayırlarının günden güne azalmaya devam ettiğini kaydederek, "Bu bitki Akdeniz’’in yerel bitkisi. Balıklara hem yuva hem de üreme alanı sağlıyorlar. Marmaris ve çevresinde günden güne azalıyor. Bu nedenle de Marmaris’’in ekolojik dengesinde değişim meydana geliyor. Marmaris ve çevresinde çok ciddi projelerle deniz ekosistemi koruma altına alınmalı" diye konuştu.
 
Denizlerin yaban arısı türkiye kapısında
Prof. Dr. Ahmet Tarkan, denizlerin yaban arısı olarak nitelendirilen, ’’kutu denizanası’’nın (Chironex fleckeri) Türkiye sularına doğru yaklaştığını söyledi. Dünya üzerindeki en zehirli deniz hayvanları arasında 6’’ncı sırada bulunan kutu denizanasının, son zamanlarda Yunanistan’’ın Mora Yarımadası’’nda görüldüğü konusunda bazı açıklamalar yapıldığını belirten Prof. Dr. Tarkan "Neredeyse saydam olan bu hayvanı fark etmek çok zor. Başta Avustralya’’nın kuzey sahilleri olmak üzere denizlerin en zehirli hayvanlarından biri olarak bilinen kutu denizanası 70 insanı öldürücek kadar zehir taşır. Bir uzvunu kurbanına saplar ve zehri akıtır. Kutu denizanası saldırısına uğrayan bir insan birkaç dakika içinde ölebilir. Türkiye’’ye gelmesi durumunda sularımızda büyük bir tehlike yaratacaktır. Bu konuda çeşitli önlemler almalıyız" dedi. (Hürriyet)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege’’den Ak Parti'ye tam 394 başvuru
En büyük talep 146 kişiyle İzmir’’de oldu. İzmir’’i sırasıyla Balıkesir ...
Kuşadası’’nda altyapı yenilemeleri tam gaz
Kuşadası Belediyesi tarafından başlatılan ilçenin eskiyen ve işlevini ...
Muğla'da deprem paniği
Muğla’’da bugün meydana gelen Richter ölçeğine göre 3.8 büyüklüğündeki ...
 
Salihli'de uyuşturucu ve kaçak sigara operasyonu
Manisa'nın Salihli ilçesinde, polis tarafından yapılan operasyonu ...
Deniz çekilince ortaya çıktı
Muğla'nın Bodrum ilçesinde de deniz suyu çekildi. Suların çekilmesiyle ...
Ege’’de ’‘Jaws’’ paniği!
Balıkçıların ağlarına üç ayrı yerde 150 kilo ile 400 kilo arasında değişen ...
 
Muğla’’da 400 kiloluk köpekbalığı yakalandı
Muğla’’nın Fethiye İlçesi’’nde iki balıkçının ağlarına yaklaşık 4 metrelik ...
Muğla’’da korkutan çekilme
Muğla’’nın Marmaris İlçesi’’nde deniz suyu 10 metre çekildi. Çekilmenin ...
Manisa'da uyuşturucu operasyonu...
Manisa’’da, jandarmanın bir yolcu otobüsüne düzenlediği operasyonda, bir ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva