HABERLER>EGE
15 Mart 2011 Salı - 00:00

Ege’’de ’‘Jaws’’ paniği!

Balıkçıların ağlarına üç ayrı yerde 150 kilo ile 400 kilo arasında değişen üç camgöz takıldı. Sahil insanları panikte, bilim insanları ise endişenin yersiz olduğunu söylüyor.’

Ege’’de ’‘Jaws’’ paniği!

 
 
İZMİR - Ege Denizi'nde avlanan balıkçıların ağlarına takılan köpekbalıkları, ilgi ve heyecan yarattı.

Çanakkale'den Ege Denizi'nin güneyine kadar uzanan bölgede balıkçılar dün en büyüğü 400, en küçüğü 150 kiloyu aşan köpekbalıklarının ağlara takılmasıyla şaşkına uğradı.

Köpekbalığı hareketliliğinin Japonya'da meydana gelen tsunami nedeniyle ortaya çıktığı öne sürülürken, bilimadamları bunun doğal bir gelişme olduğunu söyledi.
 
GÜÇLÜKLE ÇEKEBİLDİLER!
Göcek açıklarına avlanmaya çıkan balıkçıların kısmeti köpekbalığından açıldı. Göcekli kaptan Ali Akboyun, balıkçı arkadaşları Özay Güneş ve Yusuf Dikici ile mercan avı için denize açıldı. Akboyun'un oltasına dev bir köpekbalığı takıldı. Balıkçılar, 1.5 saat boyunca yaklaştırmaya çalıştıkları köpekbalığını sonunda tekneye bağlamayı başardı. Ali Akboyun ve arkadaşları öğle saatlerinde köpekbalığını Göcek Belediye İskelesi'ne getirdi. 400 kilo ağırlığındaki ve 3.85 metre boyundaki camgöz cinsi köpekbalığı iskelede vatandaşlarca büyük ilgiyle karşılandı. Bir iş makinesiyle denizden kıyıya çıkarılan dev köpekbalığını görenler şaşkınlıklarını gizleyemezken, bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.
Köpekbalığını 10 kişi yerinden oynatamadı. Tecrübeli balıkçı Akboyun, "Bu balığın tehlikeli olmadığını biliyoruz. Ancak vücutta kan izi olursa ya da havyar dönemlerinde tehlike yaratabilir. Daha önce çok sayıda küçük köpekbalığı yakalamıştık. Ama bu kadarını hiç yakalamadık. Bunu İzmir'e göndereceğiz" dedi.
Fethiye Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan, köpekbalıklarının, genellikle yumurtlama dönemi olan Eylül'de bölgeye geldiğini ve uzun süre kaldığını söyledi. Arıkan, "Ege ve Akdeniz kıyıları ile Muğla kıyıları üreme yerleri. Üremenin ardından kıyıdan 5-6 mil açığa çıkarlar. Bölgemizde yaşayan bu köpekbalıkları tehlikeli değil" diye konuştu.
 
DENİZLİ BALIKÇILAR!
İzmir Çeşme'den denize açılan Denizlili balıkçılar, Kardak Kayalıkları yakınlarında 180 kilo ağırlığında 2.5 metre uzunluğunda camgöz cinsi köpek balığı yakaladı. Vatandaşlar Denizli Balık Hali'nde sergilenen köpekbalığı ile hatıra fotoğrafı çektirdi.
Halk arasında köpekbalığı etinin kanser hastalığına iyi geldiğinin konuşulduğunu, bu yüzden de köpek balığı etine talebin yüksek olduğunu ifade eden balıkçı Bayram Tüfekçi, Ege Denizi'nde köpekbalığının bulunduğunu, ağlara takılanları satmak için getirdiklerini söyledi. Tüfekçi, "Denizli'de kilosu 20 liraya kadar alıcı çıkınca artık biz de getirip satıyoruz" dedi.
 
ÇANAKKALE'DEN DE ÇIKTI!
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyü (Assos) açıklarında yakalanan 150 kilogram ağırlığındaki Kamçı kuyruk cinsi köpekbalığı sergilendiği Küçükkuyu beldesinde vatandaşları hayrete düşürdü.
"Mehmetçik" adlı gırgır teknesinin Assos açıklarında yakaladığı Kamçı kuyruk cinsi köpekbalığını bütün olarak 400 liraya satın alan Ahmet Çelikkaya, balığı 500 liraya İstanbul halinde satacağını ifade etti. Vatandaşların ilgiyle izlediği cins köpekbalıklarının insanlara karşı zararsız olduğu, fakat ağlara büyük zarar verdiği belirtildi.
 
BİLİM İNSANLARI NE DİYOR?
Yeni Asır’’dan Erdoğan Cankuş, Gürkan Düzenli ve Hasan Durna’’nın haberine göre vakaları yorumlayan bilim insanları endişenin yersiz olduğunun altını çiziyor.

Yrd. Doç. Adnan Ayaz (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi) : Köpekbalıkları bu sularda yaşıyor. Bu sayıdaki köpekbalığının yakalanması anormal bir durum değil. Saroz körfezinde var. Çanakkale Boğazı'nda çok sayıda köpek balığı yakalandı. Bu normal. Son zamanlarda arttığını söylemek mümkün değil. Düşmanı olan bir tür azaldıysa, köpekbalığı çoğalabilir. Bir başka önemli konu da, son yıllarda haber teknolojisi ilerledi. Yani bu sularda biz sürekli bu durumla karşılaşıyoruz. Yakalanınca hemen duyuruluyor, eskiden kimsenin haberi olmuyordu.
 
Prof. Dr. Murat Kaya (Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Balıkçılık ve Temel Bilimler Ana Bilim Dalı Başkanı): Bu olayın Japonya'daki tsunami olayıyla hiçbir ilgisi yok. Çünkü köpekbalıkları, Pasifik Okyanusu'ndan Ege Denizi'ne kadar 4 bin 5 bin kilometrelik bir mesafeyi bu kadar kısa zamanda gelemez. Ayrıca o bölgede yaşayan köpek balıklarıyla Ege Denizi'ndeki köpekbalığı türleri de birbirinden farklılık arz ediyor. Bu bölgede koloni halinde yaşadıkları alanlar var. Balıkçılar, artık çok derinlere ağ atabiliyor. Bu yüzden iri köpekbalıkları yakalamış olabilir. Bence bu durum çok normal.
 
Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan (Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı): Ege kıyılarında aynı gün birden fazla köpek balığı yakalanması olağanüstü bir duruma işaret olamaz. Köpekbalıklarının hava kesecikleri bulunmadığı için çok fazla hareket etmeleri gerekir. Aksi takdirde dibe batarlar. Bu hareket sırasında da enerji kaybederler. Kaybettikleri enerjiyi geri almak için de avlanmak zorundadırlar. Köpekbalıklarının avlanmak için sık sık kıyılara gelmesi normal bir durumdur. Kıyılarda da balıkçıların ağlarındaki balıkları yemek isterlerken, yakalanmışlardır. Rutin bir olaydır. (Yeni Asır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muğla’’da 400 kiloluk köpekbalığı yakalandı
Muğla’’nın Fethiye İlçesi’’nde iki balıkçının ağlarına yaklaşık 4 metrelik ...
Muğla’’da korkutan çekilme
Muğla’’nın Marmaris İlçesi’’nde deniz suyu 10 metre çekildi. Çekilmenin ...
Manisa'da uyuşturucu operasyonu...
Manisa’’da, jandarmanın bir yolcu otobüsüne düzenlediği operasyonda, bir ...
 
Polisin korkunç intiharı...
Afyonkarahisar’’ın Çay ilçesinin Emniyet Müdürlüğü polis lojmanlarında ...
Kuşadası Erkan Yücel’’i unutmadı’…
1985’’te geçirdiği trafik kazası sonucu yaşamını yitiren Erkan Yücel adına ...
Düğün dönüşü acı kaza: 1 ölü 5 yaralı!
Aydın'ın Çine ilçesinde, Alabayır köyündeki düğünden dönen otomobilin ...
 
Salihli’’de kaçak sigara operasyonu
Salihli ilçesinde, bir yolcu otobüsünde yapılan aramada piyasa değeri ...
Denizli'De şüpheli ölüm
Denizli'de, 16 yaşındaki bir çocuk, metruk binada iple tavana asılı ...
Manyas Gölü'ndeki acı arayış devam ediyor
Balıkesir'deki Manyas Gölü'nde kaybolan ve cesedi bulunamayan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva