HABERLER>SAĞLIK
16 Mart 2022 Çarşamba - 14:51

Aile Hekimleri rest çekti: Haklarımızı alıncaya dek alandayız!

İzmir Tabip Odası önderliğinde, İzmir Sağlık Platformu’nun iki gün süren iş bırakma eyleminin ardından, bugün de İzmir Aile Hekimleri Derneği ve beş STK, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklamasında bulundu. Açıklamada, “Taleplerimiz kabul edilene kadar alanlarda olacağız” mesajı verildi

Aile Hekimleri rest çekti: Haklarımızı alıncaya dek alandayız!

EGEDESONSÖZ – Sağlık çalışanlarının eylemleri bugün de devam etti. İzmir Tabip Odası önderliğinde, İzmir Sağlık Platformu’nun pazartesi ve Salı günleri “G(ö)rev’deyiz” başlıklı iş bırakma eylemi, bugün İzmir Aile Hekimleri Derneği ile birlikte Birinci Basamak Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Genel Sağlık-İş, SES İzmir Şubesi ve İZASED’in ortak basın açıklamasıyla devam etti. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü binası önünde İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Muhteber Çolak’ın okuduğu bildiride, “Taleplerimiz kabul edilene kadar alanlardayız” denildi.

TEŞEKKÜR BEKLERKEN, YENİ BİR AİLE HEKİMLİĞİ ÖDEME SÖZLEŞME YÖNETMELİĞİ ÇIKARILDI
İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı’nın da destek verdiği etkinlikte okunan basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

“Bütün dünyada olduğu gibi pandemi devam ederken biz takdir teşekkür beklerken sağlık bakanlığı yeni bir aile hekimliği ödeme sözleşme yönetmeliği çıkardı. 30 Haziran 2021 tarihinde çıkarılan ödeme sözleşme yönetmeliği ile birlikte bizler bu yönetmeliğin kabul edilemez olduğunu belirtik ve bununla mücadele edeceğimizi açıkladık. 16-27 Ağustos tarihinde iki gün grev yaptık. Eylül ayında Ankara’da miting yaptık. Ekim ayında İstanbul da iş bırakma eylemi yaptık. 4 Aralıkta İzmir ‘de miting yaptık. 15 Aralıkta grev yaptık. 8 Şubat tarihinde grev yaptık.17-18 Şubat tarihinde iki gün grev yaptık. 14-15-16 Mart tarihinde grev yapacağımızı açıkladık. Bundan 5 gün önce ülkenin en üst makamından hekimlere yönelik çok üzücü ve gerçeklikle örtüşmeyen bir açıklama geldi. ‘Bu devlet onları okuttu, giderlerse gitsinler. Biz de asistan ve yeni mezun hekimlerle devam ederiz’ denildi.”

14 MART’TAKİ AÇIKLAMA, SAĞLIKTAKİ SORUNLARI ÇÖZMENİN ÇOK UZAĞINDA
“Sonra 14 Mart ta sağlık çalışanlarına müjde verileceği söylendi.  Dün müjdemizi aldık. Aile hekimlerinin temel ücretlerinde artış yapacağız denildi. Döner sermaye sabitini maaşa ekleyeceğiz anlamına gelen düzenlemeler, hastanelerde çalışan hekime de zam anlamına gelmiyor. En somut, hemşire arkadaşlar için3600 ek gösterge çıkaracağız, dedi. Ama buna göre diğer meslek gruplarının ek göstergeleri de düzenlenecek mi bilmiyoruz. Bütün bu açıklamalar bizim taleplerimizi karşılamıyor. Ayrıca 14 Mart’ta yaptığı açıklama sağlıkta yaşanan sorunları çözmenin çok uzağında”

ŞİDDETE YOL AÇAN NEDERLERİ TARTIŞIP ORTADAN KALDIRMA DÜŞÜNCESİ YOK
“Sağlıkta şiddet ile ilgili; sağlık çalışanlarına yönelik kasten yaralama suçları, CMK kapsamında katolağa dâhil ediliyor, deniliyor. Yani kasten yaralama olursa kişi tutuklanır, diyor. Şiddet yasasından ve şiddete yol açan nedenleri tartışıp ortadan kaldırmaktan söz edilmiyor. Bizim ASM’lerde güvenlik görevlisi yok. Hastanelerin girişinde metal detektörü yok. Kişi sizi yaralarsa tutuklanır, deniyor. Biz bunun sağlıkta şiddet olaylarını engelleyeceğini düşünmüyoruz. Şiddetin önüne geçilmesi için bakanlıkta ciddi bir bakış açısı değişikliği gerekiyor. Bir kişi CİMER veye SABİM’i arayıp tehditler savuruyor. Bu makamlar direkt kolluk kuvvetlerini aramak yerine ilgili hekimi arayıp bilgi veriyorlar. Böyle davranılan bir yönetim tarzıyla şiddet engellenebilir mi? Şiddeti önlemek için çok net bir tutum alınması gerekiyor. Asla tolerans gösterilmemesi gerekiyor. Sağlıkta şiddet yasası çıkarılması gerekiyor.”

SİSTEMDE ÇOK CİDDİ AİLE SAĞLIĞI ÇALIŞANI AÇIĞI VAR
“Bizim bir diğer talebimiz aile hekimliği ödeme sözleşme yönetmeliğinden hiç söz edilmiyor. Bu yönetmelik bizler için sürekli tehdit unsuru olarak duruyor. Ceza komisyonları ortada duruyor. HYP uygulaması ortada duruyor. Negatif performans normal bir uygulamaymış gibi gündeme bile alınmıyor. Aile hekimliği sisteminde çok ciddi aile sağlığı çalışanı açığı var ve bunun çözümü için hiçbir şey yapılmıyor. Bir diğer talebimiz ASM giderlerini ödememiz için yapılan ödemeler ile ilgili. Kiralara, elektriğe, doğal aza gelen zamlar ortada. Temizlik maddelerinden tıbbi sarf malzemelerine gelen zamlar ve asgari ücrete yapılan zamlarla birlikte ASM’leri yönetmek artık çok zor. Yeni açıklamalarda bu konu da hiç gündemde yok ne yazık ki. Ücretler ile ilgili aile hekimliği temel ücretinde artış yapılacağı söyleniyor. Ama bunun nasıl olacağı belirsiz. Aile hekimliği ücretlendirmesi kayıtlı hastaya göre değişiyor. Dolayısı ile bunun nasıl olacağını bilmiyoruz. Bunca yıllık deneyimimiz ile biliyoruz ki böyle özel günlerde yapılan açıklamalar ile gerçekler, aynı olmuyor. Çıkan yasanın geri çekildiğini görmüş bir meslek gurubu olarak iki gün önce giderlerse gitsinler denilip arkasından bu vaatlere inanmamızı kimse beklemesin. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Mesleki onurumuzu korumak için mücadeleye devam ediyoruz.”

TEDAVİ ETTİĞİMİZ HASTALARIMIZDAN 20 YIL DAHA AZ YAŞIYORUZ
 “Türkiye’de ortalama insan ömrü 78, hekimlerde 58, dâhili branşlar 62, ortalama 60 yıl. Hekimler tedavi ettikleri insanlardan 20 yıl daha az yaşıyorlar bu ülkede. Kendi yaşam süremizi uzatmak ve kendi sağlığımızı korumak için mücadele etmek zorundayız. Bu çalışma koşulları bizi öldürüyor. Bizlerde açık konuşuyoruz ve ölümden daha ötesi mi var? Bizler ölüyoruz ve siz çözüm üretmiyorsunuz, diyoruz. Etkin bir sağlıkta şiddet yasası çıkana; Aile hekimliği ödeme sözleşme yönetmeliği geri çekiline; ASM giderlerini karşılayacak bir ücret ödenene ve ücretler düzenlenene kadar mücadeleye devam edeceğiz.”

 
CHP Genel Merkezi'nden Aydın'a çıkarma
 
CHP'liler 'Zeytinime dokunma' dedi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kanser olduğu düşünülmüştü... Bakın ne çıktı!
İzmir'de nefes darlığı şikayetiyle başvurduğu hastanede akciğer kanseri ...
Salgında günün bilançosu: 115 vefat, 24 bin 614 yeni vaka!
Sağlık Bakanlığı koronavirüs tablosunu paylaştı. Buna göre Türkiye'de ...
Sağlık çalışanları ‘G(ö)reve devam’ dedi… ‘Bizi oyalamayın!’
Hükümetten taleplerinin yerine getirilmesi için başlattıkları eylem kapsamında ...
 
'Daha kötü varyant gelmeyecek'
Salgındaki son durum ve koronavirüs varyantları hakkında konuşan Prof. ...
Hastaneye gidecekler dikkat… Sağlıkçılar bugün de iş bıraktı!
Sağlık çalışanları sağlıkta şiddete karşı gereken önlemlerin alınmaması ...
20 bin personel alımı için tercihler başladı
Sağlık Bakanlığı, 5 bin 175'i hemşire olmak üzere 10 bin sözleşmeli sağlık ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Kalpleri çok acıyor!
Mehmet KARABEL yazdı... Kalpleri çok acıyor!
Son 24 saatte 133 can kaybı, 38 bin 812 yeni vaka
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı 14 Mart 2022 Pazartesi gününün corona ...
Nedim ATiLLA yazdı... Tıp tarihindeki hemşehrilerimiz
Nedim ATiLLA yazdı... Tıp tarihindeki hemşehrilerimiz
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva