HABERLER>GÜNCEL
16 Şubat 2023 Perşembe - 09:49

Adalet Bakanlığı’ndan AİHM’e mektup

Adalet Bakanlığı, deprem felaketinin vurduğu 10 ilde iki ay süreyle, diğer illerde ise belirli koşullarda bir ay süreyle tüm sürelerin durdurulduğunu hatırlatarak AİHM’e mektup gönderdi. Mektupta, depremlerden etkilenenlerin mahkemeye yaptıkları ve yapacakları başvurularda “sürelerin askıya alınması” çağrısında bulundu.

Adalet Bakanlığı’ndan AİHM’e mektup

Adalet Bakanlığı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) gönderdiği mektupta, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenlerin AİHM'e yaptıkları ve yapacakları başvurularda için “sürelerin askıya alınması” çağrısında bulundu.

AA’nın aktardığına göre, Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkanı Hacı Ali Açıkgül, AİHM Yazı İşleri Müdürü Marialena Tsirli'ye mektup gönderdi. Açıkgül, mektubun ayrıca AİHM Başkanı Siofra O'Leary ve AİHM İkinci Bölüm Başkanı Arnfinn Bardsen'e sunulmasını istedi.

Türkiye'de 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki ayrı depremin yaşandığı hatırlatılan mektupta, bu depremlerin 10 ilde yıkıma sebebiyet verdiği ve yaklaşık 13,5 milyon kişinin depremlerden etkilendiği aktarıldı.

Mektupta, “Türkiye'nin ulusal mevzuat ve uluslararası yükümlülükleri doğrultusunda, yasaların öngördüğü şekilde gerekli tedbirleri aldığı” ifade edildi.

OHAL İLANI HATIRLATILDI
Depremler sonrasında 10 il için 3 ay süreyle Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edildiği bildirilen mektupta, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, 10 Şubat 2023 tarihinde, ulusun yaşamını tehdit eden felaket nedeniyle, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri'ne, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 15. maddesi uyarınca, Olağanüstü Hal kapsamında alınacak tedbirlerin, durumun gerektirdiği ölçüde, sözleşmenin 4, 2, 8, 10, 11. maddeleri ve sözleşmeye Ek 1 No'lu Protokol'ün 1, 2. maddelerinde öngörülen yükümlülüklerden derogasyon içerebileceğini belirten bildirimi göndermiştir" ifadelerine yer verildi.

10 İLDE İKİ AY SÜREYLE TÜM SÜRELER DURDURULDU
Yargı alanındaki tedbirlere yönelik 120 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin de 11 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlandığı belirtilen mektupta, şunlar kaydedildi:

"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, 15 Şubat 2023 tarihinde, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri'ne hitaben, bir önceki bildirimde atıfta bulunulan sözleşme maddelerine ek olarak, 120 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde öngörüldüğü üzere, yargı alanında alınacak tedbirlerin Sözleşme'nin 5. ve 6-1 maddelerinden derogasyon içerebileceğini belirten ek bir derogasyon bildiriminde bulunmuştur.

Söz konusu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile herhangi bir hak kaybına sebebiyet verilmemesi amacıyla adli işlemlere ilişkin tüm süreler, depremin meydana geldiği 6 Şubat 2023 tarihinden itibaren 10 ilde iki ay süreyle, diğer illerde ise belirli koşullarda bir ay süreyle durdurulmuştur. İki depremden etkilenen kişilerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yaptıkları ve yapacakları başvurularda herhangi bir mağduriyet yaşamaması için mahkemenin de benzer şekilde süreleri askıya alması veya söz konusu başvurulara bu konuda esneklik sağlaması yerinde olacaktır."

 
İzmirli öğrencilerden içleri ısıtan dayanışma!
 
Selçuk'tan Adana'ya güç veren mektup
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli öğrencilerden içleri ısıtan dayanışma!
İzmir'de Bornova Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin de aralarında ...
'Kalıcı konutlar için zemin etüt çalışmalarına başladık'
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli, 10 ilde ...
Çocuklar için 283 bin 'koruyucu aile' başvurusu
Kahramanmaraş merkezli 11 ili vuran depremden etkilenen çocuklara koruyucu ...
 
Enerjide acele kamulaştırma kararı
Çankırı'nın Kurşunlu ilçesinde kurulacak enerji iletim hattı projesi kapsamında ...
Almanya Başkonsolosluğu’nun planları askıda… 3 kat yapılaşma izni!
Balçova Termal Turizm Merkezi’nin yanı başında kalan Almanya Başkonsolosluğu’nun ...
İzmir'den AYM'ye taşınmıştı... Ne karar çıktı?
İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 10. Hukuk Dairesi’nin, Sosyal Sigortalar ...
 
Malatya'da 4,4 büyüklüğünde deprem
Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 4,4 büyüklüğünde artçı deprem oldu.
Depremde porselenlerin dahi kırılmadığı bina!
Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremde bir binanın giriş katında bulunan, ...
10 günde 4 bin 520 deprem!
Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, 6 Şubat'tan 15 Şubat ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva