HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
28 Aralık 2023 Perşembe - 12:43

Kocaoğlu’ndan dikkat çeken arıtma tesisi çıkışı… ‘Çamurlar açılan çukurlara döküldü!’

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 15 yıl başkanlığını yapan Aziz Kocaoğlu seçim öncesinde tartışmalara neden olan, koku başta olmak üzere çevresel kirliliğin merkezi olarak gösterilen Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’ne ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kocaoğlu, “Arıtma kurulup faaliyete geçtiğinden bu tarafa arıtma çamuru o havzaya (boş araziye) döküldü. Açılan çukurlara döküldü. Başka olanak yoktu” dedi.

Kocaoğlu’ndan dikkat çeken arıtma tesisi çıkışı… ‘Çamurlar açılan çukurlara döküldü!’

EGEDESONSÖZ - Seçim dönemlerinde tartışmalara neden olan koku ve Körfez kirliliğiyle ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu önemli açıklamalarda bulundu.  İzmir’de 15 yıla yakın bir süre belediye başkanlığı yapan Kocaoğlu, kentin kanalizasyon altyapısının bağlandığı, nüfusun çok büyük kısmının atık suyunun arıtıldığı Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin faaliyetinde sorunlar yaşandığını söyledi.  Kocaoğlu, uzmanlara göre kokunun kaynağı olarak gösterilen yerlerden birisi olan çamur havuzlarıyla ilgili de geçmiş döneme ilişkin dikkat çeken sözler sarf etti.

Kocaoğlu, “Arıtma kurulduğundan, faaliyete geçtiğinden bu tarafa arıtma çamuru o havzaya  (boş araziye) döküldü. Açılan çukurlara döküldü. Başka olanak yoktu” ifadelerini kullandı.

SONSÖZ TV’de yayınlanan programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtlayan Başkan Kocaoğlu, Körfez kirliliği üzerinden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yaptığı “20 senedir arıtmaya bakım yapılmadığı için arıtmada problem çıktı, ondan körfez kokuyor” sözünü eleştirdi. 

Yayında kendisine yöneltilen, “Körfezi eleştiriyorsunuz, personel sayısını eleştiriyorsunuz… Son zamanlarda eleştirilileriniz artırdığınız için ‘neden seçim zamanı konuşuluyor’ diyorlar?” sorusu üzerine Kocaoğlu, “Körfezi eleştirmiyorum. 20 senedir arıtmaya bakım yapılmadığı için arıtmada problem çıktı. Ondan körfez kokuyor diyen bir başkan var. Ben o yüzden konuşuyorum” dedi.

GEÇMİŞE LAF SÖYLEMEK NE ANLAMA GELİR?
Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin rehabilitasyon ihalesinin Soyer döneminde yapıldığı hatırlatılarak “boşuna mı ihale yapıldı” sorusuna yanıt veren Kocaoğlu, “Büyükşehir boşuna ihale yapmıyor. Bir artıma tesisi, Türkiye’nin en büyü arıtma tesisi. Bakım yapılmadan, üstüne titremeden, daire başkanı orada oturmadan arıtma çalışmaz. Arıtmaya sürekli bakım yapılır. Çıkıp ‘20 senedir bakım yapılmadı’ demek, rutin bakımlarını yapmayıp, arıtmayı çalışmaz duruma getirip ondan sonra ‘20 senedir yapılmadığı için biz şimdi rutin bakımları yapıyoruz demek’  geçmişe, Ahmet Piriştina’dan bu tarafa gelen 20 senelik belediye başkanlarına laf söylemek ne anlama gelir? Onu bilmiyorum ama o bakımı yapması lazım. Bizim zamanımızda da yapıldı, yapılmazsa çalışmaz, yürümez. Sürekli aşınan bir sistem. Çamur çürütme tesisi kurduk milyonlarca liraya” diye konuştu.

BİZİM ZAMANIMIZDA ÇALIŞIYORDU
Bunun üzerine tesisin çalışmadığı yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Çalışmamış evet. Bizim zamanımızda çalışıyordu. Ben çalışarak bıraktım. Niye çalışmamış? Eksiği vardır, olabilir” dedi.

Gazeteci Fatih Yapar’ın, “Günlük 400 ton çamur geliyor bunun 50-100 tonunu tesis kurutarak işliyor geri kalanın 300 ton çamuru boş araziye döküyorlar. Arazilerle ilgili raporlar ve fotoğraflar var. Hem de sizin zamanınızdan. Boş araziye şahsen ben gittim. Orada 45-50 tane havuz var. Onları kim yaptı?” sorusu üzerine Kocaoğlu, “Arıtma kurulduğundan, faaliyete geçtiğinden bu tarafa arıtma çamuru o havzaya döküldü. Açılan çukurlara döküldü. Başka olanak yoktu. Onlar oraya döküldüğü için çamur çürütme ve çamur kurutma tesisi kuruldu. Dökülmesin diye kuruldu. Ben görevi bıraktığım zaman da ikisi de çalışıyordu. Seçim arefesinde fazla konuşmak istemiyorum ama bu kadar. Onlar çalıştı” diye konuştu.

BENİM PROBLEMİM DEĞİL
Kocaoğlu,  Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nden çıkan tesisin Manisa’da bulunan lisanslı bir tesise taşınması kararı ile ilgili de, “O benim problemim değil. Çamur çürütme, kurutmaya ihtiyaç vardı. Benim dönemimde İzmir Büyükşehir Belediyesi yaptı ve şaltere bastı, çalıştırdı. Geriye kalan çalışmaması, çalıştıramamak, arıtmanın ‘20 senedir bakımı yapılmamıştır’ diyerek başkasını suçlamak gibi şeyler onu yapan adama yakışır bana cevap hakkı doğmaz” ifadelerini kullandı.

İLK DEFA CEVAP VERİYORUM!
 “Genel eleştirilerinizin özellikle sistematik olmadığını söylediniz ama bu zamana denk gelişiyle ilgili ne diyorsunuz” sorusu üzerine Kocaoğlu şu yanıtı verdi:  “Hayır ben bu zamana denk getirmedim, bu dönemde de eleştirmedim. 20 senedir bakım yapılmadı denmesine bile cevap vermedim, ilk defa cevap veriyorum.”

 
CHP’li Nalbantoğlu’ndan yolsuzluk ve milli gelir tepkisi
 
Malatya'da 4,6 büyüklüğünde deprem
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
29 Aralık 2023 Cuma 01:30

futbol stadı yapmak ne zamandan beri belediyenin görevi oldu? Nerede yazıyor?

Yorumu oyla      3      3  
4 işlem 28 Aralık 2023 Perşembe 20:50

25 yılda 100 kişilik öğrenci yurdu bile yapılmadı. Öğrenci yurdu yapmak belediyenin görevi değil , ama stadı yapmak belediyenin görevi.

Yorumu oyla      4      5  
28 Aralık 2023 Perşembe 16:48

Peki çıkan çamurun orada biriktiriliyor olması zaten başlı başına bir hata değil mi ki; çok yağmur yağdığında bu çamur denize karışmıyormuydu. eğer karışıyorsa zaten kendi elinizle körfezi çamurla dolduruyormuşsunuz sayın başkan.

Yorumu oyla      4      2  
Bülent Işık 28 Aralık 2023 Perşembe 15:17

ÇÇS 15 yılda bir çivi çakmadınız derken hiç sıkılmadın mı? Evka 3 ve Üçkuyular metrosu. Konak ve Karşıyaka tramvayı, İzmir Fuar alanı, Doğal Yaşam Parkı, Kadifekale ve Yeşildere'deki evlerin yıkılıp yeşil alan yapılması vs. Çivi derken belli ki senin aklına 4 yılda ancak bitirdiğiniz Alsancak çadır stadı geliyor. Aynı kapasitede stadı Kocaoğlu Tire'de 2 yılda bitirdi.

Yorumu oyla      10      4  
Kordon esnafı 28 Aralık 2023 Perşembe 14:54

Sayın eski başkan,Izmır'de üzün bir dönem büyük şehir belediye başkanı olarak görev yaptınız ama kişisel hırs yüzünden deneyiminizi yetkililer ile paylaşmadınız yeni geen büyük şehir belediye başkanı da yardım istemedi belkide, olan ızmire oldu,çünkü Kocaoğlu bir zamanlar ilçe belediyelerine farklı şekilde davranmıştı,bundan en çok Selçuk belediyesi zarar gördü gerçi şimdi de devam ediyor...

Yorumu oyla      6      6  
ÇÇS 28 Aralık 2023 Perşembe 14:48

20 senedir bakım yapılmadı diyen kimse doğru söylüyor, neredeyse 4. faz için 20 kez ihaleye girilmiş, çivi çakılmamış, bunu herkes biliyor.

Yorumu oyla      4      9  
ÇÇS 28 Aralık 2023 Perşembe 14:46

Liyakate önem vermeden işi bilmeyen adamları tesislerin başına sorumlu yaparsanız tabi ki "başka olanak olmaz." O çamurları kurutup çimento fabrikalarına satıp belediyeye gelir sağlasanız olmaz. Onu yapamadınız mı atık bertaraf şirketleri ile anlaşıp onlara verseydiniz onlar yakılacak hale getirip yok ederdi. Bu aklı size verecek bir yöneticiniz yok muydu. İkamet ettiğiniz Bornova'da bile kocaman 2 tane çimento tesisi var. Ama torpille adam kayırmayla o atık su arıtma tesislerine adam aldınız sonra iş beklersiniz. 15 yılda bir çivi çakmadınız. Rahmetli Piriştina'nın eserlerine kondunuz.

Yorumu oyla      5      12  
Baştan hatalı yapılmış 28 Aralık 2023 Perşembe 13:00

Çıkan çamurun tamamını işleyecek tesis yok ki! Çalışsa ne olur, çalışmasa ne olur! Yapılan tesis, büyük kanal en başta hatalı, eksik yapılmış. Birleşik sistem, yanlış çapta boru seçimi, çıkacak çamurun çukurlara dökülmesi gibi gibi. Sonra şehir neden kokuyor deniyor. Kokar tabi! İşin garibi tüm hatalı süreçin sorumluluğu Soyer'e yüklenmeye çalışıldı. Yıllarca 4.faz yapılmadı. Yeterli yağmur kanalı da yoktu. Var mıydı? Belli bölgelerde birleşik sistem olduğu için yağmur kanalları lağım kokuyor.

Yorumu oyla      9      6  
28 Aralık 2023 Perşembe 12:50

Kokunun kaynağı buydu

Yorumu oyla      4      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova’da başkanlar buluşması
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, İzmir’de geçmiş yıllarda görev ...
Asarlık'a modern dokunuş!
Menemen'de uzun yıllar ihmal edilen Asarlık, yepyeni bir döneme giriyor. ...
Bayraklı'da ‘yeni yıl kermesine' büyük ilgi!
Bayraklı Belediyesi Kadın Girişimi Kooperatifi tarafından geçen hafta ...
 
Aliağa'da Denizcilik Uygulama Merkezi kuruluyor
Aliağa Belediyesi ile İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi arasında ilçeye ...
Başkan Soyer ve DİSK’ten ‘Sao Paulo’ örneği ve çağrı: Aynı mücadeleyi vereceğiz!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer DİSK Ege Bölge Temsilciliğini ...
İlk adım atıldı... İZBAN’a iki yeni istasyon!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 136 kilometrelik İZBAN hattına iki istasyon ...
 
Çalışmalarda sona gelindi... Çiğli Tramvayı yola çıkıyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapım çalışmalarının sonuna gelinen ...
Kemeraltı yeni yılda göz kamaştıracak!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, altyapı çalışmalarının ardından ...
Karabağlar'da yılbaşı öncesi denetim!
Karabağlar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, yılbaşı öncesi vatandaşların ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
157. yaş günü sürprizi körfezin ölü balıkları!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (7) 'Yazlık Sinemalar'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva