HABERLER>SPOR
14 Temmuz 2023 Cuma - 08:39

İZVAK Başkanı Erten’den Karşıyaka Stadı önerisi: Bakanlık yeniden üstlenmeli!

2015 yılında temeli atılan Karşıyaka Stadı ile ilgili yaşananları özetleyen İZVAK Başkanı Ali Erten, stadın tahsisiyle ilgili protokolü imzalayıp İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdiğini, ancak protokolün İzmir Büyükşehir’de imzalanıp geri gönderilmediğini söyledi. Ekonomik zorluklar nedeniyle projenin Büyükşehir’i zorladığını gördüklerini belirten Erten, “Eğer Büyükşehir yapamayacaksa, bakanlıkla oturup yeni bir yol haritası belirlemeli” diye konuştu.

İZVAK Başkanı Erten’den Karşıyaka Stadı önerisi: Bakanlık yeniden üstlenmeli!

EGEDESONSÖZ – İzmir Spor Kulüpleri Vakfı (İZVAK) Başkanı Ali Erten, SONSÖZ TV’ye konuk oldu. Gazeteci yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtlayan Ali Erten, İzmir futbolu ve İzmir kulüpleriyle ilgili çok önemli değerlendirmelerde bulundu. Başkan Erten, Karşıyaka Stadı’nın yapımıyla ilgili yeni bir yol haritasının belirlenmesi gerektiğini söyledi. İzmir’in, profesyonel liglerde yarışacak 9 takımı olduğunu, bu sayıyla İstanbul’un ardından ikinci sırada bulunduğunu hatırlatarak Erten, “Nüfusa orantılı bakıldığında İzmir, profesyonel takım sayısı itibariyle açık ara önde” ifadesini kullandı.

İZMİR’DE 500 BİN NÜFUSA BİR PROFESYONEL TAKIM DÜŞÜYOR
İzmir takımlarının 2022/23 sezonundaki performansını değerlendiren, yeni sezonla ilgili beklentileri anlatan İZVAK Başkanı Ali Erten, “Geçtiğimiz sezon ülkede yaşanan deprem felaketi, covid salgını sonrası derken çok zor bir yıldı. Kulüplerimiz de bundan nasibini aldılar. Altınordu'nun küme düşmesi biz  üzdü ancak genel anlamda çok başarısız bir sezon olduğunu söyleyemeyiz. Büyük fotoğrafa bakarsak İzmir'in 9 futbol kulübü profesyonel liglerde yer alıyor. Türkiye geneline baktığımızda İstanbul'dan sonra profesyonel liglerde en çok takımı bulunan şehiriz. Nüfusa orantılandığında İzmir, açık ara birinci durumdadır. Şöyle ki, 20 milyonluk İstanbul’un 1 milyon nüfusa karşılık bir profesyonel takımı varken, İzmir’de ise 4,5 milyon nüfusuyla 9 profesyonel takımıyla 500 bin nüfusa bir takım düşüyor. Göztepe, Süper Lig’e yaklaşmıştı, ama çıkamadı. Altay, ligde kalmayı başardı. Bucaspor, 1. Lig hedefine yaklaştığı halde ulaşamadı. Ancak Vivent Bornova ve Aliağa FK, profesyonel lige yükseldi. Bu çerçevede İzmir’in çok başarılı olduğunu söyleyemesek de başarısız da sayılmaz. Gelecek sene için beklentilere gelince... Göztepe'nin Süper Lig'e çıkmasını bekliyoruz. Geçen yıl yurt dışından gelen yöneticilerin adaptasyon süreci vardı. Bu sene Göztepe’den büyük bir başarı gelebilir. Bucaspor'un üst ligi zorlayacağını, Karşıyaka'nın yine üst lige yükseleceğini düşünüyorum. Altınordu’nun da alt ligde olmayı fırsata çevireceği inancındayım. Hem oyuncuların yetişmesi hem de onlarla üst lige çıkmak için çabalayacaklarını düşünüyorum. Altay geçen sene çok başarılı bir sezon geçirdi. Altyapısından bir çok genç oyuncuyu A takıma kazandırdı. Bu yıl daha rahat edecekleri kanısındayım” dedi.

2030 YILINA KADAR BU KRİTERLERİN YERİNE GETİRİLMESİ HEDEFLENİYOR
İZVAK’ın 2018 yılında İzmir futboluyla ilgili hazırladı master plandan bahseden Başkan Ali Erten, “Bu planı danışman kurulumuzun onayına sunduk. Kulüplerimizin yaşayabilmesi, ayakları üzerinde durabilmesi için yetiştirici özelliklerinin olması gerektiğini biliyorum. Bunun için dört ana kriter belirlemiştik. Kulübün ya kendisine ait ya da en fazla 2 kulübün kullandığı stadının olması, profesyonel takımları için bir kamp ve antrenman tesisleri olması, altyapı tesislerinin yapılması ve amatör sporlar için salon kriterlerinin 2030 yılına kadar yerine getirilmesi öngörülmüştü. 9 kulübümüzün hiçbiri bu 4 özelliğe birden sahip değil. Bazıları bir, bazıları ikisini yaptı ancak hepsini yapan kulüp yok. Biz hedefi koyduk çalışmalar yaptık ve adım adım çalışmalar devam ediyor.”

İZMİR, FUTBOL FEDERASYONU’NDA DAHA ÇOK KİŞİYLE TEMSİL EDİLMELİ, ÇÜNKÜ…
İzmir’in Türkiye Futbol Federasyonu’nda temsil edilmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Erten, Talat Papatya’nın yönetim kurulu üyesiyken yeni yönetimde birinci yedek olarak liste yer almasıyla ilgili şunları söyledi:

“İzmir’in, Türkiye Futbol Federasyonu yönetiminde temsiliyet oranı kesinlikle yeterli değil. İzmir, Türkiye'de en çok profesyonel takımı olan ikinci şehirdir ve temsiliyetimizin buna göre orantılı olması gerekiyor. Sayın Mahmut Özgener'in Futbol Federasyonu başkanlığından sonra İzmir, geçen dönem Talat Papatya’nın yönetimde olmasıyla temsil edildi. Bu yıl Talat bey yedek listenin birinci ismi oldu. Talat Papatya neden ana yönetimde yok diye bir hissiyat var ancak orada şöyle bir gerçek var; yönetim kurulunda yedek listedeki isimler de çalışıyor. Kurullarda ise yönetim kurulları tarafından görevlendiriliyor. Yeni oluşturulacak kurullarda mümkün olduğunca çok sayıda İzmirli arkadaşımızın olması için çaba gösteriyoruz. Tüm şehir olarak böyle bir çalışmamız var. Umarım önümüzdeki süreçlerde, daha çok temsilcimiz olacak.”

KARŞIYAKA STADI İLE İLGİLİ YENİ BİR YOL HARİTASI BELİRLENMELİ
Karşıyaka Stadı’nın yapımına başlanmamasıyla ilgili görüşlerini dile getiren Ali Erten, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bizim için çok büyük bir yaradır, Karşıyaka Stadı… Birbirimizin hoşuna gidecek kelimeler söylemek yerine gerçekleri konuşursak, daha hızlı yol alırız, diye düşünüyorum. Bunları konuşmaktaki amacımız birlerini yermek değil. Aynı kısır döngünün tekrarlanması için gerçekleri konuşmalıyız. 2015'te başladığında 4 ay kadar inşaat devam etti ancak o aşamada 5 dava açıldı.Bunlardan en önemli 2 tanesi İzBB ve Karşıyaka Belediyesi'nin açtığı davalardı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin davası sonucu yürütmeyi durdurma kararı alındı ve ihale iptal edildi. Sonra ikinci bir ihale yapıldı ancak bu dava sürelerine bağlı olarak inşaata başlanamadı. 1,5 yıl beklendi ve müteahhit firma beklemek istemeyerek ihaleyi iptal etti. Yani davalar bizim 6 yılımızı aldı. Davadaki bulgular üzerinden proje yenilendi. Şu an davalar bitti ve projeler hazır durumda. Ancak genel anlamda ekonomik yatırımların yavaşlaması, belediyenin kendisini yapmak için arazi tahsisini istemesi süreci başka yere getirdi. Tahsis işlemi sonuçlanmadı ancak bakanlık 2 yıl önce tahsis protokolünü belediyeye gönderdi. Ancak o protokol henüz imzalanıp geri gönderilmedi. Tamamlanma sürecinde bakanlık üstüne düşeni yaptı. Burada yapılması gereken, protokolün imzalanıp geri gönderilmesidir. Ancak bunlar olmadığı için süreçte tıkanma oldu. Temel sebep yerel yönetimin o dönemde öngörülen maliyet rakamlarının bugün için çok fazla bir şekilde artmış olması. İlk ihalede 55 milyondu stadın maliyeti, bugün 1 milyarın üstünde. Aşırı artışlar nedeniyle yerel yönetimler de bütçe bulmakta zorlanıyor ve iş kısır döngüye evrildi. Bazı proje çalışmaları falan yapıldı ancak bundan sonra projeleri değiştirmek yeni davalar demektir ve bu da 5 yıllık yeni bir macera demektir. Maliyeti düşürmek adına kapasiteyi düşürerek yapabilir miyiz diye düşünmemek lazım. Bundan sonraki süreçte belediye yapmak istiyor ancak bütçesini zorluyor. Onlara da hak veriyoruz. Bundan sonra olması gereken yeni bir yol haritası yapılmasıdır, devlet ve belediye arasında. Kulüp başkanı ve yönetimin ciddi çalışmalarının olduğunu biliyorum. Belediye karşılayamayacaksa bakanlığın yeniden üstlenmesi konusunda yeni bir yol haritası belirlenmelidir.”

KARŞIYAKA’NIN ŞİRKETLEŞMESİ, TİCARİ FAALİYETLER İÇİNDİR
İzmir’deki 9 profesyonel kulüpten Altay ve Karşıyaka dışındaki kulüplerin sportif faaliyetler, yarışmacı haklar açısından şirketleştiğini hatırlatan İZVAK Başkanı Ali Erten, Karşıyaka’nın son günlerde tartışılan şirketleşme çabalarının ticari faaliyetlerle ilgili olduğunun altını çizdi.  Başkan Erten, şu bilgileri aktardı:

“Kulüpler için iki türlü şirket var. Biri yarışmacı hakların devrinin yapılacağı şirkettir. Diğeri de ticari faaliyetleri yürütmek için kurulacak şirket… Dernek statüsündeki kulüplerin ticari faaliyetlerini sürdürebilmesi için tüzel  kişiliğe ihtiyaç var. Spor yasasından önce kulüplerin içinde oluşturduğu iktisadi teşekküllerle yapılıyordu. Ancak yasa ile bunlar ortadan kalktı. Kulüpler dernek olsa bile bakanlığa devredildi. Bunun için tüzel kişiliğe ihtiyaçları oldu. Sportif hakların devri ise genel kurul ile olabiliyor sadece. Karşıyaka'da kurulması planlanan şirket, ticari faaliyetlere yönelik bir şirkettir. Bunu kurmazsanız forma satışı yapamazsınız, sponsorlarınıza fatura kesemezsiniz. Altay ve Karşıyaka'nın her ikisinde de yarışmacı haklar konusunda bir şirket kurulma durumu yok şu an itibariyle.”

ATATÜRK STADI’NIN KİMLİĞİNİN KORUNMASI LAZIM
İzmir Atatürk Stadı’nın uzun süredir atıl vaziyette kaderine terk edilmesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Ali Erten, “Valilik, yapı güvenliği nedeniyle maç oynanmasına izin vermiyor Atatürk Stadı’nda... Daha önce diğer statlar bitmemişken, Valilik bu statta maç oynanmasına kısmen de olsa izin veriyordu. Stat inşa edileli 50 yıl olmuş ve yapı ömrünü doldurmuş. O devasa spor kompleksi, stat ve salonlarla birlikte 240 bin dönümlük spor alanı. Türkiye'de eşi benzeri olmayan bir yer. Bizim tüm çalışmamız buranın spor alanı olarak devam etmesi yönündedir. Çok değerli bir lokasyonda. Spor alanı olarak yeniden planlanması durumda çok önemli bir yer olacak. Ancak sehirde 3 stadyum, altyapı tesisleri derken orası biraz kenarda kaldı. Bugün Avrupa kupasını alsak, maalesef İzmir’de maç yapamıyoruz. Çünkü statlarımızın seyirci kapasiteleri, UEFA’nın kriterlerine uygun değil. Ancak tüm kentin gözbebeğidir Atatürk Stadı. Bu alanın spor kimliğinin korunması gerekiyor. Geçmişte statla ilgili çeşitli girişimler oldu, stadın dönüşümü ile ilgili adımlar adıldı ancak bir yere varılmadı. Ancak dönüşüm zamanının geldiğini düşünüyorum. Yeni dönemde bu değerli spor alanımızla ilgili önemli adımlar atılacaktır.”

ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE İZMİR’DE DAHA ÇOK MİLLİ MAÇ OYNANACAK
Türkiye Futbol Federasyonu’nun, İzmir’de daha çok milli maç, final maçı oynanması konusunda olumlu düşünceler taşıdığını belirten İZVAK Başkanı Ali Erten, şu açıklamalarda bulundu:

“Atatürk Stadı, eskiden Milli takımımız için uğurlu stat sayılırdı. Milli takımın İzmir’de oynadığı her maçta tribünler tıklım tıklım dolardı. Bu statta büyük başarılar elde edildi. Geçen seneye kadar, son 20 yıl içerisinde İzmir’de hiç milli maç oynanmamıştı. Ziraat Türkiye Kupası finaline ev sahipliği yaptı İzmir. Milli maçlar oynanmaya başlandı. Önümüzdeki süreçte İzmir’in daha çok milli maç, daha çok final, yarı final maçına ev sahipliği yapacağını düşünüyorum. Bu şehirde milli maç olduğunda çok farklı bir heyecan yaşanıyor. Stadın kapasitesinin beş katı kadar bilet talep ediliyor. Bu da demek oluyor ki, Atatürk Stadı gibi büyük bir şehir stadına ihtiyacımız var. Önce Karşıyaka Stadı, sonra da Atatürk Stadı inşa edildiğinde, İzmir, tam anlamıyla bir spor kenti olacaktır.”

 
Kemal ANADOL yazdı... Önce parti içinde sonra ülkede demokrasi!
 
Terör örgütü DEAŞ'a şafak operasyonu
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
serkan 14 Temmuz 2023 Cuma 11:47

karsıyaka verdiği %20 oyla daha cok bekler bakanlıktan icraat karsıyaka spor kulubu bıtmıstır

Yorumu oyla      3      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Galatasaray, Angelino transferini resmen duyurdu
Galatasaray, Almanya ekibi Leipzig'den İspanyol futbolcu Jose Angel Esmoris ...
Göztepe-Southampton maçının yeri değişti!
Spor Toto 1'inci Lig ekibi Göztepe'nin İngiltere temsilcisi Southampton'la ...
Güler'e İspanyol basını yorumu: Lionel Messi'yi andırıyor
Arda Güler, Real Madrid'e transferinden sonra başkent ekibinin sosyal ...
 
Ersan Odaman TMOK'a seçildi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Ersan Odaman, ...
Göztepe'nin önceliği savunma!
Trendyol 1'inci Lig ekiplerinden Göztepe transfer döneminde önceliği savunma hattına verdi.
Altay'da Kutay yolcu
1'inci Lig ekiplerinden Altay'da alacaklarını tahsil etmek için kulübe ...
 
Karşıyaka'da gündem aidat!
Karşıyaka'da 18 Temmuz Salı günü yapılacak olağan mali kongre öncesi taraftarlar ...
Altınordu'nun kalecisine Sivas kancası
TFF 2'nci Lig ekiplerinden Altınordu'da yeni sezon öncesi satışı gündemde ...
Menemen FK'da Mertcan Sivasspor yolunda
 TFF 2'nci Lig Kırmızı Grup temsilcisi Menemen Futbol Kulübü'nün orta ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
157. yaş günü sürprizi körfezin ölü balıkları!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (7) 'Yazlık Sinemalar'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva