HABERLER>EKONOMİ
14 Nisan 2023 Cuma - 10:09

‘Deniz seviyesi yükseliyor’ uyarısı… İzmir’in 27 yılı kaldı!

İklim Öncüleri Ekibi üyesi Ramazan Akgül iklim krizinin İzmir’e etkilerini anlattı. Akgül, “Küresel İklim Durumu" raporuna göre, deniz seviyesindeki yükselme oranı 1993'ten bu yana iki katına çıktı. Ocak 2020'den bu yana ise yaklaşık 10 milimetre artarak 2022'de yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Bu hızla gidilirse İzmir’de 2050 yılında deniz seviyesi yükselecek” dedi.

‘Deniz seviyesi yükseliyor’ uyarısı… İzmir’in 27 yılı kaldı!

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Küresel iklim krizi etkileri hava sıcaklıklarında yaşanan artışlar ile kendisini gösteriyor. Sonbahar ve kış aylarında beklenen yağışları alamayan İzmir’de kuraklık tehlikesi alarm veriliyor. 

Egedesonsöz’e konuşan İklim Öncüleri Ekibi üyesi ve Konak Gençlik Meclisi’nin Çevre, iklim ve Sürdürülebilirlik Komisyonu Başkanı Ramazan Akgül, İzmir’in küresel iklimden nasıl etkileneceği konusunda bilgiler verdi.

SULAK ALANLAR KORUNMALI
İzmir’in deniz seviyelerindeki yükselişten nasıl etkileneceği konusunda açıklamalarda bulunan Akgül, ”Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından her yıl Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi'nde yayınlanan yıllık "Küresel İklim Durumu" raporuna göre, deniz seviyesindeki yükselme oranı 1993'ten bu yana iki katına çıktı. Ocak 2020'den bu yana ise yaklaşık 10 milimetre yükselerek 2022'de yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Bu hızla gidilirse İzmir’de 2050 yılında deniz seviyesi yükselecek. İzmir’deki sulak alanların korunması lazım. İzmir Körfezi'nin kuzey bölümünde yer alan ve Akdeniz Havzası'nın önemli sulak alanlarından biri olan Gediz Deltası, nitelikli arazilere sahip olmasına karşın yoğun bir kentleşme baskısı altında olup, dönem dönem yapılaşma riski ile karşılaşmaktadır. Altyapı sistemleri güçlendirilmeli ve bu sistemler için kaynakların bulunması ile ilgili çalışmaların yapılması lazım, yeni yapılan yapıların ciddi denetimlerden geçmesi gerekiyor. Eskilerin güçlendirilmesi kadar yeni yapılarında denetlenmesi bir o kadar önemli” diye konuştu.

2022 YILI ORTALAMASI 3 DERECE ARTTI
İklim krizine bağlı olarak İzmir’in yağış rejimindeki değişiklikle ilgili yorumlarda bulunan Akgül, “Türkiye, su kıtlığı yaşayacak ülkelerin başında gelen bir ülke olduğu gibi, İzmir, ülkenin su kaynakları noktasında en büyük büyük kıtlığın ve kuraklığın olacağı bir şehir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü Meteorolojik Kuraklık Haritası 12 aylık dönem verilerinde İzmir'in bir bölümünün 'çok şiddetli kuraklık', diğer bölümünün ise 'şiddetli kuraklık' yaşadığı tespit edilmiş. Geçtiğimiz yıl, bugünlerde İzmir'in ana su kaynağı Tahtalı Barajı yüzde 55 doluluk civarındayken bugün yüzde 39 doluluk var. Arada yüzde 16 fark var. Bu fark, İzmir'in 200 günlük suyu demek. Bu yaz ve önümüzdeki yazlarda İzmir olarak su sıkıntısı çekeceğimiz öngörmemek mümkün değil. Küresel iklim değişikliğinin etkileriyle İzmir'de aralık ayı hava sıcaklığı, geçen yıllara göre ortalamanın 3 derece üzerinde, çok ciddi bir kuraklık yaşıyoruz ve daha kötüsünü de yaşayacağımız öngörüyor bilim insanları  fakat bu kuraklığın en önemli sebebi  olan yer altı sularının pek farkında değiliz. Kaynaklarımız kuruyor ve yok oluyor her geçen gün… Ülkede 50'den fazla gölü, sulak alanı kuruttuk. Yer altının en önemli kaynakları, sulak alanı, göllerdir. Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgilere göre, "İzmir'in uzun yıllar Aralık hava sıcaklığı ortalaması 10,5 santigrat derece iken, 2022 yılı ortalaması 3 derece arttı ve 13,5 derece oldu. Bu da bize yaz ayları için hiç iyi bir sinyal vermiyor” dedi.

İKLİM KRİZİNDE YEREL YÖNETİMLER ÇOK ÖNEMLİ
İklim krizi ile mücadelenin, öncelikle bireyden başlaması gerektiğine vurgu yapan Akgül, yerel yönetimlerin önemine dikkat çekerek ”Bireyin bile yapabileceği şeyler varken yerel yönetimlerin elbette yapacağı çok şey var. Bunların en önemlilerinden biri, alınacak önlemlerin ve yapılacak projelerden verim alınabilmesi için halkın her kesimine bu krizin hayatımızda olduğunu ve bununla mücadele etmemiz gerektiğini anlatması gerekiyor, kolektif bir mücadele yaratma noktasında çok ciddi pozitif etki yapabilecek güçte olduklarını düşünüyorum. Bu kolektif mücadele ortamını yaratmak ve bilgi kirliliğini yok ederken de yerel yönetimlerin yapması gereken çok iş var. Yerel yönetimler; hem iklim krizinin sonucunda ortaya çıkan ve yüzünü göstermiş olan durumlarda örneğin normalin üstünde yağışlar, hem de birçok doğal afet durumunda  sınıfta kalan altyapı sorununu artık her şeyin önüne koyup durmak bilmeden çalışması gerekiyor. Koltuğa gelen her yerel yöneticinin bir puzzle parçasını yerine koyması gibi üzerine düşeni görev süresi boyunca yapması gerekiyor aksi halde insanlarımızı, canlılarımızı ve yaşam alanlarımızı kaybetmeye devam edeceğiz. En az yeşil alanlar kadar hayatımızın devamı için önem arz eden denizlerimizi ve su kaynaklarımızı korumaya yönelik çalışmalara destek olmaları ve çalışmalar yürütmeleri gerekiyor. Su kaynakları sadece bizlerin su ihtiyacı değil dünyanın biyolojik çeşitliliği açısından da hayati önem taşıyor” ifadelerine yer verdi.

 
2 gündür kayıptı... Kuyuda cansız bedeni bulundu!
 
100 milyonluk davada 100 ay sonra sonuç!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeniden yapılandırma görevine fazla mesai ücreti
Yeniden yapılandırma kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığının merkez ve ...
Ege Su Ürünleri’nden 1,6 milyarlık ihracat!
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri ...
Bankacılık sektörünün mevduatı arttı
Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 7 Nisan ile biten haftada 168,8 ...
 
Hükümetin kamu işçileri için zam teklifi belli oldu
700 bin kamu işçisi için zam pazarlığı devam ediyor. Türk-İş Genel Başkanı ...
İzmir'in terzilerinde seçim yoğunluğu
14 Mayıs'a sayılı günler kala terzilerde seçim yoğunluğu yaşanmaya başladı. ...
Fed tutanaklarında 'hafif resesyon' tahmini!
ABD Merkez Bankası (Fed), son toplantısına ait tutanakları yayımladı. ...
 
Kripto parası olanlara dikkat: Yüzde 40 arttı
Kaspersky'nin kimlik avı önleme sistemleri, 2022'de bir önceki yıla göre ...
Beyaz eşyada seçimden sonra zam beklentisi!
İzmir Ticaret Odası 26. Ev Aletleri Grubu Komite Başkanı Orhan Şenses, ...
Otellerde yüksek doluluk oranı... Çeşme'de çifte bayram!
Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Çeşme'de, Ramazan Bayramı ve ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva