HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
1 Ağustos 2011 Pazartesi - 09:10

Çalkaya'dan İnciraltı itirafı: Baskı görüyorum

Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, İnciraltı konusunda Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın sorunları çözmediği söyledi. Çalkaya, “Bakan ‘yıktırmam’ diyor. Alt birimleri ise ‘yık’ diye yazı yazıyor” dedi.

Çalkaya dan İnciraltı itirafı: Baskı görüyorum

Fatih Yapar/Egedesonsöz - Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, seçimlerden sonra Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın EXPO alanı olarak belirlenen İnciraltı ile ilgi yaptığı açıklamaları değerlendirdi. İnciraltı’nda bulunan işletmelere gönderilen diğer bir sorun olan kaçak yerlerin yıkılması konusuna da değinen Çalkaya çarpıcı açıklamalar yaptı.
 
Ortada, olaya hakim olamama sorunu olduğunu belirten Başkan Çalkaya, bölgenin planlamasından yana olduklarını ifade etti. Çalkaya, “Burası SIT alanı. Turizm alanı olarak 1989 da planları yapılmış. Bakanlıktan da geçmiş. O dönem buradaki koruma amaçlı planlar yapılmadığı için bölge elimizin altında bir bomba gibi duruyor. Denize sıfır,  5 milyon metrekarelik bir alan. 3.5 milyon insanın yaşadığı kentin göbeğinde kalan bir yer. Ben ilk belediye başkanı olduğumda Turizm Bakanlığı Çeşme ve Ildır’da planlama çalışmaları yaptı.  Benim de seçim vaatlerim arasında yer alan bölgenin planlamasını yapmak istiyordum. Buranın jeotermalini, turizm olanaklarını ortaya koyup Balçovayı rahatlatmak istiyordum. Bakanlığın 1989’ da turizm alanı ilan ettiği ama koruma amaçlı planları yapmadığı,  kimine göre tarım arazisi kimine göre oksijen deposu denilen aslında kullanılmayan verimliliğin altına düşmüş, çürümüş paslı sera demirlerinin yoğunlukta olduğu bölge. Ne yazık ki 7 yıl geçmesine rağmen burayı planlayamadık. Biz de Büyükşehir Belediyesi de buranın planlanmasından yana” diye konuştu.
 
PRESLEME YAPIYORLAR
Bölgenin çevreyolu bağlantısının olduğunu ulaşımla ilgili bir sıkıntısının olmadığını ifade eden Çalkaya, EXPO heyetinin İzmir’e gelmesi halinde yine Balçova’yı seçeceğini söyledi. Çalkaya, “Kentte düşüncelerinin alınması gereken meslek odaları, ve sivil toplum örgütlerinde bir tedirginlik var. Ben o tedirginliklerin plan taslağında giderildiğini düşünüyorum. Çünkü emsal çok düşük. 22 yıl turizm sektöründe çalıştım. Bir otel müşterisi balkonun çıkıp derinlik görmek ister. 10 katlı bina yaptırırsanız sekizinci katta olan sonsuz bir derinlik görür. Körfez önünde. Emsal 0.80 kaldığı müddetçe yoğunluk aynı olduğu müddetçe gökdelen olması fark etmez. Ben 7,5 yıldır belediye başkanlığı yapıyorum. Benim belediye başkanı olduğumda burada 60’ ın üzerinde restoran, balık restoranı, günü birlik yerler vardı. Biz şöyle bir anlaşma yaptık. Burayı plan bitene kadar elimizde tutalım. Yıkmaya kalksanız 2 bin turist var. Kepçelerle gireceksiniz, hoş olmayan görüntüler olacaktı. Plan bitene kadar bunlar kalsın istedik. Bunu isterken de yenilerinin yapılmaması için gayret gösterdik. Plan bitince bunlar otomatikman gidecek. Neden gidecek? Vatandaş arazisini satmak istiyorsa üzerini temizler öyle satar. Bunların hepsi zaten demonte malzeme ile yapılmış. Beton yok. Tabi seçim öncesi belediyeye yönelik preslemeler başladı. “Yık” yazısı geliyor. Bakan ise ‘yıktırmayacağım’ diyor ama bakanın bir alt birimi kültür ve müzeler müdürlüğü her 15 günde bir ‘yık, yıkmazsan soruşturma açacağım’ diyor. Elimde en az bakanlığa bağlı Kültür ve Müzeler Müdürlüğü’nden gelmiş 60’ ın üzerinde evrak var. Sayın bakan da seçim döneminde ‘yıktırmam’ dedi fakat gelen yazılar tam tersi. Çeşmenin Ovacık bölgesinde mutlak korunması gereken tarım arazisindeki konut bölgesini yıkan belediye başkanına ‘hata yaptın, insan haklarını ihlal ettin’ dersen ben de buradakini yıkmakta tereddüt ederim Şu ortamda oraları yıkmanın doğru olduğuna inanmıyorum” ifadelerini kullandı.
 
BAKAN KONUYU ÇÖZMEDİ
Konuyu seçim öncesinde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a anlattıklarını ifade eden Çalkaya, bir sonuç alamadıklarını söyledi. Çalkaya, “Bakan seçim öncesi burada otelde kaldı. Denk geldik ve hemen söyledim.  Bana buraları yıkmam konusunda yazıların geldiğini ifade ettim. O da konuyu çözeceğini söyledi. Biz de anlaştık. Bir yanda yıkım işlemi bir yanda da yıkmayan belediyenin müfettiş ile karşı karşıya kalması. Ben de siyaset yapıyorum. Hem mantık olarak yıkmamanın doğru olduğuna inanmıyorum hem de kendimi korumak zorundayım. Beni insanlar seçtiler. Yıkım kararlarını yıkmak için almadım. Ama üzerime yapılan baskıyı, presi öteleyebilmek için aldım.  Ben yıkım taraftarı değilim. Burada insanlar ekmek yiyor. Bu sıcakta kentin beton yığınından insanlar kaçıp buraya geliyor, insanlar burada evleniyor, buralarda vaktini geçiriyor. Kentin sıkışık yapısında İzmir insanının nefes alacağı yer olarak görüyorum” dedi. Çalkaya, EXPO’nun yerinin İzmir’de neresi olursa olsun insanların Balçova’da konaklayacağını ve buraya gelir getireceğini söyledi.
 
KOCAOĞLU İLE SORUNUM YOK
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile ilçe belediye başkanları arasında yaşanan kamplaşma ve ayrı toplantılar düzenleme konusuna da değinen Çalkaya, “Benim, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile hiçbir sorunum yok. Ben belediye başkanımla uyum içinde çalışıyorum. İzmir’de Büyükşehir belediye başkanı kentin her yerine dengeli yaklaşıyor. Eksikleri olabilir. Benim de var. Eleştiren arkadaşın da eksiği var. Eleştiriler önce kendinden başlayacak. Sonra başkalarında aramaya başlayacak. Eleştiri ve özeleştiri çok ciddi bir mekanizmadır. Ben önce kendimi eleştiririm. Benim hatalarım var mı?.O zaman kendim sıfır hata ile çalışmadığıma göre başkalarına da o toleransı göstermek zorundayım” diye konuştu. Çalkaya, ilçeler ve Büyükşehir arasındaki tartışmaya girmeyeceğini de ifade ederken, “Ben bir bütçeyle geldim. Benim bütçem var, kendi işlerimi yapıyorum. Sıkıştığım dönemlerde tabi ki yardım isteyeceğim. Herkes istiyor. Herkes de o yardımları alıyor” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
balçovalı 1 Ağustos 2011 Pazartesi 10:42

yine işleri sarpa sarıp başka sorumlular aramaya başladı.bütün bu konuşmada kendisinin ne yapmak istediğini anlayabildiniz mi

Yorumu oyla      16      14  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konaklı yavrukurtlar yaz kampında
Konak Belediyesi’nin bünyesinde devam eden izcilik kurslarına katılan ...
Konak'ta umut dolu bir gün!
İzmir Mask Müzesi, Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı’nın (Lösev) çocuklarını ağırladı.
Konak'tan 2 bin kişiye Ramazan yardımı
Konak Belediyesi Ramazan ayı boyunca dar gelirli 2 bin ailenin kapısına ...
 
Belediyeden Naldöken’e dev kütüphane
Bornova Belediyesi Naldöken Kültür Merkezi’ne 3 bin kitaptan oluşan dev bir kütüphane kurdu.
Balçova’da Ramazan Bereketi
Balçova Belediyesi’nin 7 yıldır sürdürdüğü ramazan ayı programı bu yılda ...
Tatı: EXPO Buca’ya mutlaka gelecek
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı muhtarlarla buluştu, çalışmaları anlattı. ...
 
Proje bitti ama desteğe devam
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iç göç entegrasyon çalışmaları kapsamında ...
Japon ve Batmanlı çocuklara oyun terapisi
Seferihisar Belediyesi’nin Japon ve Batmanlı çocukları buluşturduğu Seferihisar ...
Atık yağda hedef ilk altı ayda geçildi
Konak Belediyesi ekipleri altı ay içinde 39 bin kilogram atık yağ topladı. ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva