HABERLER>POLİTİKA
8 Kasım 2023 Çarşamba - 13:28

CHP'li Yüksel'den 'tüzük, program' çağrısı: Genel Başkan değişimi tek başına yeterli değil!

CHP İzmir eski İl Başkanı ve İzmir eski milletvekili Alaattin Yüksel "Partinin de bir yapısal reformu yaşaması gerekiyor. Genel Başkan değişimi tek başına yeterli değil… Bizim tüzüğümüz var, bir programımız var. Bir kere bu tüzüğü, programı yeni baştan çağa uygun yazmak zorundayız" dedi.

CHP li Yüksel den  tüzük, program  çağrısı: Genel Başkan değişimi tek başına yeterli değil!

EGEDESONSÖZ- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir eski İl Başkanı ve İzmir eski milletvekili Alaattin Yüksel, Birtv’de yayınlanan Kafe Siyaset programında CHP’nin 38’inci Olağan Kurultayını değerlendirdi.

ÜYELERLE ÖN SEÇİM OLMALI
Ön seçimin şart olduğunu ve aday belirleme süreçlerinde üyelerin de katılımının sağlanması gerektiğini söyleyen CHP’li Yüksel, “Partinin de bir yapısal reformu yaşaması gerekiyor. Genel Başkan değişimi tek başına yeterli değil… Bizim tüzüğümüz var, bir programımız var. Bir kere bu tüzüğü, programı yeni baştan çağa uygun yazmak zorundayız. Tüzüğe göre her kademeye seçilecek üyelerin yüzde 95’inin  ön seçimle gelmesini  sağlayabiliriz ve üyelerle ön seçim sayabiliriz. Hatta Cumhurbaşkanı adayını tespit etmek için seçmenimize sormalıyız. Yani milyonlara sorarak bunu sağlamalıyız. Cumhurbaşkanı adaylarının belirlenmesi olayında Ekmelettin İhsanoğlu vakası var karşımızda… Ekmelettin Bey çıktığında önce Abdullah Gül ismi dolaşıyordu. Hani hep diyorlar ya siz de işin içindesiniz de işte sizde vardınız katıldınız. Ben de vardım o dönemde… Mesela ben Ekmelettin İhsanoğlu’nu açıklandığında duydum. MYK üyeleri dahil hepimiz öyle… Yani bu Özgür’ün kayıt dışı dediği şey budur. Önce Abdullah Gül ismi dolaşıyordu. Özgür Bey mesela orada bunu engelledi. O açıklamadan sonra kesildi olay. Ama arkasından Ekmelettin Bey çıktı. Partinin kurumlarını çalıştırmak gerekiyor” açıklamasını yaptı.

ÖZGÜR ÖZEL ÇALIŞKAN VE DİNAMİK BİR LİDER
Özel'in genç bir lider olduğunu söyleyen Yüksel, "Bu bir handikap değil avantaj. Çok çalışkan, dinamik bir genel başkanımız var. Gençliği, enerjisi örgüte yansıyınca başarı gelecektir. PM’yi de gençleştirdi. Ekrem İmamoğlu ve Özgür Özel arasında bir güç savaşı olacağını düşünmüyorum” şeklinde konuştu.

ADAY BELİRLEME SÜRECİ İÇİN KRİTER ÖNERİSİ
Yeni genel Başkan Özgür Özel’in partideki kurumları çalıştıracağını belirten Yüksel, aday belirleme süreci ile ilgili somut öneride bulunarak “Üyelerle seçim konusunda onun da sunduğu bir proje var. Yıllar önce sunduğum öneri ile birbirine biraz benziyor. Benim önerim mesela 4 kademede karıştırmak lazım üyeleri diyordum. Bu nedir? Bir adayın sadece partili olması onun seçilmesi için yeterli bir kriter değildir diye düşünüyorum. 4 alanda yarışılsın. Birisi parti üyeleri %25 puan, %25 de sivil toplum örgütlerinden, %25 kamuoyundan olsun. %25 parti örgütlerinde olsun. En son genel merkez kararını versin. Böyle bir planlamayla seçilmesi lazım. Özgür bey daha etkili bir şey olması için coğrafi anlamda diyor… İşte Almanya’da uygulanan bir sistemi öneriyor. Bunu niye yapmasın bir genel başkan? Partiyi iktidara taşıyacak olan şey budur” dedi.

KURULTAY PERFORMANSI ÖNEMLİDİR
Kurultay konuşmalarının delegeleri etkilediğini belirten Yüksel, “Kurultaydaki kongre performansı çok önemlidir. Kongrede yaptığınız işler çok önemlidir. Onun öncesinde hazırlanması çok önemlidir. Ben 2001 il kongresinde buradaki seçimde çok güçlü bir adaya karşı ve genel başkanın desteklediği bir adaya karşı seçimi aldım. Kongre salonundaki performans önemlidir. Burada da bunun böyle olacağını öncesinde de hep söyledim ve orada da ortaya çıktı bu iş” dile getirdi.

DELEGE SAYISINDA ADALETSİZLİK VAR
İzmir’in delege sayısının azlığına değinen Yüksel, kontenjan konusunda da İzmir'in haklarının yenildiğini belirterek “Delege sayılarında adaletsizlik var. Temsilde adaletsizlik meselesi var. Siyasi partiler yasasıyla ilgili ilişkili bir şey… İzmir’i partinin siyasi tarihini bilen, parti tarihini bilen, partili olan ve sosyal demokrat olan ve de İzmirli olan insanlar temsil etsin. Maalesef öyle olmadı.  Tüzükte yüzde 15 dedik en fazla kontenjan olacak. Ama öyle bir sıralıyorsunuz ki yüzde 15 değil yüzde 50 oluyor kontenjan. Yalnız İzmir’de değil. Fermuar sistemiyle 3- 5- 7- 9 şeklinde gidiyordu ve sonra 1-3-5-7-9 yapıldı. O fermuardakilerin de çoğu dışarıdan gelme oluyor. Bu haksızlık hep yapıldı İzmir’e. Evet yani buna itiraz etmek lazım yüksek sesle. Orada partide bir kişinin söylemesiyle olmuyor” dedi.

İTİRAF EDEYİM Kİ…
Parti Meclisi’ni değerlendiren Yüksel, geçmiş kurultaylarda İstanbul, Ankara, İzmir il başkanlarının genel başkanı tayin ettiğini söylerek geçmişte yaşadıklarını anlattı. Yüksel, “Son derece nitelikli insanlar Selin hanım da Gökçen hanım da… Mutlu olduk partisi meclisinde olmalarından. Ama hani çok İzmirli sayamayız. Şimdi yani Gökçen hanımın İstanbul’da olması, Selin Hanım’ın Ankara’da olmasından dolayı… İzmir’in temsili konusunda orada bir sıkıntı maalesef biraz yaşadık. Önemli olan artık İzmir’e Hataylı, İstanbullu, Ankaralı diye ayırmadan başarıya koşmak lazım. Bunların tartışılacağı bir zaman değil. İl başkanı bir taraf oldu sonuçta. Biz şunu başarıyorduk benim il Başkanlığı yaptığım dönemlerde en azından… İstanbul, Ankara, İzmir il başkanları olarak Genel Başkanı o gece birlikte yapıyorduk. İtiraf edeyim ki çok da doğru bir sistem değildi” ifadelerini kullandı.

Aktif siyasete dönme gibi bir düşüncesi olmadığını belirten Yüksel, “Bizim gibi aktif siyasetin dışında kalan hiçbir beklentisi olmayan insanlardan belki yeni tüzükte de yer alacak biçimde bir danışma kurulu olabilir” dedi.

 
Milyonlarca liralık havaleye 'harçlık' savunması!
 
10 bin araç tamir edildi... Buca'dan engelsiz hizmet
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Namık Aydin 10 Kasım 2023 Cuma 13:14

Ön se?im üyelerle olmalı düşüncenize katılıyor birleştirici toparlayıcı tabanda bir heycan katkı sağlayacaktır.

Yorumu oyla      2      3  
hüdaverdi kılıç 9 Kasım 2023 Perşembe 09:11

mintaxla canım mintaxla pardon hundayla canım hundayla...

Yorumu oyla      2      3  
CHPLİ 9 Kasım 2023 Perşembe 09:05

CHP artık eski CHP değil Tunceli tayfası okuma yazma bilmeyen delegeler kendi akrabasını kendi köylüsünü seçmekten başka bir iş yapmıyor. Hepsinin de tek amacı var: Nereden nasıl nemalanabilirim!?!

Yorumu oyla      3      3  
Liyakat 9 Kasım 2023 Perşembe 03:06

Görevde iken bunları niye söylemediyse şimdi ötüyorsun

Yorumu oyla      2      4  
Alo 9 Kasım 2023 Perşembe 03:04

İyide 2023 delegeleri hep her zaman aynı kişiler buna ne diyorsun ,okuma yazma bilmeyen delege varmış

Yorumu oyla      3      3  
Lombak 8 Kasım 2023 Çarşamba 22:17

Bir ara İzmir'de vekil olmanın yolu Hyundai almaktan geçiyor muydu geçmiyor muydu?

Yorumu oyla      3      5  
diyene bak 8 Kasım 2023 Çarşamba 16:50

Biraz tutarlı olsanız? İşinize ne gelirse o. Elbette ön seçim ama yetki sizdeyken neredeydiniz? Susun ve oturun yerinizde. Size soran yok ayrıca.

Yorumu oyla      3      5  
vatandaş 8 Kasım 2023 Çarşamba 15:35

Siz zanınızda oldumu her seçim öncesi önseçim? Artık siyeset sizin baktığınız gibi değil çok değişti. yenilendi siz eski kaldınız.

Yorumu oyla      9      8  
ANKARA 8 Kasım 2023 Çarşamba 15:23

Sayin Alaattin YUKSEK bu parti de gelebilecegi en ust makama geldi ekibinden isimleri vekil belediye baskani sectirdi ama bence artik yeter sayin Yuksel evinde oturmali ve hic bir seye karismamali... Amaciniz nedir sayin yuksel ailenizden birini vekil mi yapmak... Doymadiniz doymasini da bilmiyorsunuz.

Yorumu oyla      9      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili Dağ, MHP ile ittifakı yorumladı: 2019'da bazı yol kazaları oldu!
AK Parti Tanıtım ve Medya Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, ...
Önder Aksakal: Yerel seçimde Cumhur İttifakı'nın başarısı esas olacaktır
DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, yerel seçimlere ilişkin, "1392 seçim ...
'Gazze'nin boşaltılması teklif dahi edilemez'
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, "Gazze insansızlaştırılmak ...
 
Akşener 6 başkan adayını açıkladı
Akşener, partisinin grup toplantısında İYİ Parti’nin 6 belediye başkan adayını daha açıkladı.
AK Parti İzmir'de temayül heyecanı... Rekor sayıda başvuru!
AK Parti İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Dilek Yıldız Büyükdağ’ın AK Parti ...
CHP'li Polat dava açmıştı... Danıştay'dan kritik zeytinlik kararı!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Mahir Polat, 1 Mart 2022 tarihinde ...
 
Tanju Özcan: Yüzde 99 geri döneceğim
CHP'den ihraç edilen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan açıklamalarda bulundu. ...
Başkan Pehlivan, Erdoğan’la buluştu: Menemen hizmete susamış kentlere ilham oldu
Menemen Belediye Başkanvekili Aydın Pehlivan ve beraberindeki heyet, Cumhurbaşkanı ...
Kılıçdaroğlu, adaylıktan neden çekilmediğini açıkladı
Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni genel başkanın seçildiği ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva