HABERLER>GÜNCEL
17 Ocak 2012 Salı - 10:07

Askeri uçaktan hala haber yok!

Dün akşam saatlerinde Foça’da denize çakılan 49 yaşındaki T-37C tipi uçaktan ve biri 23 yaşındaki Türk subay iki askerden hala haber alınamadı. Ailenin endişeli bekleyişi sürerken, Genel Kurmay resmi sitesi üzerinden açıklama yaptı.

Askeri uçaktan hala haber yok!

İZMİR - Dün akşam saat 17.00'de Foça açıklarında denize çakılan askeri uçaktan ve 23 yaşındaki Türk subayla Pakistanlı öğrencisinden hala haber yok. Arama çalışmaları sürerken uçağın 49 yaşında olduğu, 2012 sonunda tamamen kullanım dışı bırakılacağı öğrenildi. Askeri uçağın 23 yaşındaki pilotu Serkan Sağır'dan ve Pakistan uyruklu öğrencisinden haber yok. 
Uçağın yandığını görenler olduğu bildirilirken, genel kurmay resmi internet sitesinden açıklama yaparak vakayı doğruladı. 

ARAMA KURTARMA FAALİYETİNDEN SONUÇ ALINAMADI
Foça ve Yenifoça Beldesi arasındaki Aslanburnu Mevkii açıklarında balıkçılar saat 17.00 sıralarında denize doğru bir cismin düştüğünü bildirdi. Bunun üzerine Sahil Güvenlik botları ve İzmir'deki Sivil Savunma'ya bağlı kurtarma ekipleriyle askeri kurtarma ekipleri bölgeye hareket etti. İzmir Valisi Cahit Kıraç da T- 37 tipi bir askeri eğitim uçağının kayıp olduğunun kendisine bildirildiğini söyledi, "Bölgedeki görgü tanıkları da denize bir cismin düştüğünü söyledi. Askeri ve sivil yetkililerin bölgede yaptığı aramalarda şu ana kadar bir bulguya rastlanamadı" dedi.

Resmi olmayan kaynaklardan alınan bilgiye göre ise düştüğü bildirilen askeri eğitim uçağında bir eğitmen Türk subayla, Pakistanlı pilot öğrencinin bulunduğu öğrenildi.

PAKİSTANLI BİNBAŞI EĞİTİM VERİYORMUŞ
İzmir’deki Çiğli İkinci Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan havalandıktan sonra Foça İlçesi açıklarında denize düşen T-37C tipi askeri eğitim uçağını hem havadan, hem karadan arama çalışmaları devam ediyor. Kayıp olan pilotlardan Pakistanlı Binbaşının, iki ülke arasındaki karşılıklı eğitim projesi kapsamında Teğmen Serkan Sağır’a (23) eğitim verdiği ortaya çıktı. Vali Cahit Kıraç uçağın yaklaşık 130 metre derinlikle olduğunun tahmin edildiğini söyledi.
 
Dün, Çiğli İkinci Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan eğitim amaçlı iki uçucu personelle birlikte havalanan T-37C tipi askeri eğitim uçağından saat 16.05 itibariyle haber alınamadı. Araştırmada, askeri eğitim uçağının, Foça İlçesi Arslanburnu mevkisi açıklarında, karaya yaklaşık 2 mil uzaklıkta denize düştüğü ortaya çıktı. Gece boyunca uçak, helikopter, bot ve mayın tarama gemisi tarafından yapılan arama çalışmaları, günün ilk ışıklarıyla birlikte tekrar başladı. Uçağın düştüğü tahmin edilen bölgede su üzerinde yakıt izlerine rastlanınca, çalışmalar bu bölgede yoğunlaştırıldı. Türk Hava Kuvvetleri’nin SAR (Arama kurtarma) ekipleri de Zodyak botlarla karaya yakın yerlerde uçaktan atlama ihtimallerine karşılık arama çalışmalarını sürdürdü.
 
KARŞILIKLI EĞİTİM
Şu ana kadar tüm çalışmalara rağmen uçağa ve pilotlara henüz ulaşılamazken, personelle ilgili ayrıntılar da ortaya çıktı. Kayıp olan pilotlardan aslen Erzincanlı olan yeni mezun Teğmen Serkan Sağır’ın, iki ülke arasındaki karşılıklı eğitim projesi kapsamında, adı henüz açıklanmayan Pakistanlı Binbaşı’dan uçuş eğitimi aldığı öğrenildi. Arama çalışmalarının gün boyu devam edeceği açıklandı.
 
VALİ KIRAÇ
İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, dün öğleden sonra Foça açıklarında denize çakıldığı tahmin edilen T37C tipi eğitim uçağının enkazına henüz ulaşılamadığını söyledi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vali Kıraç, “Çiğli, 2'nci Ana Jet Üssü ve Eğitim Komutanlığı’ndan eğitim amacıyla havalanan T37C tipi uçağından saat 16.05 itibariyle haber alınamadı. Bunun üzerine arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Foça yakınlarında vatandaşların ifadeleri doğrultusunda Sahil Güvenlik, Hava, Deniz ve Kara Kuvvetleri tarafından arama çalışmaları sürüyor. Enkazın Yeni Foça ile Eski Foça arasında yaklaşık 130 metre derinlikte bulunduğu tahmin ediliyor. Enkaza henüz ulaşılamadığı için kesin birşey söylemek söz konusu değil” dedi.

UÇAĞIN ALEV ALDIĞINI GÖRENLER VAR
Foça Aslanburnu açıklarında, askeri eğitim uçağının saat 16.45’te düştüğü belirtildi. Bölgedeki balıkçılar, kazayı bildirirken, uçağın bir kanadının kırıldığını ve ardından alev aldığını belirtti. Aslanburnu sahilinde AKS ve 112 ekipleri bekletilirken, denizden arama çalışmaları başladı.

Foça Belediye Başkanı CHP’li Gökhan Demirağ, Kaymakam Adem Arslan, İlçe Emniyet Müdürü Erhan Zeren ve Foça İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Mehmet Recep, Aslanburnu mevkiine geldi.

DENİZ YÜZEYİNDE PARÇA BULUNDU
Foça'da denize düşen T-37 tipi askeri eğitim uçağı ve iki personelini arama çalışmaları sürüyor. Karanlıkta denizde yapılan aramalarda uçağa ait olduğu belirtilen bazı parçaların bulundu. Bu parçaların atlama sistemiyle ilgili olabileceği belirtildi.
 
GÜZELBAHÇE'DE DE DENİZE DÜŞMÜŞTÜ
İzmir'de geçen yıl 14 Temmuz'da, Çiğli İkinci Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan eğitim amaçlı kalkan T-37 C tipi eğitim uçağı, saat 11.41 sıralarında Güzelbahçe ilçesi sahilinde, henüz belirlenemeyen bir nedenle denize çakılmıştı. Uçaktaki Hava Pilot Yüzbaşı 32 yaşındaki Hasan Öztürk ile Hava Pilot Teğmen 22 yaşındaki Erol Er şehit olmuştu. Şehit pilotların, uçağı karadaki binaların üzerinde düşmemesi için denize doğru yönlendirdikleri anlaşılmıştı. T-37 C tipi uçaklarda fırlatma koltuğunun bulunmadığı, yerine atlama sisteminin olduğu, ancak şehitlerin kendi canlarını ortaya koyarak bunu tercih etmedikleri ortaya çıkmıştı.

GENELKURMAY AÇIKLAMASI
Genelkurmay Başkanlığı, Aliağa Körfezi açıklarında eğitim uçuşu yapmakta olan Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait içinde 2 uçucu personelin bulunduğu bir adet T-37C uçağından bugün saat 16.05’ten itibaren haber alınamadığını açıklayarak, arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. TSK internet sitesinde yapılan açıklamada, "Haber alınamayan uçakta bulunan iki uçucu personel ile ilgili arama-kurtarma çalışmaları, bir adet CN-235 uçağı, bir adet Cougar helikopteri, üç adet sahil güvenlik botu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı kurtarma gemisi ve mayın avlama gemileri ile havadan ve denizden yoğun olarak devam etmektedir" denildi.
 
EĞİTİM SUBAYININ KİMLİĞİ BELLİ OLDU
İzmir’in Foça İlçesi’nde düşen T 37 tipi eğitim uçağının, eğitim subayının Hava Pilot Teğmen Serkan Sağır (23) olduğu öğrenildi. 3 ay önce mezun olduğu kaydedilen Teğmen Serkan Sağır’ın bekar ve aslen Erzincanlı olduğu belirtildi. Kaza haberi, Sağır’ın Erzican’daki ailesinin evine ateş düşürdü. Bölgede arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği bildirildi.
 
PİLOT TEĞMEN´İN AİLESİ ENDİŞELİ BEKLEYİŞİNİ SÜRDÜRÜYOR
Foça ve Yenifoça Beldesi arasındaki Aslanburnu Mevkii açıklarında denize düşen uçakta bulunan iki pilottan biri olan Hava Pilot Teğmen 23 yaşındaki Serkan Sağır’ın 3 ay önce İstanbul Hava Harp Okulu’ndan mezun oldu. Erzincan Üniversitesi Meslek Yüksekoklu Mobilya Bölümünde teknisyen olarak görev yapan Rıza ve ev hanımı Sebahat Sağır’ın iki erkek çocuğundan büyüğü olan Serkan Sağır, mezun olduktan sonra İzmir Çiğli’de Teğmen olarak göreve başladı.
 
Genç teğmenin içinde bulunduğu uçak kazasının duyulmasının ardından Serkan Sağır’ın anne ve babasının yaşadığı Akşemsettin Mahallesi 670 sokak No:5 Kat 3’te bulunan evleri ziyaretçi akınına uğradı. 112 Acil Servis ambulansı evin önünde hazır tutulurken, Erzincan Vali Vekili Abdullah Çiftçi, AK Parti Milletvekili Sebahattin Karakelle ve aileyi tanıyan çok sayıda kişi ziyarette bulundu


T-37'LER KT-1'LERLE DEĞİŞTİRİLİYOR
Türk Hava Kuvvetleri'nin pilot eğitiminde kullanılan T-37 uçakları jet motorlu ve iki kişilik. Hava Harp Okulu'nu bitiren pilot adayları önce SF-260D eğitim uçakları ile uçuş eğitimine başlıyor. Pilotaj eğitiminin ikinci aşaması ise İzmir/Çiğli'deki 122. Filo'ya ait T-37 uçakları ile veriliyor.
 
Hava Kuvvetleri'nde 1963'te kullanılmaya başlanan T-37'ler son bir yıldır Ankara'da TAI tesislerinde üretilen Koreli KAI şirketinin tasarımı KT-1 uçakları ile değiştiriliyor. Yıl sonuna kadar T-37'lerin tamamen emekli edilmesi planlanıyor.
 
12'NCİ T-37 KAZASI
T-37 jet eğitim uçaklarında bu güne kadar 12 kaza yaşandı. İlk uçak, 12 Şubat 1980'de İzmir Cumaovası yakınlarında düştü. Kazada yalnız uçuş yapan Teğmen İ. Kemal Turhan şehit oldu.
 
21 Eylül 2007'de Karaburun yakınlarında meydana gelen kazada ise Yüzbaşı Ahmet Kendir ile Teğmen Ersun Atılgan uçağı fırlatma koltuğu kullanarak terk etmişti.
 
Geçen yıl 14 Temmuz'da meydana gelen kazada ise Yüzbaşı Hasan Öztürk ile Teğmen Erol Er'in uçtuğu T-37, Güzelbahçe sahilinin 30 metre açığında denize düşmüş, olayda pilotlar şehit olmuştu.
 
TEKNİK ÖZELLİKLER
 
Uçuş Ekibi: 1 öğretmen pilot, 1 öğrenci pilot
 
Motor: 2 adet J69-T-25 turbojet
 
Kanat Açıklığı: 10.32 metre
 
Gövde Uzunluğu: 8.92 metre
 
Yükseklik: 2.79 metre
 
Boş Ağırlık: 1.840 kg
 
Azami Kalkış Ağırlığı: 2.980 kg
 
En Fazla Hız: 685 km/saat
 
Seyir Yüksekliği: 7 bin 620 metre
 
Menzili: 1.500 km(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti Menemen Belediyesi soygununu Ankara'ya taşıyor
Kasası hırsızlar tarafından soyulan ve içinden yaklaşık 250 bin TL para ...
Mahkemeden Başbuğ'un tahliye talebine ret
İnternet andıcı soruşturması kapsamında Genelkurmay Eski Başkanı emekli ...
‘PTT AVM’ Şubat’ta kapılarını açacak
Son yıllarda büyük atılım gerçekleştiren ve karını sürekli arttıran PTT ...
 
Bu polis ada’da tek başına
16 yıllık polis memuru Mehmet Ata; sabahları okulda, öğlenleri yollarda, ...
Kamu kurumunda tacize sendikadan protesto
Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat Sen) İzmir Bölge ...
LPG tankında esrar sevkiyatı
İzmir'de polis tarafından düzenlenen operasyonda, iddiaya göre, satılmak ...
 
Uludere ile ilgili gündemi sarsacak iddia...
Hürriyet gazetesi yazarı Şükrü Küçükşahin, bugünkü köşesinde Uludere olayıyla ...
Demiryolu çalışanlarından depremzedelere yiyecek yardımı
Demiryolu çalışanları Van’da yaşanan deprem sonrası zor günler geçiren ...
Denktaş'a veda, naaşa 24 saat saygı nöbeti
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın iki ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva