HABERLER>EGE
12 Haziran 2011 Pazar - 18:26

9 yıl içinde ‘usta’ oldular

Denizli'de bulunan antik Laodikya kentinde kazı ve restorasyon çalışmaları 9'uncu yılına girdi. İlk yıllarda çevre köylerden kazı çalışmalarına işçi olarak katılan inşaat ustaları 8 yıl içinde eserlerin restorasyonunda kendilerini geliştirerek 'Tarihin ustası' oldu.

9 yıl içinde ‘usta’ oldular

DENİZLİ - Denizli'de bulunan antik Laodikya kentinde kazı ve restorasyon çalışmaları 9'uncu yılına girdi. İlk yıllarda çevre köylerden kazı çalışmalarına işçi olarak katılan inşaat ustaları 8 yıl içinde eserlerin restorasyonunda kendilerini geliştirerek 'Tarihin ustası' oldu. İncil'de adı geçen 7 kutsal kiliseden birinin de gün yüzüne çıkarıldığı Laodikya kentinde çalışan 18 kişi, tarihi yapıların restorasyonunda önemli bir görev üstleniyor.
 
Denizli'nin 6 kilometre kuzey batısında bulunan, M. Ö 200'lü yıllarda Roma Kralı 2. Antiakos tarafından karısı Laodike adına kurulan kentte, 2003 yılından bu yana sürdürülen kazı çalışmalarında önemli yapılar önce gün yüzüne çıkarıldı. Kazı çalışmaları Pamukkale Üniversitesi tarafından yürütülen antik kentin işletmesi 2008 yılında Türkiye'de ilk kez yapılan bir uygulamayla Denizli Belediyesi'ne verildi. Belediyenin önemli oranda kaynak ayırması üzerine antik kentte kazı ve restorasyon çalışmaları yılın 12 ayı yapılmaya başlandı. Yaz aylarında kazı çalışmalarına ağırlık verilirken, bahar ve kış aylarında restorasyon çalışmaları sürdürülüyor. İncil'de adı geçen 7 kutsal kiliseden birinin bulunduğu antik kentte, bu yıl kutsal kilise ve vaftiz havuzu da gün yüzüne çıkarıldı. Hristiyanlık dünyası açısından bugüne kadar korunan en eski kutsal yapı olma özelliğini taşıyan kilisenin ayağa kaldırılmasıyla Laodikya inanç turizminin önemli merkezlerinden biri olacak.
 
Antik kentte 2003 yılında kazı çalışmaları başladığında Eskihisar, Goncalı, Korucuk, Develi gibi mahalle, belde ve köylerde inşaat ustası ve inşaat işçisi olan kişiler antik kentte çalışmaya başladı. Kazı çalışmaları sürdükçe akademik kadronun yönlendirmesiyle tarihi eserlerin restorasyonunda bilgi ve tecrübe sahibi olan 18 kişi artık Laodikya'nın vazgeçilmez isimleri oldu. Suriye Caddesi, Tapınak A, Kutsal Kilise, Sütunlu Cadde, amfi tiyatroda yürütülen restorasyan çalışmalarında akademik ekibe destek veren 18 usta, yılların deneyimi ile tarihi eser restorasyon ustası oldu.
 
TARİHİN BİNALARINI YAPIYORLAR
Kazı Başkanı Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Şimşek, 18 kişilik ekibin antik kente yürütülen restorasyon çalışmalarında önemli role sahip olduğunu söyledi. 18 işçiden bazılarının Efes'ten ve çevre illerden geldiğini ancak, önemli bir bölümünün Goncalı, Eskihisar, Korucuk gibi antik kentin yanındaki belde ve köylerde yaşadığını bildiren Şimşek, "Bu kişiler artık tarihi yapıların ayağa kaldırılmasında görev yapıyor. Bugünün binalarını değil, tarihin binalarını yapıyor" dedi. Şimşek, kazı çalışmalarında dokuzuncu yıla başladıklarını, bu yıl yaz aylarında antik kentte 300 kişilik bir ekiple çalışmaları sürdüreceklerini belirtti.
 
Laodikya'daki kazı çalışmalarına Efes'ten gelerek katılan Mehmet Limon isimli usta ise, tarihi eser restorasyonunda çalışmanın ayrı bir tecrübe ve birikim gerektirdiğini bildirirken, "Efes antik kentinin içinde büyüdüm, çocukluğum tarihi eserlerin içinde geçti. Efes'te restorasyon çalışmalarında da çalıştım. Burada çalışan 18 kişiden 15'i bu işe Laodikya'da başladı. Burada akademisyenlerin yönlendirmesiyle tarihi eserleri eski konumlarına getiriyoruz" dedi. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ölüm sandık başında yakaladı
Balıkesir'in Gönen İlçesi'nde ayrı ayrı sandıklara oy vermek için giden ...
En haklı isyan: Nasıl oy kullanacağım?
Bu seçimlerde de yaşlı ve engelli vatandaşlar oy kullanırken yine zorlandı. ...
Koca köyden 9 oy çıktı
Çanakkale'nin, eğitimi ve ekonomik nedenlerle oldukça fazla göç veren ...
 
Ege Denizi'ndeki 2. büyük tehlike
Birkaç gün önce Marmaris’te zehirli bir denizanası türü bulunmuştu. Prof ...
Bodrum sahillerinde seçim boşluğu
Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde, genel seçimler nedeniyle yerli tatilcilerin ...
Akhisar'ı hortum vurdu
Manisa’nın Akhisar İlçesi’de dün yaklaşık bin 500 zeytin ağacını kökünden ...
 
Balıkesir'de korkutan deprem: 4,6
Balıkesir'in Sındırgı İlçesi'nde gece saatlerinde 4.6 büyüklüğünde bir ...
Fındık büyüklüğünde dolu yağdı!
Balıkesir'in Edremit ilçesinde öğle saatlerinde aniden bastıran fındık ...
Enduro heyecanı Fethiye’de başladı
Uluslararası Motosiklet Federasyonu takviminde yer alan ve 8 ayaktan oluşan ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva