HABERLER>GÜNCEL
2 Kasım 2022 Çarşamba - 12:28

7 ilin ‘atığı’ Aliağa’da toplanacak… Cüruf dağları mahkemelik!

‘Halkın katılımı’ toplantısını yaptırmayarak 7 ilin cüruf atığının Aliağa’da toplanmasına karşı çıkan Aliağalılar bu sefer de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verdiği ‘ÇED Olumlu’ kararını yargıya taşıyarak iptalini ve yürütmenin durdurulmasını istedi.

7 ilin ‘atığı’ Aliağa’da toplanacak… Cüruf dağları mahkemelik!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm A.Ş. tarafından, İzmir'in Aliağa ilçesi sınırları içerisinde kurulması planlanan ‘Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (Cüruf) Bertaraf Tesisi’ için ‘ÇED olumlu’ kararı vermişti.

Projenin hayata geçmesi ile birlikte İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Çanakkale, Balıkesir, Bursa illerinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne kayıtlı bulunan çelikhane tesislerinde çelik üretimi faaliyeti sonucunda oluşan cüruf atıkları bu alanda toplanacak. 50 milyon liraya mal olacak projenin ömrünün en az 21 yıl olması hedefleniyor. Proje kapsamında biri 138 bin metreküp diğeri 3 milyon metreküp olmak üzere iki depolama alanı kurulacak. Tesisin yapılmak istendiği parsellerin önemli bir kısmı tarım alanı statüsüne sahip.



MUHTARLAR DA DAVACI
EGEÇEP (Ege Çevre Platformu) ALÇEP (Aliağa Çevre Platformu), 12 mahalle muhtarı, ve 31 vatandaş kurulacak olan cüruf tesisinin köylerinin meralarına, bal ormanlarına, yer altı su kaynaklarına, zeytinliklere, gölete, havasına ve tarım alanlarına zarar vereceğine belirterek verilen ‘ÇED olumlu’ kararının iptalini ve yürütmenin durdurulmasını talep etti. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi önünde bir araya gelen bölge halkı davalarını açtı.

'HALK SAĞLIĞI YOK SAYILDI'
Dava dilekçesinde, bölge halkının itirazlarından kaynaklı halkın katılım toplantısının yaptırılmadığı, projenin kümülatif etki değerlendirilmesinin yaptırılmadığı, ekolojik sorunların ÇED raporunda incelenmediği, ÇED raporunda proje alanına ilişkin bilgilere yer verilmediği, hava kirliliği ve halk sağlığı üzerindeki etkileri irdelenmediği, halk sağlığının yok sayıldığı belirtildi. Dilekçede kurulmak istenen tesise verilen ÇED kararının Anayasa’nın 56’ıncı maddesine, Avrupa Birliği Müktesebatına, AB Çevre Mevzuatına, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına da aykırı olduğu ileri sürüldü.

'TELAFİSİ İMKANSIZ ZARARLAR'
Dava dilekçesinde “Dava konusu karar; açıkça hukuka aykırı veuygulanması halinde telafisi imkansız ve yahut çok güç zararlar doğacağından yürütmenin durdurulmasına karar verilmelidir. Burada yaşayan halkı temsil eden davacılar; bu tesise havayı kirleteceği, etrafı tozu dumana katacağı, her gün onlarca kamyonun yerleşim alanları içinden geçeceği, gürültü, trafik, hava kirliliği içinde geleneksel yaşam biçimlerini, sağlıklarını koruyamayacakları için karşı çıkmakta ve hayatlarını şimdikinden daha kötü bir duruma getirecek olan geleceklerini karartacak böyle bir tesisi istememektedirler. Bu iradelerini gerek halkın katılımı toplantısında gerekse eldeki davayı açmak için bir araya gelerek göstermişlerdir. Dava konusu karar ile binlerce yurttaşın hayatı etkilenmektedir. Binlerce yurttaşımız maksada nail olmak için yazılmış bir ÇED raporundan daha fazlasını hak etmektedir.” denildi.

 

 
Özdağ hakkında fezleke düzenlendi
 
Kur'an-ı Kerim basımına ilişkin kriterler belirlendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dramın adresi bu kez Kuşadası... 1 göçmenin cansız bedeni bulundu!
Ege Denizi açıklarında, önceki gün alabora olarak batan bottaki 8 kaçak ...
Kaçak maden davasında yeni gelişme!
Zonguldak'ta 2014 yılında kaçak maden ocağındaki göçük nedeniyle bir işçinin ...
Bakımevinde elma ile gelen ölüm!
İstanbul-Sultanbeyli'de özel bir engelli bakım merkezinde kalan otizmli ...
 
Uzmanlardan 'üçlü salgın' uyarısı
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı ...
Bakan Ersoy İzmir’e geliyor… Programda neler var?
AK Parti etkinlikleri ve bazı programlar kapsamında Cuma günü İzmir’e ...
Başörtüsü teklifi Meclis'e geliyor!
Anayasa değişikliğinde gözler bugüne çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ...
 
İzmir'de 3 ilçede birden baskın... Aman dikkat!
İzmir'de, polis operasyonunda 1728 şişe fotokopi TAPDK bandrollü sahte ...
DEAŞ operasyonuna 6 gözaltı!
İstanbul'un 8 ilçesinde terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 6 zanlı yakalandı.
Uyku tatlı geldi... Hırsız oteli soydu!
İstanbul Avcılar'da, cam kapıdan otele giren kimliği belirsiz kişi, koltukta ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva