HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
13 Şubat 2012 Pazartesi - 20:20

60 yaş kartı yine meclis gündemindeydi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan meclis toplantısında Sayıştay’ın kararına uyulmadığı zaman tepelerine bindiğini ifade etti.

60 yaş kartı yine meclis gündemindeydi

FATİH YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Sayıştay Daireler Kurulu’nun kararının ardından iptal ettiği indirimli 60 yaş kartı belediye meclis toplantısında tartışma yarattı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun katılmadığı Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı başkanlığında gerçekleştirilen meclis toplantısında konuşan AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, Sayıştay’ın kararının bağlayıcı olmadığını ifade ederken CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan da, “Sayıştay raporları istişare mahiyetindedir’ denemez. Uymazsan tepene biniyor” dedi.
 
YANLIŞIN NERESİNDEN DÖNÜLÜRSE KARDIR
Toplantıda söz alan AK Partili Çakar, “Gerek AK Parti Grubu’nun meclisteki temsilcileri gerekse diğer partilerden de gelen öneriler ve tepkiler sonucunda Büyükşehir Belediyesi idarecilerinin, Hukuk Müşavirliği’nden bir görüş alarak 60 yaş ve üzeri hemşerilerimizin yine indirimli seyahat hakkından yararlanması yönünde bir düzenlemenin bu meclise geleceğini basından öğrendik. Bu bizi sevindirdi. Yanlışın neresinden dönülse kardır, faydadır. Biz de sevindik. Bu meclise de ana gündemde gelmedi ama belki ek gündemde gelir diye umut içindeydik. Çarşamba gününe kadar teknik çalışmalar yetişmiyorsa cuma günkü meclise bu düzenlemelerin getirilmesiyle İzmir’deki bir sorunun bu meclis kararıyla aşılmış olmasına vesile olacağını düşünüyor, iyi dileklerimizi paylaşmak istiyorum” diye konuştu.
 
ÇAKAR’A YAKIŞTIRAMADIM
Çakar’ın sözlerinin doğru olmadığını ifade eden CHP gurup Başkanvekili Sırrı Aydoğan, “Sayıştay Türkiye’nin çok önemli ve köklü kuruluşlarından biridir. Sayıştay parlamento adına denetim yapar ve denetimleri, kararları kesinlikle uyulması gereken kurallardır. Sayıştay kanununda paraya tekabül eden yönetmeliklerin mutlaka Sayıştay’a gönderilmesinden söz eder. Bunlar yasadır. Bu kararların üst mahkemeye itirazı yoktur. 1999 yılından beri 60 yaş kartını veren bu belediye yine yasalara uyarak yeni yaptığı yönetmeliği Sayıştay’a göndermiştir. Polemik yaparak, Büyükşehir Belediye Başkanı’nı zor durumda bırakmak istercesine bu tür konuşmaların olmasını Çakar’a yakıştıramadım. Çakar bu işleri bilir. Bu meclisin yasa yapma yetkisi yok. Bu meclis Hükümet’in çıkardığı yasaları uygular. Bizim meclisimizden aldığımız karar bu yasada bir ek ilave ile belediyelere tanınacak bir imkanla yeniden bir ilave yapabilir. Geçen hafta İzmir’e gelen Kültür ve Turizm Bakanımızın ‘ben bunu Bakanlar Kurulu’na getireceğim’ sözü vardır. Böyle olursa kökten çözer yoksa nasıl düzenleme yapmak istiyorlar getirsinler bakalım yasaların karşısında nasıl olacak? Biz hukuka uyuyoruz, uymak zorundayız. Bu meselelerde halkın yanındayız, Onların da temennilerine katılıyoruz ama bunun yasal zeminine uymak lazım. Bu işi, sanki kendi elindeki imkanları biz kullanmıyormuşuz gibi yapması doğru bir hareket değil. Bu meclise yakışmıyor bu. Çakar gibi deneyimli bir politikacıya yakışmıyor. Belki de en kısa zamanda tüm bu konuşmaların bir ilave ile çözüleceğine inanıyorum. Sayıştay’ın onayını almadan yürürlüğe koyamayız. ‘Sayıştay raporları istişare mahiyetindedir’ denemez. Uymazsan tepene biniyor.”

 
KREDİ İLE 150 OTOBÜS ALINACAK
Belediye meclis toplantısında ESHOT Genel Müdürlüğü’nce sonuçlandırılan ihale kapsamında 2012 yılında filoya katılması öngörülen 150 adet alçak tabanlı solo otobüsün bedelinin karşılanması amacıyla Başkanı Aziz Kocaoğlu’na resmi kurumlar nezdinde her türlü işlemin yapılması, sözleme, taahhütname imzalanması ile ilgili bankalar nezdinde işlem yapmak üzere yetki verilmesine ilişkin önerge oy birliği ile Bütçe Komisyonu’na sevk edildi. Ayrıca yaklaşık yedi aydır İZFAŞ Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüttükten sonra geçtiğimiz hafta yönetim kurulu toplantısında bu görevi Başkan Kocaoğlu’na devreden Ali Rıza Gülerman’ın Kocaoğlu’na başkan danışmanı olmasına ilişkin gündem maddesi oy birliği ile kabul edildi. Öte yandan trafik yönetimi, tramvay çekerleri, metro ve vapur alımları için 200 milyon TL’lik kredi çekilmesi için Başkan Kocaoğlu’na yetki verilmesine ilişkin önerge komisyona gönderildi.
 
KATI ATIKTA İNDİRİMLİ TARİFE
Çevre ve Orman Bakanlığı'nın genelgesiyle ilçe belediyelerin 2011 yılının son ayında belirledikleri katı atık bedelleri vatandaşın tepkisini çekince belediyeler harekete geçti. Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Urla, Kemalpaşa ve Bornova belediyelerinin ilçe meclislerinde aldıkları indirimli yeni tarifeler bütçe ve tüketiciyi koruma komisyonlarına sevk edildi. İhtisas komisyonlarına giden önergelerdeki rakamlara göre Kemalpaşa Belediyesi daha önce 4 lira 70 kuruş olarak belirlediği rakamı 3 lira 80 kuruşa, Urla Belediyesi daha önce 8 lira 14 kuruş olarak belirlediği bedeli 7 lira 80 kuruşa, Bornova Belediyesi ise 4 lira 10 kuruş olarak belirlediği katı atık bedelini 3 lira 70 kuruşa çekme kararı aldı. Oy birliği ile ihtisas komisyonlarına sevk edilen önergeler ilçe meclislerinde öngörüldüğü şekli ile kabul edilirse yeni rakamlar önümüzdeki aylardan itibaren faturalara son şekli ile yansıyacak.
 
PARTİ ANLATAMADI
60 yaş kartı ile ilgili muhalefetin sert propagandası CHP’nin basına kapalı gerçekleştirilen grup toplantısında da gündeme geldi. Bazı belediye meclis üyeleri 60 yaş kartı ile ilgili alınan iptal kararının ardından vatandaşlardan yoğun tepki aldıklarını söyledi. Toplumda kartları belediyenin bilerek iptal ettiğine dair izlenimin giderek artamaya başladığını söyleyen CHP’liler, konunun anlatılması ve sürecin iyi analiz edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Bunun üzerine grup toplantısında bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bu konuyu ve 60 yaş kartı ile ilgili verdiğimiz iptal kararını her yerde anlatıyorum. Sorunun bizden değil Sayıştay’ın yazısı üzerine olduğunu söylüyorum. Köyleri, beldeleri gezdiğimde bana bu konuyu soruyorlar. Ben de bu işin içinden çıkmaya çalıştığımızı sürecin çözümü yönünde çalışma başlattığımızı ifade ediyorum. Ama ne yazık ki parti örgütü bu soruna ve yapılanlara sahip çıkmadı. Benim anlatmam yeterli gelmiyor. Partinin de ilçelerde, sokakta ve toplantıda durumu izah etmesi gerekir. Ters propaganda yapılıyor” ifadelerini kullandı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
darkangel 14 Şubat 2012 Salı 09:50

demekki bu işler böğle dönüyormuş

Yorumu oyla      13      8  
cemil bagatur 14 Şubat 2012 Salı 09:13

dogrudur azız baskan ne yapsın beledıyenın içini boşaltınız.utanmadan yaslılara verdıginiz.karları iptal edelim dıyosunuz oncelıkle yaptıgınız yolsuzlukları acıklayın 10 lıraya gelecek sanatcılar neden 50 lıraya gelıyo bunları acıklayın .

Yorumu oyla      14      11  
A.K. 14 Şubat 2012 Salı 08:14

Sayın Çakar kıvırma. Önce dik duracaksın ki sana "Aslan" diyecekler. O bakanlarına söyle Bakanlar Kurulu'nda karar alsınlar ve bu iş bitsin. Bunu siyasi malzeme olarak kullanmayacaksın. İzmirli bu ayak oyunlarını yutmaz. Bu süreç Kocaoğlu'na değil, senin partine zarar veriyor, unutma.

Yorumu oyla      19      8  
Mesut Yıldırım 14 Şubat 2012 Salı 00:28

Aziz Başkanının kartları iptal etmesi normaldir. Çünkü ESHOT'un zararının başka türlü önlenmesi mümkün değildir. 60 yaş kartları iptal edilenler Aziz Başkanı desteklemeye devam etmelidir. Ülkenin elden gittiği bu günlerde üç beş bilet parası için neden bu gürültü koparılıyor anlamıyorum. Çağdaş Atatürkçü yaşlılarımız Aziz başkanı desteklemeye devam etmeliler. 60 yaş kartlarından elde edilen parayla İzmir’e büyük yatırımlar yapılacaktır. İzmir Aziz’dir Aziz Kalacaktır.

Yorumu oyla      17      10  
Sivaslı 13 Şubat 2012 Pazartesi 21:49

AKP ve CHP elele vererek 60 yaş kartını yaşlı ve emeklilerimizin elinden aldılar.Şimdi suçu birbirlerine atıyorlar.Sayıştay 12 senedir kullanılan bu kartları şimdi mi gördü.ve iptalini istedi.Sayın Aziz Kocaoğlu da zaten istemediği ve yaşlıları asalak gördüğü için hemen iptaline gitti.Her yerde bu kartların belediyeye 10 milyon TL ye malolduğunu söylüyordu.Şimdi çok mutlu oldu sanırım.10 Milyon TL ile İzmir'e çok hizmetler yapar sanırım (!)

Yorumu oyla      21      14  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Esnafın yoluna 'hızlı tren' engeli
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, yaklaşık 5 bin esnafı içinde barındıran ...
Efes Alan Yönetimi Danışma Kurulu ilk toplantısını yaptı
Efes Antik Kenti’nin Unesco Dünya Mirası Listesine girebilmesi ve özerk ...
Karşıyaka’da sevgililer gününe özel aşk tınıları
Karşıyaka Belediyesi Sevgiler gününe özel bir konser düzenliyor. 14 Şubat ...
 
Kocaoğlu’ndan Alman Başkonsolos’a iade-i ziyaret
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Almanya’nın İzmir Başkonsolosu ...
Küçükpark’ta trafik karmaşası sona eriyor
Bornova Belediyesi, ilçenin kafeteryaları ve eğlence mekanlarıyla ünlü ...
İZSU, kent merkezinde “eski şebeke” bırakmıyor
11 ilçede su arızalarına neden olan eski şebekeleri yenilemek için çalışma ...
 
Amatörlere Büyükşehir şefkati
Amatör spor kulüplerinin üzerinden koruyucu elini çekmeyen İzmir Büyükşehir ...
Konak'ın 'Sevgi evleri’ne STK desteği
Konak Belediyesi ve Sivil Toplum Kuruluşları güçlü iletişim ve dayanışma ...
En büyük Karadeniz dostu Hakan Tartan
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Ege Karadeniz Dernekleri Federasyonu ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva