HABERLER>EKONOMİ
19 Ocak 2012 Perşembe - 10:43

5 milyon kişi bu zam haberini bekliyordu

Tasarının yasalaşmasının ardından 15 gün içinde sendikalar ile hükümet masaya oturup 2012 yılı için geçerli zam oranını pazarlıkla belirleyecek. Böylece memur ve memur emeklilerine şubat ayında zamlı maaş almanın yolu açıldı.

5 milyon kişi bu zam haberini bekliyordu

ANKARA-Yaklaşık 2,5 milyon memur ile 1,8 milyon memur emeklisinin aylardır beklediği Toplu Sözleşme Yasa Tasarısı, nihayet Meclis'e gönderildi. Tasarının önümüzdeki günlerde Meclis'ten geçerek yasalaşmasıyla birlikte memur ile memur emeklileri için toplu sözleşme süreci başlayacak. Yasanın ardından 15 günlük süre içerisinde sendikalar ile hükümet yetkilileri masaya oturup 2012 için geçerli olacak zammı belirleyecek. Tasarının Meclis'e gitmesiyle birlikte memura ve emekliye şubatta zamlı maaş umudu doğdu. Yasa geciktiği için memurlar ilk kez bu yıl ocakta zamsız maaş almıştı.
 
Memurların merakla beklediği müjdeyi Çalışma Bakanı Faruk Çelik verdi. Bakan Çelik, memurların zam alabilmesi için gerekli olan Toplu Sözleşme Yasa Tasarısı'nın dün Meclis'e gönderildiğini açıkladı. Bu açıklama ile birlikte memurların şubatta zamlı maaş alabilmesinin yolu açıldı. Eğer hükümetin çabasıyla tasarı bir an önce Meclis'ten geçerek yasalaşırsa zamlar şubata yetişecek. Ocak ayının farkı ile birlikte zamlı maaşlar şubatta ödenecek. Ancak tasarının Meclis'ten geçmesi, onay süreci ve toplu sözleşme için masaya oturulacak olması, zamların mart ayına kalma ihtimalini de barındırıyor. Toplu Sözleşme Yasa Tasarısı'nın Meclis'e gönderilmesinin ardından tasarı TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek. Daha sonra ise Genel Kurul'da yasalaşması gerekiyor. Ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulacak. Gül'ün onayının ardından sendikalar ile hükümet toplu sözleşme masasına oturarak zam oranını belirlemeye çalışacak. Böylece Cumhuriyet tarihinde ilk kez memurlar için toplu sözleşme süreci başlayacak. Hükümetle sendikalar zam pazarlığı yapacak. Toplu sözleşmede varılan mutabakat yasa hükmünde olacak. Uzlaşma sağlanması halinde masadaki karar geçerli olacak. Uzlaşma sağlanamazsa bu kez Kamu Görevlileri Hakem Kurulu devreye girecek. Bu heyetin belirleyeceği zam geçerli olacak.
 
Memurların uzun yıllardır talebi olan toplu sözleşme, 12 Eylül referandumu ile Anayasa'ya girdi. Bu nedenle her yıl 15 Ağustos ile 30 Ağustos arasında yapılan toplu görüşmeler tarihe karıştı. Zamlı maaşların artık masada alınan kararların bağlayıcı olduğu toplu sözleşme ile belirlenmesi anayasal zorunluluk oldu. Ancak Anayasa'ya giren toplu sözleşme hakkının kullanılabilmesi için gerekli yasanın çıkması gerekiyordu. Ancak yasa çıkmadığı için memur ocak ayında zamlı maaş alamamıştı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EXPO 2020 logo tartışması büyüyor
Önceki gün açıklanan, insan ve güneş simgelerini barındıran EXPO 2020 ...
Ve beklenen oldu: Kodak daha fazla dayanamadı
Fotoğraf dünyasının en önemli şirketlerinden Kodak Co., müşterilerinin ...
Bankalardan kredi kartına taksitle işsizlik maaşı
Bankalar kredi kartı kullanan özel sektör çalışanına 'Kriz var, işsiz ...
 
Lord Mayor’dan EXPO desteği
İzmir Ticaret Odası'nın (İTO) konuğu olarak kentte bulunan Londra Finans ...
'Aliağa daha çok altyapı hizmetini hak ediyor'
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Türkiye'deki demir çelik üretiminin ...
Emekliye zammın üst sınırı ne kadar olacak?
Çalışma Bakanı Çelik, emekli maaşlarına yansıyacak artışların üst sınırının ...
 
Menemen Ticaret Odası Başkanı vefat etti
Menemen Ticaret Odası Meclis Başkanı Remzi Aktan (64) vefat etti.
Tarihi Dalgakıran’da marinalar çakıştı: Ne olacak şimdi?
Konak Pier önündeki tarihi dalgakıran, kıran kırana bir mücadelenin ardından ...
Marketten kartla para çekme dönemi başlıyor
Türkiye POS’tan para çekme dönemi başlatıyor. Visa ve Master Card’ın başlattığı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva