HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
24 Kasım 2009 Salı - 00:00

'Sahilde Kafka' etkisi...

Kafka’’nın evden kaçışındaki sebep bir kehanettir: ’“Sen, gün gelecek kendi ellerinle babanı öldürecek ve kendi annenle sevişeceksin.’” Haruki Murakami’’nin çok ses getiren son romanı 'Sahilde Kafka' Türkçe'de.’

'Sahilde Kafka' etkisi...

Kafka’’nın evden kaçışındaki sebep bir kehanettir: ’“Sen, gün gelecek kendi ellerinle babanı öldürecek ve kendi annenle sevişeceksin.’” Haruki Murakami’’nin çok ses getiren son romanı 'Sahilde Kafka' Türkçe'de.’
 
İSTANBUL - ''Dünyada bu kadar çok boş yer olduğu halde, var olabileceğin, sana fazlasıyla yetecek ufacık bir yer bile bulamazsın. Sesleri aradığında, karşına çıkan sessizlik olur. Sessizliği arzuladığındaysa durmak bilmeyen kehanet başlar. O ses, zamanı geldikçe, senin kafanın içindeki gizli düğmesine basar.'' (Kitaptan)
 
Kafka Tamura, 15 yaşına girdiğinde evi terk eder. Tıpkı o çok küçükken üvey kız kardeşini de alarak onu ve evi terk eden annesi gibi’…
 
Kafka sessiz ve yalnız bir çocukluk geçirir. Babasıyla ilişkileri iyi değildir; evi terk etmeden önce baba-oğul mümkün olduğunca birbirlerini görmemeye, konuşmamaya çalışarak yaşarlar.
 
Kafka bu kaçışı uzun yıllardır planlamaktadır. Sırt çantasına doldurduğu eşyalarla hiç bilmediği bir şehirde, yeni bir hayata başlamak isteyen Kafka’’nın, hayatını ve zamanını geçirmek için yapmaktan en çok zevk aldığı şey kütüphaneye gidip bulabildiği her kitabı okumaktır.
 
''Kehanet, karanlık bir su gibi, hep oradadır.'' (Kitaptan)
 
Evden kaçtıktan sonra Takamatsu’’ya giden Kafka burada her gün işe gider gibi, Kavamura Kütüphanesi’’ne gidip kitap okumaktadır. Bir süre sonra kütüphanede görevli, gay ve hermafrodit Oşima’’yla ile aralarında ilginç bir dostluk başlar. Oşima Kafka’’nın kalacak bir yeri olmadığını öğrenince onu, kütüphanenin müdiresi Saeki’’yle görüştürerek kütüphanede bir tür ofisboy olarak işe aldırır.
 

 
'GÜN GELECEK ANNENLE SEVİŞECEKSİN'
Kafka artık kütüphanenin misafirhanesinde kalmaya başlar’… Kafka’’nın evden kaçışındaki sebep babasının yıllar önce yaptığı bir kehanettir.
 
’“Sen, gün gelecek kendi ellerinle babanı öldürecek ve kendi annenle sevişeceksin.’”
 
Diğer kahramanımız Nakata, çocukluğunda yaşadığı ve nedeni çözülemeyen bir bilinç kaybı sonrasında bir tür zihinsel engelli durumuna gelmiştir. Nakata okuma yazma bilmez, en basit matematik işlemlerini dahi yapamaz. Belediyeden aldığı engelli yardımıyla hayatını sürdürür.
 
Ama Nakata’’nın çok önemli bir özelliği vardır, yaşlı adam kedilerle konuşabilmektedir. Bu özelliği sayesinde kedisi kaybolanlar ondan yardım isterler, Nakata da küçük hediyeler karşılığında kayıp kedileri bulup evlerine teslim eder.
 
İki kahramanın, Kafka ve Nakata’’nın öyküsü romanın sonlarına doğru gizemli bir cinayetle kesişir.
 
’“Murakami’’nin bugüne kadarki en bağımlılık yaratan romanı...’” (Independent)
 
’“Bir solukta, elimden bırakmadan okudum’… Bu roman sadece Murakami’’nin şaheserlerinden biri değil aynı zamanda yaratıcı ve büyüleyici.’” (David Mitchell, Guardian)
 
’“Gerçekten sürükleyici, metafizik bir akıl çelicilikte ısrar eden bir roman...’” (John Updike)
 
Haruki Murakami
Eserleri 40’’ın üzerinde dile çevrilen, 2009 yılının dünyada en çok konuşulan yazarı Haruki Murakami'nin İlk romanı 'Kaze no oto vo kike', 1979’’da yayımlandı.
 
Ardından Gunzou Edebiyat Ödülü’’nü aldı. Japonya’’nın en önemli ve popüler yazarlarından biri olan Murakami’’nin eserleri 40’’ın üzerinde dile çevrildi. İngilizce’’ye çevrilen üçüncü romanı 'Hitsuci vo meguru Bohken' (1989), Amerika’’dan Yeni Yazarlar Noma Edebiyat Ödülü’’nü kazandı.
 
'Sekai no ovari to hahdo-boiruda-vandahrando’’yla (1985) Tanizaki Ödülü’’ne, 'Zemberekkuşu’’nun Güncesi’’yle de Yomiuri Edebiyat Ödülü’’ne layık görüldü. Murakami’’nin 'İmkansızın Şarkısı' (2004), 'Sınırın Güneyinde, Güneşin Batısında' (2007) ve 'Yabankoyununun İzinde' (2008) adlı romanları gibi 'Sahilde Kafka' da Doğan Kitap tarafından yayımlandı. (Ntvmsnbc)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Jackson öldü ama hala 'En İyi'
Amerikan Müzik Ödülleri sahiplerini buldu. Gecenin yıldızı Taylor Swift ...
Dikili’’de çocukların şenliği’…
Dikili Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünün düzenlediği, İlçe ...
Hisar Camii ’‘durmadan yenileniyor’’
İzmir'in en büyük camileri arasında yer alan İzmir Konak Hisar Camii'nde ...
 
İzmir’’den Paris’’e: Eserlerimizi geri verin!
Paris’’teki ünlü Louvre Müzesi’’nin CEO’’su Henri Loyrette’’ye bir mektup ...
Madonna: Ferzan bir dahi!
Dünyaca ünlü pop müzik yıldızı Madonna, İtalya'da yaşayan yönetmen ...
Akyaka'da Bizans dönemine ait kilise bulundu
Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr Kaan İren, ...
 
Gijon Festivali’’i ''Soul Kitchen''la açıldı
Yönetmen Fatih Akın, son filmi "Soul Kitchen" ile İspanya'nın Gijon ...
’“Veda filmi, Mustafa’’nın alternatifi değil’”
Büyük Önder Atatürk'ün hayatının anlatıldığı ''Veda'' ...
Nina Simone’’nin hayatı film oluyor
Nina'nın 70 senelik büyülü hayatı, yapımcı/ senarist Cynthia Mort'un ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Horus'un Gözü
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım çam devirince!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (3): 'Dans eden ayılar' ve 'Sokak hayvanları'
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva