HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
22 Kasım 2009 Pazar - 00:00

İzmir’’den Paris’’e: Eserlerimizi geri verin!

Paris’’teki ünlü Louvre Müzesi’’nin CEO’’su Henri Loyrette’’ye bir mektup yazan İzmir Büyükşehir Başkan Kocaoğlu, ’“İzmir’’e ait’” eserlerin geri verilmesini istedi.’

İzmir’’den Paris’’e: Eserlerimizi geri verin!


Başkan Koaoğlu, bu talebin, özellikle Smyrna Apollonu ve Smyrna Jüpiteri heykellerini kapsadığını bildirdi.

İZMİR - Geçtiğimiz ay ilk kez toplanan İzmir Kültür Çalıştayı’’nda görüşülen ’“Louvre Müzesi’’nde sergilenen İzmir’’e ait eserlerin İzmir’’e iade edilmesi girişimi’” konusunda ilk somut adım atıldı.
 
Dünyaca ünlü müzenin CEO’’su Henri Loyrette’’ye bir mektup yazan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bir yandan İzmir’’de kurulacak Ege Uygarlıkları Müzesi ile Louvre arasındaki ’“uzun soluklu bir işbirliği’” için çeşitli önerilerde bulunurken, ’“Elbette bu işbirliği, Louvre Müzesi koleksiyonlarında bulunan, İzmir kentine ait eserlerin İzmir’’e geri verilmesiyle çok daha büyük bir anlam kazanacaktır’” demeyi de ihmal etmedi.
 
Bu taleplerinin özellikle Smyrna Apollonu ve Smyrna Jüpiteri heykellerini kapsadığını belirten Başkan Kocaoğlu, ’“İzmir’’e ait eserlerin İzmir’’e iade edilmesi, uluslararası sözleşmelerin hükümlerine uygun davranılmasının ötesinde, kentimizin arkeolojik ve kültürel mirasına duyduğunuz saygının da kuvvetli bir ifadesi olacaktır. Eserlerin geri verilmesi talebimizin, Türkiye kültürünün önemli çekim merkezlerinden biri olmayı amaçlayan İzmir’’deki Ege Uygarlıkları Müzesi ile Louvre arasında gerçekleştirilecek uzun erimli bir işbirliği çerçevesinde değerlendirildiğini de özellikle dikkatlerinize sunmak isterim’” diye konuştu.

 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Loyrette’’ye yazdığı mektupta şunları söyledi: "Öncelikle, Fransa’’daki Türkiye Mevsimi çerçevesinde müzenizde açılan ’‘İzmir’’den Smyrna’’ya’’ sergisine ilişkin memnuniyetimizi belirtmek isterim. İzmir’’de 2006’’da açılan sergiyi tamamlar nitelikte olan ’‘İzmir’’den Smyrna’’ya’’ sergisinin, kentimizin Louvre Müzesi ile olan ilişkilerini geliştireceğine yürekten inanmaktayım. Kentimizde kurulacak Ege Uygarlıkları Müzesi ile bu ilişkinin kısa süre içinde ’‘uzun soluklu bir işbirliğine’’ dönüşmesi de en büyük dileğimizdir. Bu çerçevede İzmir kenti ile Louvre Müzesi arasındaki işbirliğine temel oluşturabilecek önerilerimizi şöyle sıralayabiliriz, Kuruluş çalışmalarını sürdürdüğümüz Ege Uygarlıkları Müzesi ile Louvre Müzesi arasında, önceden belirlenen bir program doğrultusunda bilgi ve uzmanlık transferinin sağlanması, Müzemizin çeşitli bölümleriyle yürütülecek formasyon programlarının geliştirilmesi, Louvre Müzesi tarafından bize yeniden kazandırılacak eserlere ait özel bir bölümün oluşturulması, Temalı sergiler, gençler ve çocuklar için başta projeler olmak üzere çeşitli. alanlarda işbirliği yapılması, Her iki müzede ya da başka kurumlarda yer alacak ortak sergiler hazırlanması. Gerçekleşmesini yürekten dilediğimiz bu işbirliğinin, hayata geçirilmesi için görüşmelere hazır olduğumuzu bilgilerinize sunuyorum"

 
Başkan Kocaoğlu’’nun mektubuna, İzmir Kültür Çalıştayı katılımcılarının listesi de eklendi. Jüpiter (Zeus) heykeli, 1680 yılında İzmir’’de bulundu. Şu an heykelin sağ elindeki şimşek, 1686 yılında Pierre Granier tarafından eklendi. Mermerden yapılmış heykel 2.34 metre yüksekliğinde. Heykel halen Louvre Müzesi’’nde Yunan, Etrüsk ve Roma eserleri bölümünde zemin kat A odasında bulunuyor. Jüpiter, Batı Anadolu topraklarındaki pek çok antik kentte, adına tapınaklar, sunaklar ve heykeller yapılan mitolojik çağda tanrıların en güçlüsü olarak biliniyordu. Apollon heykeli de, tıpkı Jüpiter heykeli gibi 1680 yılında İzmir’’de bulundu. Mermerden yapılmış boyu 2.16 metre yüksekliğinde. Üzerine yılan dolanmış bir ağaç kütüğüne eliyle yaslanmış genç bir erkek figürü olarak betimlenmiş. Heykel halen Louvre Müzesi’’nde Yunan, Etrüsk ve Roma eserleri bölümünde sergileniyor. Apollon, mitolojide müziğin, sanatların ve şiirin tanrısı olarak biliniyordu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Madonna: Ferzan bir dahi!
Dünyaca ünlü pop müzik yıldızı Madonna, İtalya'da yaşayan yönetmen ...
Akyaka'da Bizans dönemine ait kilise bulundu
Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr Kaan İren, ...
Gijon Festivali’’i ''Soul Kitchen''la açıldı
Yönetmen Fatih Akın, son filmi "Soul Kitchen" ile İspanya'nın Gijon ...
 
’“Veda filmi, Mustafa’’nın alternatifi değil’”
Büyük Önder Atatürk'ün hayatının anlatıldığı ''Veda'' ...
Nina Simone’’nin hayatı film oluyor
Nina'nın 70 senelik büyülü hayatı, yapımcı/ senarist Cynthia Mort'un ...
Kedi Kültür Sanat Merkezi izmirlilerle buluştu
İzmir, yeni bir kültür sanat merkezine daha kavuştu. Alsancak Limanı ...
 
EMMY ödüllü isimler İzmir’’de buluştu
Zülfü Livaneli’’nin yazıp yönettiği ’“Veda’” adlı sinema filmi, Türk ...
Öğretmenlere ücretsiz konser
İzmir Büyükşehir Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu, 24 Kasım Öğretmenler ...
’“Kültür Elçisi’” olacaklar
İzmirli 24 minik öğrenci, kentin tarihi, doğal yaşamı, mimarisi ve ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Horus'un Gözü
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım çam devirince!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (3): 'Dans eden ayılar' ve 'Sokak hayvanları'
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva