HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
20 Kasım 2009 Cuma - 00:00

'Bu kitap treni yerinden kaldırır'

Dave Eggers'dan popüler kültürün tüm putlarını deviren, çarpıcı ve alışılmadık bir kitap: 'Müthiş Dahiden Hazin Bir Eser'’

'Bu kitap treni yerinden kaldırır'

Dave Eggers'dan popüler kültürün tüm putlarını deviren, çarpıcı ve alışılmadık bir kitap: 'Müthiş Dahiden Hazin Bir Eser'’
 
İSTANBUL - Dergiciliği, senaristliği ve büyük ilgi gören kitaplarıyla tanınan Dave Eggers'dan kalıpları yıkan, alışılmadık bir kitap: Müthiş Dahiden Hazin Bir Eser.
 
''Bu kitabın gücü ve enerjisi bir treni yerinden kaldırmaya yeter.'' (Davis Sedaris)
 
Herhangi bir kitabın başarısı anlatıcısının ne kadar ilginç olduğuyla ilintili midir? Dave Eggers böyle bir iddiada bulunduktan sonra okura birtakım şıklar sunuyor ve kendisi hakkında şöyle diyor: ’“Aynı sizin gibi biridir.’”
 
Edebiyat dünyasının ’‘harika çocuğu’’ olarak nitelenen ancak çocukluktan epey uzak olan (39 yaşında) Eggers, biyografi formatını yerle yeksan ettiği bu 'eser'de yazıya adeta meydan okuyor.
 
Bu başıbozuk biyografi/romanı irdelemeden önce Eggers’’ı tanımak gerek, zira Eggers’’ın yazar kimliği kitabın içeriğinden ayrı değil. Biyografiyle kurgu, yazarın ’‘hikaye’’si ile kitabın ’‘hikaye’’si 'Müthiş Dahiden Hazin Bir Eser’’de birbirine karışıyor. İçsel monologları kamera gözüyle bağdaştırabilen, yazıda alışılmış formları melezleştirerek dönüştüren bir yazar Dave Eggers.
 
’“Okur kırk yıldır J.D. Salinger’’ın yeni bir kitap yazmasını bekliyordu. Bekleyiş sona erdi’… Salinger yerine karşımızda çarpıcı, yeni bir yazar var. Adı: Dave Eggers.’” (Tampa Tribune)
 
HAYAT HİKAYESİ KİTAPTAKİ GİBİ
1970 doğumlu Eggers, tıpkı Müthiş Dahiden Hazin Bir Eser’’de anlatıldığı gibi annesi ve babasını bir ay içinde kaybetmiş ve 21 yaşındayken 7 yaşındaki küçük kardeşini yetiştirme sorumluluğunu üstlenmiş. Anne ve babasını erkenden kaybetmenin ve küçük bir çocuğu genç yaşta tek başına büyütmenin yükünü üstleniyor üstlenmesine ama hayata bodoslama dalmaktan, düşüncelerini haykırmaktan ve kendi deyişiyle dünyayı baştan sona tümden değiştirecek bir ’‘devrim’’ yapma hayalleri kurmaktan vazgeçmiyor.
 
Devrimin aracı 'Might' adında bir dergi; yoldaşları ise bu rüya uğruna gece gündüz çalışmaktan gocunmayan, temel kültürel referansları TV olmasına rağmen kendilerini görmedikleri ekranlara öfkeli olan kayıp bir kuşağın yürekleri patlama noktasında mensupları. Çizili meslek rotalarını izlemektense daha fazlasını isteyen arkadaşlarıyla Eggers, 'Might' dergisi ardından 'Esquire’’dan 'ESPN’’e uzanan pek çok medya kuruluşunda çalışıyor, başka yayınevleri tarafından reddedilmiş kitapları basma misyonuyla yola çıkan McSweeney’’s yayınevini kuruyor ve ekibiyle McSweeney’’s, The Believer, Wholpin vs. gibi dergileri çıkartmayı sürdürüyor.
 
'Müthiş Dahiden Hazin Bir Eser’’in Pulitzer’’e aday olması ardından her biri diğerinden apayrı pek çok kitap yazıyor. Eggers son olarak Spike Jonze’’nin sinemaya uyarladığı Maurice Sendak’’ın çocuk kitabı klasiği 'Where The Wild Things Are’’ın senaryosu ve senaryoya dayalı romanı ile gündemde.
 
’“Delicesine komik ve tek kelimeyle unutulmaz!’” (San Francisco Chronicle)
 
Bir neslin tüm şüphelerini, kaygılarını, kendi kendiyle kavga ve umutlarını dile getiren Eggers okurlarına feryat ediyor: Şu ağı kurun artık! Zamanımız azalıyor. (Ntvmsnbc)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşınızda Yahşi Batı...
Cem Yılmaz’’ın merakla beklenen filminin fragmanı gün yüzüne çıktı. Ünlü ...
Vizyonda 5 yeni film
Bu hafta 5 yeni film vizyona girdi. Ezel Akay'ın son filmi 'Yedi ...
Mevlana’’nın enerjisini tuvale yansıtan ressam
Dünyada insanın sahip olduğu enerjiyi kullanan ilk insan olan Mevlana, ...
 
Dünyanın her yerinden Pink Martini
İzmirli Ezgi salsada dünya ikincisi
2008 ve 2009 yıllarında üst üste Türkiye Salsa şampiyonu olan İzmir Özel ...
Huzurlarınızda Kurtlar Vadisi: Gladio
Başrolünü, ’“Kurtlar Vadisi Pusu’” dizisindeki ’“İskender Büyük’” karakterini ...
 
Konak’’ta sanatın ’‘beşi bir yerde’’’…
İlçe belediyesi tarafından organize edilen ve resim, enstalasyon, video, ...
Karşıyaka’’da tiyatroya ’‘merhaba’’’…
Karşıyaka Belediye Tiyatrosu, yeni bir oyunla sezona merhaba dedi. Zıpçıktı ...
Tim Burton'ın hayalgücü ziyarete açılıyor
Sinema tarihinin en yaratıcı yönetmenlerinden Tim Burton'ın resim, ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Horus'un Gözü
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım çam devirince!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (3): 'Dans eden ayılar' ve 'Sokak hayvanları'
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva