HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
25 Haziran 2011 Cumartesi - 11:49

122 sikke bu kitapta

İzmir Ticaret Odası (İTO) tarafından kurulan İzmir Ticaret Tarihi Müzesi’nde sergilenen ve büyük kısmı Symrna (İzmir) Sıkkesi olan Yunan ve Bizans dönemlerine ait 122 sikke, “İzmir Ticaret Tarihi Müzesi Antik Dönem Sikke Koleksiyonu” isimli yayında toplandı.

122 sikke bu kitapta

İZMİR - İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 126 yıllık bir Oda olarak İzmir’in tarihine kültür, kültür varlıklarına sahip çıkmayı en önemli sorumluluklarından birisi olarak gördüklerini söyledi. İzmir tarihine sahip çıkmak için yapılan çalışmalar, kazılara verilen destekler kapsamında 2003 yılında Oda bünyesinde kurulan İzmir Ticaret Tarihi Müzesi’nin özel bir anlamı bulunduğunu belirten Demirtaş, “Türkiye’de Oda ve Borsalar camiasında ilk olan bu müze aynı zamanda kentimizin ilk özel müzesi olması açısından da bizim için büyük gurur kaynağıdır” dedi. Arkeolojik ve etnografik eserler açısından geniş bir koleksiyona sahip olan müzede sergilenen sikke koleksiyonunun, İzmir’in binlerce yıllık ticaret geleneğini anlatması açısından büyük önem taşıdığını belirten Demirtaş, şöyle konuştu:
 
“Çünkü sikkeler tarih boyunca ekonominin, ticaretin ve zenginliğin işareti oldukları kadar taşıdıkları semboller ve resimler ile bugün bizim için basıldıkları dönemin siyasal ve kültürel hayatını anlatan çok önemli araçlardır. Müzemizde Antik Dönem ve İslam Dönemi’ne ait 438 sikke yer alıyor. Bunların içinde ayrı bir önemi olan Yunan ve Bizans dönemine ait 122 sikkeye ilişkin bilgilerin, İzmir Ticaret Tarihi Müzesi Antik Dönem Sikke Koleksiyonu isimli bir kitapta toplayarak, araştırmacıların ve ilgililere sunuyoruz.
 
İzmir Ticaret Tarihi Müzesi Sorumlusu Arkeolog Ayşegül Selçuki, nümizmat Pınar Aydemir ve nümizmat Prof. Adriana Travaglini tarafından Türkçe – İngilizce olarak hazırlanan kitaptaki Grek ve Bizans sikkelerinin büyük kısmının Symrna Sikkeleri olmasının ve İzmir tarihi ile ilgili ipuçuları vermesi nedeniyle İzmir araştırmacıları için ayrıca önemli olduğuna inanıyoruz. Bu yeni kitabımızı yurtiçindeki üniversitelere, kütüphanelere, araştırmacılara, arkeologlara gönderdiğimiz gibi yurtdışındaki kütüphane ve üniversitelere de göndererek çok geniş bir yelpazedeki araştırmacılara ulaşacağız.”
 
122 SYMRNA SİKKESİ
İzmir Ticaret Tarihi Müzesi, Antik dönem ve İslami dönem olmak üzere 438 sikkeden oluşan geniş bir sikke koleksiyonuna sahip. Katalogda Yunan ve Bizans dönemlerine ait 122 sikke incelendi. Darphaneler alfabetik olarak izlenerek sikkeler kendi içinde buna göre sıralandı. Koleksiyonun çoğunluğunu oluşturan Smyrna sikkeleri Helenistik Dönem ve İmparatorluk Dönemi sikkeleri olarak iki bölüme ayrılıyor. İmparatorluk Dönemi sikkeleri kendi içinde serbest tipoloji ve imparator, imparator ailesinden olanların portrelerini taşıyor. Bizans sikkeleri ise kronolojik olarak düzenledi. Katalogda her sikkeyle ilgili olarak bölge, basan otorite, metal, birim, gram olarak ağırlık, mm. olarak çap, envanter numarası, ön ve arka yüz tanımları gibi referans bilgileri yer alıyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pazar günü İzmir’de Tarkan fırtınası var
Fanta’nın 10. yıl konserleri kapsamında İzmir’e gelecek Megastar Tarkan ...
“Komiser Kolombo” hayatını kaybetti
"Komiser Kolombo" dizisindeki rolüyle ünlenen Amerikalı aktör Peter Falk hayata veda etti.
Erkin Baba 70 yaşında
Türk rock müziğinin ‘baba’sı olarak kabul edilen Erkin Baba doğum gününü ...
 
Usta tiyatrocu hayatını kaybetti
Mahallenin Muhtarları dizisiyle 10 yıl (1992-2002) ekranlarımıza “Emlakçı ...
5 yeni film vizyonda
Sinemaseverler 5 yabancı filmle buluşacak 'Özgürlük Yolu', gerilim-korku ...
Açık hava sinema keyfi
Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından düzenlenen Tepekule ...
 
Dünya devi ''I Musici'' Celsus'da sahne alacak
Dünya'nın en uzun ömürlü oda orkestrası "I Musici", 350 yıllık enstrümanlarla ...
Artık e-kitap olarak çıkacak
İngiliz yazar J.K. Rowling'in Harry Potter serileri, Ekim ayında elektronik ...
Yerli film seviyoruz
Son yıllarda atağa kalkan Türk sinema sektörü 2011 yılının 5 ayında da ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva