HABERLER>DÜNYADAN
1 Ekim 2009 Perşembe - 00:00

1 dakikalık görüntü için 20 Filistinli serbest

İsrail üç yıldır Hamas'ın elinde bulunan esir askeri Gilad Şalit'in bir dakikalık görüntüsü karşılığında 20 Filistinli kadın tutukluyu serbest bırakmaya başladı.’

1 dakikalık görüntü için 20 Filistinli serbest

İsrail üç yıldır Hamas'ın elinde bulunan esir askeri Gilad Şalit'in bir dakikalık görüntüsü karşılığında 20 Filistinli kadın tutukluyu serbest bırakmaya başladı.’
 
KUDÜS - İsrail ile Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas yönetimi arasında Alman ve Mısırlı aracılarca yürütülen dolaylı görüşmelerde sağlanan anlaşma çerçevesinde, Gazze'de 3 yılı aşkın süredir tutuklu bulunan İsrail askeri Gilad Şalit'in video görüntülerine karşılık salıverilmesi öngörülen 20 Filistinli kadın tutuklunun ilki serbest bırakıldı.
 
İsrail Cezaevi İdaresinin isimleri açıklamasının ardından 15 yaşındaki Baraa El Malki dün gece serbest bırakılarak Ramallah yakınındaki Celazon mülteci kampında bulunan evine döndü.
 
Diğer tutukluların yarın serbest bırakılması ve videonun da İsrail tarafına iletilmesi bekleniyor.
 
Cinayete teşebbüs suçundan cezaevinde bulunan El Malki, bıçakla yakalanmıştı. El Malki'nin tutukluluk süresi önümüzdeki Kasım ayında doluyordu. Serbest bırakılacaklar arasında adı sayılan Ayat Kaysi'nin ablası Hanaa, "Bu bizim için büyük bir şenlik günü" dedi.
 
Kaysi de İsrail askerleri tarafından öldürülen nişanlısının intikamını almak amacıyla İsrail'e sızıp saldırı düzenleme amacındaki Filistinli militanlara yardım ve yataklıktan 2007 yılı Kasım'ında tutuklanmıştı. Kaysi, El Fetih'in silahlı kanadı El Aksa Şehitleri Tugayı'na yardımdan yakalanmıştı ve cezası da 1,5 ay sonra tamamlanıyordu.
 
NETANYAHU DÖNEMİNDE İLK
Malki ile birlikte 20 Filistinli tutuklunun serbest bırakılması, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun 31 Mart'ta başbakanlığı üstlendiğinden bu yana gerçekleştirilen bir ilk oldu.
 
Daha önce Ehud Olmert hükümeti döneminde genellikle Ramazan veya diğer İslami bayramlar sırasında Filistin Yönetimi hükümetine bir jest olarak, gruplar halinde Filistinli tutuklular serbest bırakılmıştı. Ancak bunlar arasında Hamaslı tutuklularla, İsrail içinde cinayetlere karışmış olanlar yer almıyordu.
 
İsrail güvenlik kabinesi dün ilk kez verilecek ve İsrailli asker Gilad Şalit'in yaşadığını gösteren video görüntüleri karşılığı 20 Filistini kadın tutukluyu salıvermeyi oybirliği ile onaylamıştı. 20 tutuklunun 19'u Batı Şeria'dan, birisi ise Gazze Şeridi'nden. Kadın tutukluların çoğunluğu hapis cezalarının üçte ikisini tamamlamış bulunuyor.
 
Söz konusu kadınların hiçbirinin herhangi bir İsrailli'nin ölümüne doğrudan karışmadıkları bildirildi.
 
HAMAS ZAFER KUTLAMASI YAPIYOR
Hamas, Şalit görüntüsü karşılığında 20 tutuklunun serbest bırakılmasını Gazze sokaklarında zafer kutlamaları ve camilerden yapılan anonslarla karşıladı.
 
Örgütün askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın verdiği bilgiye göre serbest bırakılacak kadın tutukluların 4'ü Hamaslı, 5'i de El Fetihli. 3 tutuklunun İslami Cihad üyesi olduğu, birinin Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nden, 7'sinin ise bağımsız olduğu bildirildi.
 
Hamas'ın önde gelen liderlerinden İsmail Rıdvan, El Kuds televizyonuna yaptığı açıklamada, "Siyonist işgal hükümetinin esir asker Şalit'i kurtarmak için Filistin direniş gruplarının taleplerini kabul etmekten ve şartlarını yerine getirmekten başka seçeneğinin olmadığını" belirtti.
 
Rıdvan, bu başarının Filistin halkıyla Filistin birliğinin hanesine bir artı olarak geçeceğini belirterek, "Bizler ta başından anlaşmanın bütün Filistin halkını kapsamasını istedik. Bu anlaşma aynı zamanda direniş seçeneğinin başarı getirdiğini de gözler önüne seriyor" dedi.
 
İsmail Rıdvan, yakında kapsamlı bir tutuklu değişimi anlaşmasının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda ise "Bu konuda büyük bir hareketlilik var. Nihai bir anlaşmanın ne zaman olacağıyla ilgili bir şey söylemek için henüz erken. Fakat biz tutuklularımızın en kısa sürede evlerine dönmelerini temenni ediyoruz. Siyonistler anlaşma olmasını istiyorlarsa, öncelikle Filistin halkı nazarında kabul görecek bir anlaşma için çaba gösteren direnişin şartlarını kabul etmeleri gerekir" diye konuştu.
 
BİR DAKİKALIK GÖRÜNTÜ
Hamas liderlerinden Ayman Taha da Alman arabulucunun videoyu seyredip, içeriğini İsrail tarafına aktardığını bildirdi. Hamas yetkililerinin verdiği bilgiye göre video kaydı, son birkaç hafta içinde alındı ve 1 dakikalık bir görüntüden oluşuyor.
 
Mahmud Zahar ise daha önce Cenevre'de bulunduğu sırada Hamas heyeti ile İsrailli yetkililer arasında toplantı yapıldığı iddialarını yalanladı. Hamas'ın önde gelen isimlerinden Zahar, Hamas içinde siyonist işgal yönetimi ile herhangi bir doğrudan görüşmeyi yasaklayan karar bulunduğunu belirtti. Zahar, tutuklu değişimine ilişkin görüşmelerin Alman ve Mısırlı aracılarla yapıldığını bir kez daha yineledi. Zahar, Hamas heyeti ile Mısır İstihbaratı Başkanı Ömer Süleyman arasında geçen günlerde ulusal diyalogla ilgili görüşmelerin de olumlu ve başarılı geçtiğini vurguladı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hristofyas Talat'ı kızdırdı
KKTC Cumhurbaşkanı, Rum tarafının 'federasyon ve otonom' söyleminde ...
Çin'de komünizmin 60. yılı...
Çin'de komünist yönetimin 60. yılı törenlerle kutlanıyor.’
Türkiye'ye 'çaba göster' uyarısı
Avrupa Konseyi'nin hazırladığı raporlarda, azınlık, göçmen ve mülteci ...
 
Felaketlerin ülkesi Endonezya...
Sumatra Adası'nın 7.9'luk depremle sarsıldığı ülkede, son 5 ...
Tsunami hakkında 10 gerçek
En son Samoa takımadalarında 150'ye yakın kişinin ölümüne neden ...
Endonezya'da ölü sayısı 1100
Sumatra Adası'nın vuran depremde en az 1100 kişi öldü. Yüzlerce kişi ise enkaz altında.’
 
'BM raporu İsrail'e karşı önyargılı'
Geçen yıl İsrail askerinin Filistinli gençlere yönelik şiddetinin ...
Rum Yönetimi Küba'da büyükelçilik açtı
Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Küba'ya gerçekleştirdiği ...
Önce katletti, sonra yas ilan etti
Gine'deki cunta lideri Musa Dadis Camara, muhalefet gösterilerine ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Horus'un Gözü
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım çam devirince!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (3): 'Dans eden ayılar' ve 'Sokak hayvanları'
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva