HABERLER>GÜNCEL
1 Kasım 2023 Çarşamba - 14:20

'Uluslararası hukuk açıkça ihlal ediliyor'

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile ortak basın toplantısı düzenledi. Konuşmada Bakan Fidan "Gazze'deki insanlık dramının bölgedeki ülkeleri de etkisi altına alacak bir savaşa dönüşmesini istemiyoruz. Uluslararası hukuk açıkça ihlal ediliyor" derken İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan "İsrail'in savaş suçları durmalı yoksa bölge yeni karar almaya yakın" dedi. Görüşmede taraflar İran Cumhurbaşkanı'nın yakın zamanda Türkiye'ye ziyaret edeceği de açıklandı.

 Uluslararası hukuk açıkça ihlal ediliyor

İşte Bakan Fidan'ın konuşmasından öne çıkanlar;

İran Cumhurbaşkanı'nın yakın zamanda Türkiye'de olacak.

7 Ekim'den bu yana ilgililerle yakın bir diplomasi trafiği içindeyiz. Hakkaniyetli davranmayı esas ediniyoruz. Ukrayna için ayrı Filistin için ayrı tutum olmaz.

İsrail, şiddet yoluyla güvenliğin tesis edilemeyeceğini artık anlamalı.

Cumhurbaşkanımızın vurguladığı üzere ateşkesin sağlanması ve ardından kalıcı barışın sağlanması gerekiyor. Gazze'deki insanlık dramının bölgedeki ülkeleri de etkisi altına alacak bir savaşa dönüşmesini istemiyoruz. Uluslararası hukuk açıkça ihlal ediliyor.

Biz Türkiye olarak dostlarımızla önce ateşkes sonra barış için elimizden geleni yapmaktayız. Garantör olarak sorumluluk almaya da hazırız.

Filistin için de İsrail için de güven ve huzura kavuşmanın yolu iki devletli çözümden geçiyor.

Bugün İranlı mevkidaşımla diğer bölgesel gelişmeleri de ele alma imkanı bulduk. Aynı zamanda Irak'ı da ele aldık. Irak'ta son dönemde önceki dönemlere kıyasla daha istikrarlı bir süreç gözlemliyoruz.

Türkiye olarak savaşın başından beri 2 ana kulvarda diplomatik çabalarımız devam etmekte. Birincisi halihazırda devam eden insanlık dramının bir an önce ateşkes ve insani yardımın kabul edilmesiyle son bulmasıve bu anlamdaki çabalarımız. Özellikle İİT, Arap Ligi kümesinde olan tüm ülkelerle çabalarımız var. Gönül isterdi ki bunu AB ile de yapabilseydik. Ancak AB aldığı pozisyon gereği ateşkesi duymak istemiyor. Onların durduğu yer ABD ile beraber İsrail'in yürüttüğü askeri harekatın İsrail'in takdir ettiği ölçüde devame tmesi. Tabii bu çok ciddi krize yol açmakta. Gördğümüz gibi bölgede insani vicdanın protestolarla buna karşı çıktığını ve ifade ettiğini görüyoruz. Çeşitli sivil toplum kesimlerinin tepkilerini ortaya koymasını da açıkça takdirle karşılıyoruz. Bu çerçevede yürütülen çalışmalar elbette baskı oluşturmakta. Daha fazla insana zulmün devam ettiği ve kılıf uydurulmaya çalışıldığı nokta tükenmiş durumda. Türkiye olarak özellikle ateşkesin sağlanması konusunda 1. ve 2. Gazze Savaşı'nda olduğu gibi diplomasi yürütüyorduk. Bugün 3.sünü yaşadığımız savaşta yürüttüğümüz belirli çalışmalar var. Onlar neler? Ateşkesi istiyoruz hemen olsun ancak kalıcı çözüm üretilmedikçe bunun yeniden olacağını kestirmek zor değil. Kalıcı çözüm bulunması gerekiyor. İsrail ve müttediklerinin anladığı silahlı unsurların ortadan kaldırılması formülü. Bu çözüm getirmeyecek. Kalıcı çözüm olmadığı sürece şiddet sarmalı kendisini üretmeye devam edecek. Bölgemizde istikrarı refahı ararken şiddet sarmalı içerisinde olunması görmek istediğimiz bir şey değil. Liderler diplomasisi ile oynanabileceğimiz bir rol varsa bunu oynamaktan çekinmiyoruz.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın konuşmasından öne çıkanlar;

Değerli kardeşim Fidan ile değerli görüşmeler yaptık. Biz dün Doha'da Katar liderleri ve Hamas'ın siyasi liderleri ile görüşme yaptık. Bugün de Ankara'da Sayın Fidan ve Sayın Erdoğan ile görüşmeler yapacağız.

Burada bizim esas konumuz Filistin konusuna odaklanmak oldu. İsrail her türlü suça, soykırıma, kıyıma devam ediyor.

Biz hem Katar'da hem de Türkiye'de birçok İslami ülke liderlerinin destekleri ile bir öneriyi gündeme getirdik. Umut ediyoruz ki İslami ülkelerin liderlerinin toplantısını gerçekleştireceğiz. Umarız Gazze'ye insani yardımların ulaşmasını da bir an önce görürüz.

İsrail'in savaş suçları durmalı, yoksa bölgedeki taraflardan edindiğimiz bilgilere göre bölge yeni karar almaya yakın. Savaş durdurulmadığı takdirde bölgenin koşullarının kontrol edilememesi, sorumluluğu direk ABD'nin İsrail'in üzerinde olacaktır.

Türkiye Cumhuriyeti halkına Filistin halkını desteklemek, savaşın durdurulması ve Gazze halkına karşı gösterdikleri destekten ötürü teşekkür ediyorum.

Özellike iki ülke hudutunun güvenliğini sağlamak konusuna da vurgu yaptık.

Biz bugün Değerli kardeşim Fidan ile garantörlük konusundaki tekliflerini konuştuk. Biz savaşın gelişmesini engelleyecek ve Filistin halkının güvenliğini temin edecek her teklife destek veririz. İslami ülkeler, Arap ülkeleri ve dünya ülkeleri Gazze'de soykırım ve savaş suçlarının açık bir şekilde görüyor. ABD'nin komutanları savaşı geliştirmeye çalışıyorlar onlar bugün yönetim odasında siyonizm rejiminin komutasının yanında yer alıyor. Bizlerin görevi her şeyden önce boykot etmemiz gerekiyor. İsrail'e yakıt göndermeyi engellememiz gerekiyor.

 
Emeklilere ikramiye ödeme tarihi netleşti!
 
İsrail yine mülteci kampını vurdu: Onlarca ölü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emeklilere ikramiye ödeme tarihi netleşti!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, çalışmayan emeklilere ...
Komşu vahşetinde yeni gelişme!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde Meryem ve Yahya Köşek ile kızları Funda Güçlü'yü ...
Her yerde aranıyorlardı... Firariler yakalandı!
İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Motosikletli Polis ve Güven Timleri ...
 
'Trabzonsporluyum' diyen küçük çocuğa biber gazı sıktı!
Bursa'da, Trabzonspor Futbol Okulu'na giden Yusuf Emir Bolat (9), arkadaşıyla ...
Okullarda müfredat değişiyor
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2023-2024 eğitim ve öğretim yılına ilişkin ...
Eşi ve oğlu öldürülen kadın 12 gündür kayıp!
Sivas'ın Kangal ilçesinde 2 ay önce arazi anlaşmazlığı nedeniyle eşi ve ...
 
İzmir'deki Filistinli doktorun aklı Gazze'de!
İzmir'de uzmanlık eğitimi alan Filistinli doktor, İsrail'in bomba yağdırdığı ...
Kaçak göçmenler kapı kapı toplandı... Basmane'ye 'kalkan' baskını!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir'de düzenlenen “Kalkan” Operasyonlarında ...
Dilan Polat ve eşi Engin Polat gözaltında!
Kara para aklama iddiasıyla gündemde olan Engin Polat ile eşi Dilan Polat, ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva