HABERLER>POLİTİKA
7 Aralık 2014 Pazar - 11:21

'SGK, Bağ-Kur’lu çiftçi kadınları mağdur ediyor!'

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler çiftçi Bağ – Kur’luların SGK tarafından mağdur edilmelerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e sordu.

 SGK, Bağ-Kur’lu çiftçi kadınları mağdur ediyor!

Güler, Meclis’e verdiği yazılı soru önergesi ile ilgili yaptığı açıklamada, çoğunluğu kadınların oluşturduğu on binlerce çiftçi Bağ-Kur’lunun büyük bir sıkıntı içinde olduğunu, konunun çitçilerden gelen şikayetlerle gündeme geldiğini belirtti.

Kamuoyunda ‘torba yasa’ olarak bilinen geçmişe dönük borç yapılandırması düzenlemesinde, çiftçi Bağ-Kur’lulara Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) tarafından çıkarılan engelin hukuki olmadığını belirten Güler şöyle dedi: “Geçen yasama yılında çıkarılan ‘torba yasa’ ile SGK, Bağ-Kur, vergi, trafik, elektrik gibi birçok alanda borçlulara geçmişe dönük yapılandırma olanağı sağlandı. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu çiftçi Bağ-Kur’lular maalesef bu haktan yararlanamamakta. Nedeni SGK’nın adil olmayan uygulaması. Çiftçilerin ürün satışından Bağ-Kur tevkifatı uygulaması 1994 yılında başladı.  01.04.1994 tarihinde başlayan tarımsal ürünlerden Bağ-Kur tevkifatı uygulamasında evli durumda olan kadınlardan aile reisi olmamasına rağmen Bağ-Kur tevkifatı yapıldı. Aynı tarihlerde ziraat odası kayıtları her aileden bir kişi üzerine, aile reisinin üzerine yapılıyordu. Ancak özellikle tütün, şeker pancarı vb. gibi kotalı ürünlerde tarladan çıkacak ürün kota nedeniyle iki ya da daha fazla koçan düzenleniyordu. Bu nedenle de evin kadını ya da diğer bireyleri üzerinden gösterilerek ürün satışından tevkifat kesilerek koçan sahibi Bağ-Kur’lu yapıldı.  Yani sigortalılık başlangıcı gerçekleşti.”

PARAYI KESERKEN TAPU KAYDI, KİRA SÖZLEŞMESİ, ODA KAYDI SORDUN MU?
Son ‘torba kanun’da getirilen düzenleme ile tüm Bağ-Kur borçluları yapılandırma hakkından yararlanırken çiftçilere çıkarılan engellemelerin adil olmadığını dile getiren Güler; “Torba kanun ile getirilen düzenlemeden yararlanma bu durumdaki yurttaşlarımız için de haktır. SGK bu durumda olan çiftçilerimizden geçmişe dönük ziraat odası kaydı istiyor. Olmadı tapu kaydı ya da kira sözleşmesi istiyor. O dönemde oda kayıtları her aileden biri kişi için o da,  2001 öncesi aile reisi koca olduğu için onun adına düzenlenirdi. Haliyle tevkifat kesintisi yapılan kadın çiftçinin böyle bir olanağı zaten olamazdı. Devlet, o tarihte tevkifat keserek Bağ-Kur’lu yaptığı vatandaşına bugün geçmişe dönük oda kaydı, kira sözleşmesi ve tapu getir gibi gerekçelerle sırtını dönemez. Çiftçiden tevkifat parası keserken tapu kaydı, kira sözleşmesi ya da oda kaydı sordun mu? SGK ipe un seriyor, on binlerce yurttaşımıza eziyet ediyor. Onların emeklilik hakkından yararlanmalarına mani oluyor” dedi.

TEVKİFAT KESİNTİSİ TEMEL ALINMALI!
Güler açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Tevkifat kesintisi yapılan, sigortalılık iradesi gösteren; çoğunluğu kadın yurttaşlarımızdan oluşan hak sahipleri, borç yapılandırılmasından yararlandırılmalıdır. Tevkifat kesintisi temel alınmalı, bugün ziraat odalarının düzenlediği belgeler kabul edilmelidir. Bu koşullara sahip çiftçinin yeniden yapılandırma ve emekli olma talebi karşılanmalıdır. Bugün bile kadastro çalışmaları devam ederken vatandaştan 20 sene öncesinin tapu kaydını istemek akılla açıklanabilecek bir şey değildir. Ayrıca köylerde tapu kayıtları kimin üstüne? Yine köylerde yapılan tarla kiralamaları bugün bile geleneksel yöntemlerle yapılmakta. SGK’nın 15-20 yıl önceki kira sözleşmesini istemesi biz nerede yaşıyoruz sorusunu akıllara getiriyor. Sahte belge düzenlemek için insanları zorla hileye teşvik ediyorlar. Konu kamu vicdanı ve eşitlik ilkesi temelinde çözüme kavuşturulmalıdır.”
 
 
Güler’in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e yönelttiği sorular şöyle:
 

  1. Uygulamaya başlandığından bugüne tevkifat kesintisi ile Bağ-Kur’lu olan, sigortalılıklarına başlangıç saydıran kaç kişi ya da çiftçi vardır?
  2. Tevkifat kesintisi yapılan yurttaşlardan ne kadarı emeklilik başvurusu yapmıştır? Bunlardan ne kadarı emekliliğe hak kazanmıştır?
  3. Tevkifat kesintisi ile Bağ-Kur’lu yapılan çiftçilerden kesinti ödentisi yerine, SGK tarafından tapu kaydı ve kira sözleşmesi istenmesinin nedeni nedir? Ülkemizde kadastro çalışmaları tamamlanmış mıdır?
  4. Halihazırda Anadolu’nun çoğu köylerinde tarla kiralamaları geleneksel yöntemlerle yapılırken, SGK’nın borçlandırma – yapılandırma isteklerini çiftçiden geçmişe dönük kira senedi ya da sözleşme belgesi istemesinin pratikte geçerliliği var mıdır? Bu durum gerçek hak sahiplerini, sahte belgeler hazırlamak suretiyle hileye teşvik etmez mi?
  5. SGK, Bağ-Kur kesintisi yapılan emeklilik başvuruları kabul edilmeyen kaç kişi tarafından mahkemeye verilmiştir? Davaların sonucu ne durumdadır?
  6. Bakanlığınızca, konunun – sorunun çözümü ile ilgili yürütülen bir çalışma var mıdır? Yapmayı planlıyor musunuz?

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hakan Şükür ile itiraf gibi diyalog!
Eski bakan Egemen Bağış'ın 17 Aralık'tan önce dile getirdiği endişeler ...
CHP'li Çıray: Haklı çıkmaktan memnun değilim
CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray’ın 2012 yılında hastaların fişleneceğini ...
CHP'li Güven İzmir'deki işsizliği sordu
CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, İzmir'deki yüksek işsizlik ...
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan 'gemicik'i sattırmış!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakan iken "gemicik" diye tanımladığı oğlu ...
YSK'dan 2015 seçimleri için kritik iptal
Yüskek Seçim Kurulu (YSK), haziran ayında yapılacak genel seçimlerde geçerli ...
ILO Meclis'te onaylandı
Türkiye'deki madenleri uluslararası standarta kavuşturacak ILO sözleşmesi ...
 
AK Parti’de kongreler tam gaz: İki ilçede yeni dönem
Beşinci Olağan Kongre Sürecine giren AK Parti’de kongreler tüm hızıyla ...
Bakan Eroğlu'ndan İzmir'de yangın raporu
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir'de 2014 yılı orman yangınları ...
HDP kongresinde PKK bayrağı yanında Türk bayrağı!
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kars İl kongresinin yapıldığı salonda ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva