HABERLER>GÜNCEL
29 Eylül 2011 Perşembe - 15:31

'Savunmayı hiçe sayan uygulamaya saygı duymuyoruz'

İzmir Barosu Başkanı Avukat Sema Pekdaş, ''Yargının kurucu unsuru olan, bağımsız savunmayı temsil eden avukatı hiçe sayan karar ve uygulamalara saygı duyulamayacağını'' söyledi.

 Savunmayı hiçe sayan uygulamaya saygı duymuyoruz

İZMİR - İzmir Barosu avukatları, 22-25 Eylül 2011 günlerinde CMK 250.maddesi ile özel görevli İzmir Cumhuriyet Savcıları tarafından yürütülen bir soruşturmada, avukatların ve kamuoyunun da aşina olduğu kısıtlama kararının, adil yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.
    


İzmir Barosu avukatları adına konuşan İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş, gözaltına alınan kişilerin savunmalarını üstlenen İzmir Barosu üyesi avukatlarına, şüphelilerin ifadelerinin alınmasında hazır bulunmak için gittikleri Emniyet Müdürlüğü'nde, dosyayı ve evrakları, inceleme talepleri üzerine, dosyada kısıtlama kararının bulunduğu, kısıtlama kararının Terörle Mücadele Kanunu'nun 10/d maddesine göre alındığı gerekçe gösterilerek evrak verilmediğini kaydetti.
    
Avukatlara ifade tutanaklarının bir örneğinin dahi verilmeyeceğinin söylendiğini ifade eden Pekdaş, şunları kaydetti: ''Türkiye Barolar Birliği ve 57 Baro'nun 17 Nisan 2011 tarihinde yayınlanmış olduğu İzmir Deklarasyonu'nda da 'demokratik düzenlerin normal zamanlarının normal mahkemeleri olmayan', özel soruşturma ve yargılama usulleriyle, savunma hakkının kısıtlanması niteliğindeki gizlilik kararlarıyla, mahkemeden daha çok devletin ideolojik aygıtı gibi çalışan bu mahkemelerin ve yine bu mahkemeler için öngörülen özel usul hükümlerinin bir an önce kaldırılması gerektiği, tüm yargılamalarda da sorun olarak karşımıza çıkan, adil yargılanma hakkına müdahale niteliğindeki karar ve uygulamalara derhal son verilmesi gerektiği, TBB ve Barolar olarak, bu sürecin takipçisi olacağımız, gerektiğinde savunmadan kaynaklanan ve demokratik gücümüzü kullanacağımız kamuoyuna duyurulmuştur.''
    
CMK 153. maddesinin, kısıtlama kararına rağmen, şüpheli ya da avukatının, ''şüphelinin ifadesini içeren tutanak ile bilirkişi raporları ve adı geçenlerin hazır bulunmaya yetkili oldukları diğer adli işlemlere ilişkin tutanakların bir örneğini alabilmelerine'' olanak tanıdığını kaydeden Pekdaş, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 10/1. Maddesinde ''Ceza Mahkemesi Kanunu'nun 250 ile 252. maddelerinde hüküm bulunmayan hususlarda diğer hükümler uygulanır'' şeklindeki açık bir düzenlemeye yer verildiğini ve yine TMK 10/f maddesinde ise bu soruşturmalarda uygulanmayacak CMK hükümlerinin açıkça sayıldığını, bu sayılan hükümler arasında avukatın evrak inceleme ve suret almasının yer almadığını kaydetti.
    
Pekdaş, yasal düzenlemelere rağmen, demokratik düzenlerde, tartışılması dahi söz konusu olmayan, savunma hakkının yok edilmesi anlamına gelen bu uygulamanın, pervasızca gündeme getirildiğinin görüldüğünü, bu yaklaşım ve uygulama ile yakalanan veya tutuklanan kişinin, hakkında kamu davasının açılacağı süreye kadar geçen aylar boyunca, ne ile suçlandığını bilmeyeceğini söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü: ''Yine bu süre boyunca şüphelinin savunmasını üstlenen avukat, müvekkilinin ne ile suçlandığını ve savunmasının neler olduğunu bilmeden 'savunma' yapacaktır. Bu karar ve kararı verenlerin anlayışına göre avukat, yargılamada şeklen bulunan ve imza atmaktan ibaret görev yapan kişi olarak algılanmaktadır.'' (AA)
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
En renkli fuar İzmir'de
İzmir'de bu yıl 14'üncü kez düzenlenen Pet Show 2011 Evcil Hayvan Fuarı, ...
'Hatay Günleri'nin ortak mesajı: Kardeşlik
''Hatay Günleri'' etkinliği kapsamında, İzmir'de bulunan ayrı din ve kültürlerin ...
Tornavidacı 2 subay gözaltında
TRT Haber’in verdiği bilgiye göre Muhsin Yazıcıoğlu’nun hayatını kaybettiği ...
 
CHP'li belediyeye operasyon
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri ...
Yerli otomobilin fiyatı belli oldu
Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, yerli otomobil için vergi ...
'Bıdık'ını bulana 3 bin lira ödül verecek
Karşıyaka’da oturan emekli Ahmet Arif Yalçın, bir aydır kayıp olan, sokaktan ...
 
Çiftçiden İsrail boykotuna destek
İzmir Konak Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin ...
AK Parti grubu itfaiyecileri ziyaret etti
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Kenan Çakar ...
Arınç'a öğrencilerden protesto: 16 gözaltı
Bursa Uludağ Üniversitesi'nin yeni akademik yılın açılışına katılan Başbakan ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva