HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
13 Ocak 2010 Çarşamba - 00:00

’‘Sakin Şehir’’ görücüye çıktı

Cittaslow EBSO’’da tanıtıldı. Türkiye’’de ilk kez bu unvanı alan Seferihisar'ın Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cittaslow'un bir yerel kalkınma modeli olduğunu söyledi. ’

’‘Sakin Şehir’’ görücüye çıktı



İZMİR - İzmir'in Sakin Şehir (Cittaslow) unvanı alan ilçesi Seferihisar'ın Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cittaslow'un bir yerel kalkınma modeli olduğunu söyledi.
   
Soyer, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Vakfı Bayanlar Birliğince düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Amerikan tarzı hızlı yiyecek (fast food) anlayışına karşı, İtalya'da başlatılan ''Yavaş Yiyecek Birliği''nin bugün 142 ülkede 80 bin üyesi ile önemli sivil toplum kuruluşları arasında bulunduğunu belirtti.
    
Yavaş yiyecek kavramından hareketle ''Yavaş Şehir Hareketi''nin oluştuğunu anlatan Soyer, ''19 ülkenin 129 kentine yayılan Cittaslow'a Türkiye'den kabul edilen ilk yer Seferihisar oldu'' dedi.
    
Bir kentin ''Sakin Şehir'' unvanı almasının belirli kriterleri bulunduğuna işaret eden Soyer, şöyle konuştu: ''Sakin şehir kriterleri yerine getirildiğinde, ortaya bir yerel kalkınma modeli çıkıyor. 'Sakin Şehir', sadece Seferihisar için önemli değil, aynı zamanda yerel bir kalkınma modelidir. Yerli üretimin korunması, küçük işletmeler ile köy ürünleri kullanımını öngören koşullar var. Seferihisar, hazırladığı modeller ile denetim görmeden Cittaslow'a kabul edilen tek kenttir. Hazırlıklarımızı beğendiler ve felsefeyi kavradığımızı gördüler. Artık, gerekleri biran önce yerine getirmek gibi önemli bir sorumluluğumuz var.''
    

 
ESKİ BELEDİYE BİNASI KÖY PAZARI OLDU
Belediye Başkanı Soyer, sakin şehir kriterlerini yerine getirmeye yönelik çeşitli projelerin hayata geçirildiğini, çocukların doğal üretimi öğrenmeleri amacıyla bahçeler kurulduğunu söyledi.
    
Yerel üretimin desteklenmesi amacıyla ticari merkezler kurulmasına yönelik kriteri karşılamak amacıyla pazar kurduklarını vurgulayan Soyer, ''Eski belediye binasını Seferihisar'ın 8 köyüne tahsis ettik. Burada kendi ürünlerini sunma imkanı buluyorlar. Haftanın bir günü de açık pazar kuruluyor'' diye konuştu.
    
Sakin şehir kriterleri arasında kent içine bisiklet yollarının yapılmasının bulunduğunu belirten Soyer, şunları kaydetti: ''Arkadaşlarımız, güneş enerjili bir bisiklet üretti. İlçede, rampaları pedal çevirmeden çıkmaya olanak sağlayan bisikletler olacak. Fayton uygulamasını başlatacağız. Belirli saatlerde kent merkezine motorlu araç almıyoruz. Görüntü kirliliği bulunan bir caddemizi tamamen yenileyeceğiz. 20 ressamla sürdürdüğümüz çalışmalar neticesinde, apartmanların cephesinin boyanması, kolonların taş kaplanması, klimalara ahşap ızgara yapılması ile pencere ve balkonlara sardunya konulmasına karar verdik. 4 bin sardunya yetiştiriyoruz. Bir binada çalışmalar başladı. Gönüllü öğrenciler tarafından sürdürülecek çalışma ile hem sakin şehir kriterlerini yerine getireceğiz hem de yerel yönetimlere uygun maliyetle kentin çevresini değiştirmenin mümkün olduğunu göstereceğiz.''
   
Seferihisar'da 75 yaş üstü partisi düzenlediklerini anlatan Soyer, yaşlıların anlattıkları anıları derleyerek ''Seferihisar Sözlü Tarihi'' kitabı çıkarmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
    
EBSO Vakfı Başkan Yardımcısı ve Bayanlar Birliği Başkanı Berkay Eskinazi ise Cittaslow'un, içerdiği kriterler nedeniyle, kolay elde edilemeyen bir statü olduğunu vurguladı.
    
Seferihisar'ın ''Sakin Şehir'' unvanını elde etmesiyle ilçenin tarihi dokusunun koruma altına alındığını belirten Eskinazi, ''İzmir'in ve Türkiye'nin yurt dışındaki tanıtımı da gerçekleşti. Seferihisar bu başarısıyla, kentimize paha biçilmez bir tanıtım sağlamış oldu'' dedi.
    
Söz konusu unvanın, Seferihisarlıların ekonomik ve sosyokültürel umutlarını artırdığına işaret eden Eskinazi, Türkiye'de sakin şehir kapsamında yer almak isteyen 60 kentin bulunduğunu kaydetti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gürültücüyü şikayet et!
Çevresel sorunların ve denetimlerinin Çevre ve Orman Bakanlığı’’ndan ...
Kız öğrenci yurdunun temeli Mart’’ta
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, kız öğrenci yurdunun temelini ...
Kadınlara gıda güvenliği eğitimi
Bornova Belediyesi ’“Lider Kadın Eğitimi’” projesi kapsamında kadınlara ...
 
Türkiye’’nin ilk sanal otobüsü İzmir’’de
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’’nin ilk otobüs simülatörünü kullanan kurum oldu.’
İl meclisinin denetim komisyonu belli oldu
İzmir İl Özel İdaresi'nin 2009 yılı icraatlarını denetleyecek Denetim ...
Karşıyaka’’da su kesintisi
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde vana değişimi yapılacağından, ilçenin ...
 
Büyükşehir'den satılık 548 konut
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Buca'da yapılan 578 ...
Karşıyaka’’da kaçak bina yıkıldı
Karşıyaka Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü ekipleri, Alaybey'de bulunan kaçak çatıyı yıktı. ’
Aliağa-Menderes’’te son iki durak
Büyükşehir Belediyesi, Aliağa-Menderes Projesi’’nde yüklenici firmanın ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yakıştı mı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (5) Aşılar acıtmaz ki!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva