HABERLER>POLİTİKA
19 Temmuz 2011 Salı - 18:58

'Kıbrıs diye bir devlet yok'

KKTC'ye giden Başbakan Erdoğan, kendisini karşılamaya gelen yaklaşık 2 bin kişiye seslendi. "Kıbrıs diye bir devletin olmadığını" söyleyen Erdoğan, "Kuzey Kıbrıs'ta kimseye operasyon izni veremeyiz" dedi.

 Kıbrıs diye bir devlet yok

LEFKOŞA - Başbakan Erdoğan, ''Şu anda Kıbrıs diye bir devlet yoktur. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi vardır, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vardır'' dedi. 

Atina: İşin özü işgal ve istila...haberi için tıklayın
 
Erdoğan, Ercan Havaalimanı'nda KKTC Başbakanlığı otobüsünün üzerinde meydanda toplanan vatandaşlara seslendi.
 
''Sizlerle birlikte yine Kuzey Kıbrıs'ımızda Özgürlük Bayramımızın yeni bir yıl dönümünde birlikte olacağız'' diyen Erdoğan, şöyle konuştu:
''1974 hiç bir zaman bizim anılarımızdan çıkmıyor, çıkmayacak. Biz, artık farklı bir sürecin içerisindeyiz, kimse ama kimse Kuzey Kıbrıs'ın Türk'üne hiçbir zaman kalkıp da kölelik uygulamasını yapamaz. Kimse kendine göre kuracağı hesaplarla Kuzey Kıbrıs üzerinde çeşitli planlar uygulayamaz. Ne ambargo ne izolasyon. Bunların hiçbirisi Kuzey Kıbrıs'a uygulanamaz.
 
Biz et ve tırnak gibiyiz. Kim ki bu vücudun azalarını, uzuvlarını birbirinden ayırmak istiyorsa yanlış bir yoldadır. Şunu iyi bileceğiz: Bu topraklar şehitlerimizin, gazilerimizin kanlarıyla yoğrulmuş topraklardır. Dolayısıyla şehit kanlarıyla, gazilerimizin kanlarıyla yoğrulmuş bu topraklar üzerinde kimseye operasyon müsaadesi veremeyiz. Her zaman şunu söyledik: Adil, kapsamlı ve kurucu iki devlet anlayışı kabul edilmediği sürece burada bir adım atılması mümkün değildir.''
''Şu anda Kıbrıs diye bir devlet yoktur. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi vardır, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vardır'' diyen Erdoğan, Burgenstock'ta gerçekleştirilen görüşmelere değindi.
 
Erdoğan şöyle devam etti:
''Oturduk konuştuk ama onlar buna sadık kalmadılar. Biz sadık kaldık. Siz sadık kaldınız, yüzde 65 'evet' dediniz. Ama Güney yüzde 75 'hayır' dedi. AB müktesebatında böyle bir yapı yoktur. Sözlerinde durmadılar ama; siz sözünüzde durdunuz ve biz haklıyız. Şimdi dünyanın neresine gidersek gidelim, sizin o tavrınız her yerde bizim haklılığımızı ifade ediyor. Biz onlara şunu söylüyoruz. Diyoruz ki; 'siz bizden ne istediniz? Referandum. Yapıldı mı bu referandum? Yapıldı. Peki Kuzey sizin arzularınız istikametinde 'evet' dedi mi? Dedi. Güney 'hayır' dedi. Peki siz onları ödüllendirdiniz. Kuzey'e ne yaptınız?''
 
Türk tarafının haklı olduğunu, haklı olduğu için de güçlü olduğunu ifade eden Erdoğan, KKTC'lilere, ''Sevgili kardeşlerim, şunu unutmayın; biz biriz, beraberiz, tek yüreğiz. Sizlere Anavatan'dan getirdiğim selam ile sesleniyorum. Aramıza fitne-fesat sokmak isteyenlere, sakın ha aldanmayınız'' diye seslendi.
 
Erdoğan, en kısa zamanda Kuzey Kıbrıs'ın, alt yapısıyla, üst yapısıyla daha güçlü bir hale geleceğini dile getirerek, birçok yatırımların açılışının yapılacağını anlattı.
 
Bu alt yapı, üst yapı çalışmalarının daha hızla devam edeceğini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:
''Duble yollarla inşallah Kuzey Kıbrıs'ımızın her yanını tamamıyla ulaşımda farklı bir konuma ulaştıracağız. Temelini biliyorsunuz Mart ayında attık. Artık Türkiye'den, burada da oluşturacağımız barajlara suyumuz geliyor. 3 yıl içinde bu projeyi tamamlayacağız. Artık Kuzey Kıbrıs'ın tamamıyla su sorunu diye bir şeyi olmayacak.
 
Elektrik enerjisi sorunumuz zaten yok. Ama Güney'in halini görüyorsunuz değil mi? Fakat şu anda sizler, Türkler olarak Rumlara bir insanlık dersi verdiniz. 'Bizde var, size de elektrik veriyoruz' dediniz. Aksi birşey yapmadınız. Niye? Çünkü bizlere yakışan o da onun için.
Sevgili kardeşlerim, bu akşam bazı programlar var, bir taraftan onları halledeceğiz. Ve anma törenlerinde sizlerle bir arada olacağız. Şunu unutmayın; Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı bir kardeşiniz olarak, tüm bakan arkadaşlarımla, hükümetimiz olarak, milletimiz olarak biz sizleri seviyoruz. Ve birliğimiz, beraberliğimiz gücümüz olacaktır. Bunu unutmayın. Ve bu gücümüzü inşallah kimse zafiyete uğratamayacaktır.''
            
TEKLİFLERİ REDDETTİK
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan Erdoğan'ı, KKTC Cumhurbaşkanlığı'nda kabul etti. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantıda konuşan Erdoğan, görüşmenin çok çok verimli ve faydalı geçtiğini belirtti.
 
Erdoğan, Barış ve Özgürlük Harekatının 37. yıl dönümünün kutlanacağını hatırlattı. ''O günden bugüne bizler heyecanımızdan hiç birşey kaybetmiş değiliz'' diyen Erdoğan, aynı heyecanı yaşadıklarını ve geleceğe dek de bu heyecanın artarak devam edeceğini vurguladı.
Erdoğan, ''61. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak, ilk ziyareti KKTC'ye yapmak suretiyle herhalde ne ifade ettiğimizi tekraren ortaya koymuş bulunuyoruz. Bundan sonraki süreçte de değişen hiçbir şey olmayacaktır. Bu böyle bilinmeli'' diye konuştu.
 
Başbakan Erdoğan, illa bu konuda bir şey yapılmak isteniyorsa, kendilerinin Yunanistan tarafına da tekliflerini götürdüklerini ve ''bu işi dörtlü yapalım'' dediklerini dile getirerek, şöyle konuştu:
''Yunanistan, Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi olarak oturalım. Hatta bana zaman zaman 'Boğaz'da bir balık yiyelim' diye Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nden teklifler gelmiştir. Ama bu balığı dörtlü olarak yiyebileceğimizi kendilerine söyledik. Hatta gerekirse beşli de bunu yaparız dedik. Tabii şu ana kadar buna yanaşamadılar. Yanaşmak da istemiyorlar. Biz dik duracağız. Dikleşmeyeceğiz.
 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti şu ana kadar dik durmuştur, dikleşmemiştir. Bizler burada et, tırnak anlayışı içerisinde sürecimizi koruyacak ve devam ettireceğiz. Bundan sonraki süreçte de yine aynı anlayışla bunu sürdüreceğiz. Çok samimi olarak bir düşüncemi ifade etmek istiyorum, Kuzey Kıbrıs'taki kardeşlerimizi ifsad etmeye çalışan bazı marjinal gruplar çıkabilir. Bu marjinal grupların oyununa hiçbir zaman benim Kuzey Kıbrıs'taki kardeşlerim gelmemelidir. Çünkü sizin birliğiniz, sizin beraberliğiniz, sizin tek yürek oluşunuz asıl gücünüz olacaktır.
 
Bu gücünüzü koruduğunuz sürece de bilesiniz ki kimse, ama kimse Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üzerinde herhangi bir spekülasyon yapamaz, oynayamaz. Ve tabii ki bütün bu adımların varacağı da bir nokta var. Yani bıçak kemiğe dayanmamalı ve dayanmadan da bu iş çözülmeli diye düşünüyoruz.''
 
KKTC ANAVATANI TÜRKİYE'YE YÜREKTEN BAĞLIDIR
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin sonunda, Erdoğan ile ortak basın açıklaması yaptı.
 
Başbakan Erdoğan'ın 20 Temmuz'un 37. yıldönümünde aralarında bulunmasından mutlu olduklarını belirterek, Erdoğan ve ekibine teşekkür eden Eroğlu, KKTC halkının Anavatanı Türkiye'ye yürekten bağlı bir halk olduğunu vurguladı.
 
''Bizler nereden nereye nasıl ve kimlerle geldiğimizi bilen bir halkız'' diyen Eroğlu, ''20 Temmuz Mutlu Barış Harekatı olmasaydı bugün nerelerde olunacağını tahmin bile etmekte zorlanacaklarını; Filistin'den beter olunacağını'' belirtti.
 
''Bugün, 1974 Mutlu Barış Harekatı'nın yarattığı coğrafya üzerinde Türkiye ile birlikte kurdukları devleti Türkiye ile birlikte yaşattıklarını'' vurgulayan Eroğlu, müzakere masasında, Kıbrıs'ta yaşayabilir, kalıcı bir anlaşmaya varabilmek için uğraş verdiklerini kaydetti.
 
GÜNEY KIBRIS'I MUHATTAP KABUL ETMEYİZ
Başbakan Erdoğan, TRT Haber ve BRT'de canlı yayınlanan programa katılarak, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
Avrupa Birliği sürecine ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, Yunanistan'da Karamanlis işbaşında olduğunda bir süreç yaşandığını hatırlattı. Erdoğan, ''Sayın Annan ile bu işi bizim başlatmamız Davos'ta olmuştu. Davos'ta benim kendilerine bir ricam olmuştu. 'Bunu burada başlatalım' diye. Dedi ki 'Ben bugüne kadar bu işte muvaffak olamadım. Tekrar başlamak istemiyorum. Ne zaman başladıysam hep bu iş geri tepti.' Dedim ki, 'Bakın siz bu işi başlatın göreceksiniz biz Türkler olarak her zaman bir adım önde olacağız.' Öyle deyince, şaşırdı. 'O zaman ben görüşeceğim' dedi. Görüştü ve bize tekrar döndü. 'Başlatalım bu süreci' dedi. Süreç başladı.''

Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan başlıklardan bazıları şöyle:
• Artık bıçak kemiğe dayanmak üzere, kemiğe dayanırsa Türkiye o zaman tavrını oturur Kuzey Kıbrıs ile konuşur, net olarak ortaya koyar ve adımını atar.

• Güney Kıbrıs'ın dönem başkanlığını Avrupa Birliği uygulamaya koyarsa, biz o 6 aylık süreçte her şeyi buzdolabına koyarız. Hiçbir görüşme kesinlikle yapmayız. Çünkü biz hiçbir zaman Güney Kıbrıs Rum yönetimini kendimize muhatap kabul etmiyoruz.

• Biz dürüstlüğümüzün karşılığını göremediğimiz için özellikle bundan dolayı üzüntülüyüz, şuradan da memnunuz, biz haklıyız. Hangi platformda olursa olsun Güney Kıbrıs Rum yönetiminin tek avantajı Avrupa Birliği'ne girmek olmuştur. Ama bunun dışında hiçbir avantajı yoktur.

• Doğalgaz noktasındaki konuda ise farklı bir takım hesaplar yapılıyor ama bu hesaplar Türkiye'ye rağmen doğu Akdeniz'de yapılamaz.

• Her an orada da konuya müdahilizdir, dolayısıyla Kuzey Kıbrıs'ın, türkiye'nin içinde olmadığı bu tür bir adımı kimse buralarda atamaz. Bunun da bilinmesini istiyoruz. O bakımdan Kuzey Kıbrıs'ın geleceği noktasında şartlar ve gelişmeler lehimize.

• Türkiye ile Kuzey Kıbrıs'ın birbirinden ayrı düşmesi düşünülebilir mi? Kusura bakmasın biz o marjinal gruplara Kuzey Kıbrıs'ı bırakamayız. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gürsel Tekin'den Meclis TV tepkisi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Meclis TV'nin yayınlarıyla ilgili ...
‘Silvan’daki saldırıyı biz de inceliyoruz’
Başbakan Erdoğan, 13 askerin şehit olduğu Diyarbakır’ın Silvan ilçesindeki ...
Hükümetten kıdem tazminatı açıklaması
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kıdem tazminatı fonu ile ilgili, “Çalışanlarımız ...
 
Bayır'dan mangal partisi daveti
Bayır, İlçe Belediye Başkanlarını ziyaret turlarına, Gaziemir Belediye ...
AK Parti İzmir’de kongre hareketliliği
Eylül ve Ekim aylarında yapılacak ilçe kongrelerine hazırlanan AK Parti’de ...
CHP'den milletvekili atılımı
CHP Başkan Yardımcısı Tekin, partisinin hiç milletvekili çıkaramadığı ...
 
Erdoğan: Şartlar değişti, artık iyilik yok
KKTC ziyareti öncesinde gazetecilere konuşan Başbakan Erdoğan, "Ben Türkiye’de ...
Bayır'dan Tartan'a nezaket ziyareti
Genel seçimlerin ardından yerel seçimler için düğmeye basan CHP İl Örgütü ...
Zeybek’ten şehitler için önemli teklif
DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, şehit olan kamu görevlilerinin emsalleri ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva