HABERLER>EKONOMİ
28 Haziran 2023 Çarşamba - 10:02

'Fon' eleştirilerine yanıt: Kemeraltı amme hizmeti veren bir yer değil!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in açıkladığı, yeni kurulan İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Fonu ile ilgili Şehir Plancıları Odası'nın yaklaşımını doğru bulmadığını belirten Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, "Kemeraltı, sonuçta ticari bir alan. Amme hizmeti verilen bir yer değil. Oraya yatırım yapacak kişiler de, amme hizmeti yapmak için gelmiyor, sonuçta para kazanmak istiyor. Kemeraltı'na vicdanlı ve iyi niyetli yatırımcı gelsin, diyoruz.

 Fon  eleştirilerine yanıt: Kemeraltı amme hizmeti veren bir yer değil!

EGEDESONSÖZ - İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, Kemeraltı'na 1 milyar dolarlık yatırım gelmesi hedefiyle kurulan İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Fonu'na yönelik eleştirilere, SONSÖZ TV'de yanıt verdi.

Gazeteci Yazar Muhittin Akbel'in programında Girgin, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi yöneticisi Zafer Mutluer'in, Başkan Tunç Soyer'in  Turizm Bakanlığı'na yaptığı "Çeşme Projesini bırak, Kemeraltı'na bak" sözlerine yönelik eleştirilerine yanıt verdi.

Mutluer'in, "Bakanlık, Çeşme'de yapacağını yapacaksa, Kemeraltı'na hiç gelmesin. Gayrimenkul fonuna da karşıyız, adı üstünde gayrimenkul fonü. Kemeraltı'nı rant koruyamaz, fonla koruyamayız" sözleri üzerine Girgin, şu değerlendirmelerde bulundu:

KEMERALTI'NI TARKEM TEK BAŞINA KURTARAMAZ
"İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Fonu ile 1 milyar dolarlık yatırım beklenen Kemeraltı'ndaki bu gelişmeyi değerlendiren Başkan Girgin, Gayrimenkul Fonu'na karşı alınan tavrı eleştirdi:

"Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın yaşaması için mücadele ediyoruz. Kimse kusura bakmasın ticari bir alandır, Kemeraltı. 2 bin 500 yıldan beri ticaret yapılan bir alan. Burası amme (kamu) hizmeti yapan bir yer değil. Oraya yatırım yapacak olanlar da amme hizmeti yapmak için gelmeyecek elbette. Her kepenk kaldıran esnaf besmele ile kaldırır, bereket versin ile kapatır. Evine ekmek götürür. Biz ticari alanda yaşıyoruz önce bu gerçeği ortaya koyalım. Elimizde bir tek TARKEM var ve TARKEM, tek başına Kemeraltı’nı kurtaramaz. Bunun bilincindeyiz. Bizim derdimiz, TARKEM belli noktalarda belli binaları ayağa kaldırsın, diğer esnaf ve mal sahipleri de kendi sorumluluğundaki yerleri alarak kendi dükkanına değer katıp iyileştirsin. UNESCO sürecindeki Kemeraltı’nın, yenileme alnında 1700 tane tescilli binamız var. Dokunamadığımız, atıl halde duran binalar… Buraya siz dokunmazsanız ve bu işletme çalışmazsa, Kemeraltı’na, İzmir’e ve hatta bu topraklara bir katkı sunar mı? Kemeraltı’na, vicdanlı ve iyi niyetli yatırımcı gelsin diyoruz. Tabii ki yatırımcı para kazanacak. Karşı gelenlere şunu söyleyeyim, itiraz edenler olarak sizler toparlanın bir bina alın. Siz bina aldınız da biz duvar mı çektik? Aldığınız binayı da restore edin. Bir binaya restorasyon yapmak artık çok daha zorlaştı, gider kalemleri daha arttı, restorasyon giderleri sıfır bina yapma maliyetleri ile yarışır ve hatta geçer hale geldi. Restorasyon ve işletmek için Kemeraltı’ndan bina alan gelip de ben buradan zarar edip çıkayım der mi? Biz bir 1,5 yıldır Kemeraltı’nı nasıl kurtarırız diye düşünüyoruz, bunun çabası içindeyiz. Buna belediyenin de devletin de gücü yetmeyecek, mülk sahibi de bana ne diyor. Bugünden itibaren denmeli ki, 5 yıl süre veriyoruz size; ya malınızı kiraya verin ya ortak olun ya çalıştırın ve buraları yaşatın. Yok, eğer yaşatmıyorsanız da buraları satın, eğer ikisini de yapmıyorlarsa ben dernek başkanı olarak bu mülklerin kamusallaştırmanın taraftarıyım. Çünkü Kemeraltı’nın yaşamasını istiyorum. Alsancak yokken Güzelyalı yokken 100 yıllardan beri İzmir’de Kemeraltı Tarihi Çarşısı vardı çünkü...”

ESNAF, 50 BİN LİRAYLA ORTAK OLABİLECEK
Kemeraltı’ndaki mülklere değer katmak için çalıştıklarını söyleyen Başkan Girgin, "Fon sistemi çok karlı ve kanun dışı işlemi olmayan bir şey. Bu durumda ülke kazanacak, İzmir kazanacak, Kemeraltı kazanacak. 50 bin lira gibi alt limit kondu, esnaf da ortak olabilsin diye.  Burada kurumlar, gelirler vergisi muaf. Sizin 100 liraya aldığınız malın değeri 1 milyon lira olduysa 5 sene sonra, aradaki kardan siz de pay sahibi olacaksınız, koyduğunuz para kadar. Girdiğiniz ilk günden beri her günün değeri de gözüküyor. SPK tarafından denetlenebilir olması, devletin şemsiyesinin sürekli olması TARKEM’den de 2 kişinin fonda yetkili olması önemli. Oybirliği ile kararların alındığı bir oluşum. Biz mülke değer katmak istiyoruz. Esnafın ilgisi bakımında biz sokakta esnafa anlatmaya çalışıyoruz. Ancak, esnafımızdan hiç negatif bir geri dönüş almadık. O binalar restore edilsin ve çalıştırılsın. Bu formül Kemeraltı’nın kurtuluşu olarak gördüğümüz bir formül. Kemeraltı yüzyıllardır var olan bir yer. Fonla para toplamaya mecbur kalıyorsunuz bazen ancak devlet de burada olursa bence mükemmel olur. Kemeraltı’na yatırım yapılması bizim için çok önemlidir. Kemeraltı’nın çözülmesi gereken çok problemi var"

 
Bayram klasiği: Acemi kasaplar hastanelik!
 
İzmir'in asayiş raporu... 1 haftada 60 tutuklama!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Cumhuriyetli 28 Haziran 2023 Çarşamba 15:41

kemeraltı komple kapatılması daha güzel olur işe yaramıyor.

Yorumu oyla      2      3  
Ali Rıza Avcan 28 Haziran 2023 Çarşamba 10:59

Öncelikle son genel kurulunu 30-35 kişi ile yapmış bir derneğin Kemeraltı esnafını ne ölçüde temsil ettiği sorgulanmalı, bu derneğe Kemeraltı'nda kaç esnafın üye olduğu sorulmalıdır. Kendini esnaf olmaktan çok yatırımcı kimliği ile tanımlayan dernek başkanı bu haliyle Kemeraltı esnafını değil; ortağı olduğu TARKEM'in ve Kemeraltı'ndaki kendi mülklerinin çıkarlarını savunmaktadır. Ayrıca GYF mevzuatı gereğince, cebinde 50 bin lira olan her esnafın bu fondan pay alamayacağı, alım yapabilecek olanların "nitelikli yatırımcı" özelliklerini taşıması gerektiği bilinmelidir.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Veterinerlerin başkanından uyarı: Hayvanlara eziyet etmeyin!
Her Kurban Bayramı’nda hayvanlara yönelik eziyet görüntülerini bu kez ...
KKM'de stopaj avantajı devam edecek
Kur Korumalı Mevduat'ta vatandaşlar için stopaj avantajı yıl sonuna kadar ...
İzmir’de kıyma çektirmeye yüzde 100 zam!
İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, kıyma çekme fiyatlarına yüzde ...
 
Dış borç stoku verileri açıklandı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'nin brüt dış borç stokunun 31 Mart ...
Otellerde bayram doluluğu: Yüzde 100'e yaklaştı!
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı, Ege Turistik ...
İstenmeyen elektronik iletilere milyonlarca lira ceza
Ticaret Bakanlığı'nın Ticari Elektronik İleti Şikayet Sistemi üzerinden ...
 
Türkiye ihracatta bölge ve ürün çeşitliliğini artırdı
Bölgesinin ihracat üssü olmayı başaran Türkiye, dünyanın en zor köşelerine ...
Türk-İş: Yoksulluk sınırı 33 bin lirayı geçti
Türk-İş'in hesaplamasına göre, açlık sınırı 10 bin 373 TL’ye, yoksulluk ...
Türk Lirası'nda 1 ayda yüzde 30 değer kaybı!
14 Mayıs seçimlerinden önce 19,60 lira seviyesinde işlem gören ve 28 Mayıs’taki ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva