HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
3 Ağustos 2010 Salı - 00:00

’‘Engel’’siz sanat

Kan uyuşmazlığı nedeniyle engelli olan, ellerini kullanamayan ve sol ayağıyla resim yapan 20 yaşındaki Yusuf Arslan'ın "Sol Ayağım 5" adlı resim sergisi Bodrum’’da açıldı.’

’‘Engel’’siz sanat

Kan uyuşmazlığı nedeniyle engelli olan, ellerini kullanamayan ve sol ayağıyla resim yapan 20 yaşındaki Yusuf Arslan'ın "Sol Ayağım 5" adlı resim sergisi Bodrum’’da açıldı.’
 
MUĞLA- Bodrum Belediye Başkanlığı önünde açılan karakalem ve yağlı boya olmak üzere 63 eserden oluşan sergi yoğun ilgi gördü. Bodrum Belediyesi'nin katkılarıyla açılan sergide, gösterilen ilgiden memnun olan Yusuf Arslan "Ben çok mutluyum. Engellerimle değil resimlerimle anılmak istiyorum. Engelli olanlar ben engelliyim demesin. Hepsinin yapacağı bir şey vardır. İçlerindeki elması çıkarıp işlesinler. Onlarında bir yeteneği var" dedi. Konuşma güçlüğü çeken Yusuf Arslan kendi hayal gücü ile resimler yaptığını ve soyut resim çalıştığını söyledi.
 
Sergiyi gezen Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, "Bu kardeşimize destek olabilmek bizi mutlu etti. Sergi açma isteği bize söylendiğinde, ona yardımcı olacağımızı, elimizden gelen desteği vereceğimizi belirttik. Engelli bireylerimizde bu toplumun bir parçası. Onlarda üretebiliyor onlarda bir şeyleri başarabiliyor. Yusuf Arslan bu konuda güzel bir örnek" dedi.
 
El İşi Emekçileri Grubu kurucularından Jale Demir de Yusuf Arslan'ı tanıdıklarında resimlerini çok beğendiklerini söyledi. Yusuf Arslan'ın 10 yıldır resim yaptığını anlatan Jale Demir, "Ona bizlerde katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Eğitim almak ve dünyaya açılmak istiyor" ifadelerini kullandı.
 
1990 yılında Erzurum'da doğan Yusuf Arslan'ın anne ve babasındaki kan uyuşmazlığı nedeniyle iki günlükken sarılık hastalığına yakalandığı, erken teşhis ve tedavi yapılamadığı için beyin hücreleri hasar görerek işlevini yapamaz hale geldiği belirtildi. Beş çocuklu ailenin 2. çocuğu olan ve engelli büyüyen Yusuf Arslan'ın azmi sayesinde 9 yaşında iken ayakları ile yere basabildiği ifade edildi.
 
Babası 49 yaşındaki Abdullah Arslan, şöyle konuştu: "Doğumdan sonra 72 saat içerisinde kan değişimi oluyormuş. Ama gecikme olunca Yusuf bu durumda kaldı. 9 yaşına kadar yatalak bir çocuktu. Sürekli tedavi gördü. 2007 yılı sonlarında da bir beyin ameliyatı geçirdi fakat yararını göremedik. Bu duruma Yusuf çok üzüldü. Hayal dünyası bir anda yıkıldı ama kendini toparlamayı, hayata tutunmayı yine başardı." Yusuf Arslan'ın okula giden kardeşinin yardımı ile okuma yazmayı öğrendiği, 10 yaşında iken kız kardeşinin kalemi ve kağıdına sol ayağının parmaklarını kullanarak kalemle resim yapmaya başladığı öğrenildi.
 
HAYATA KÜSMEDİ
Baba Abdullah Arslan, oğlunun "Elimle yapamıyorum ama ben bunu ayağımla yapacağım" dediğini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: "Yusuf eğitim almadı, hayal gücü ile duygu ve düşüncelerini tuala yansıtıyor. Aynı zamanda kitap yazmaya başladı. Yaşadıklarını 'Sol ayağım' diye bir kitaba yansıtacak. Henüz bitirmedi. Yusuf'un en önemli engeli konuşmakta güçlük çekmesi. Karşısındaki insanlar sabırla dinlerse anlatabiliyor. Zaman zaman 'Baba kimse beni dinlemiyor' diye üzülüyor. Resim konusunda eğitim almak istedi ama olmadı. Geçen yıllarda güzel sanatlar lisesi sınavına girdi. 100 puan almasına rağmen engelinden dolayı kaydını yaptıramadık. Şu an açık liseye devam ediyor."
 
Bodrum Belediyesi'ne desteklerinden dolayı teşekkür eden Abdullah Arslan sözlerine şöyle devam etti: "Sergi 8 ağustos'a kadar açık kalacak. Resimleri satışa sunuldu. Elde edilen gelir en azından kendi masraflarını karşılıyor. Geçen yıl bir sergi açtık. 82 eserinden 2 bin 200 lira geliri oldu. Onlarda tual ve boya masraflarını karşıladı. Sadece bana yük olmuyor. Bende bir kurumda hizmetli olarak çalışıyorum. Bazen 'Baba üzülme. Ben sağlıklı bir insan olsaydım belki topluma zararlı bir insan olabilirdim' diyor, benim üzülmemi istemiyor."Yusuf Arslan'ın ilk sergisini 23 Nisan 2003'de açtığı belirtildi.(İHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çimlerde Fastrip’’le caz keyfi
Büyükşehir Belediyesi’’nin büyük ilgi gören etkinliklerinden ’“Çim konserleri’”nin ...
Gençlik Sarnıç’’ta coşacak
Gaziemir Belediyesi tarafından düzenlenen ücretsiz şenlikte, Grup Günah, ...
Hobi olarak başladı’…
Uzun yıllar İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nde yönetici sekreteri olarak ...
 
Roman çocuklarına müzik aleti
Balıkesir'de Roman gençleri suçtan ve zararlı alışkanlıklardan ...
CHP'nin 35. madde teklifi Meclis'te
CHP, TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinde değişiklik öngören yasa ...
Rock ve tutkunları Foça'da buluşuyor
Foça Belediyesi ve Poem Organizasyon işbirliği ile düzenlenen Foça Rock ...
 
Havagazı’’nda emekler görücüye çıktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme ve Beceri Kursları’’nda ...
Balıkesir’’de Marx’’ın Dönüşü’’ne büyük ilgi
Balıkesir’’in Ayvalık ilçesinde ünlü oyuncu Genco Erkal’’ın tek kişilik ...
Rock albümü yapıyor
Gripin’’le Beyaz Show programında ’“Yolcu Yolunda Gerek’” isimli şarkısını ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kim hazırsa penaltıyı o atar!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yeni bir Susurluk mu?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva