HABERLER>GÜNCEL
8 Şubat 2012 Çarşamba - 12:01

'Dindar nesil' anketinde çarpıcı sonuçlar!

Başbakan’ın ‘Dindar nesil’ açıklaması toplumda olumlu karşılık buldu. Yüzde 55 ‘Devlet dindar nesil yetiştirmeli’ derken, CHP’nin buna muhalefeti ise ‘Dindarlara karşı CHP önyargılı’ olarak kendini gösterdi.

 Dindar nesil  anketinde çarpıcı sonuçlar!

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Dindar bir nesil yetiştirmek istiyoruz” sözleri üzerine başlayan tartışmalar süredursun, halkın Erdoğan’ın mesajını aldığı ortaya çıktı. ORC (Objective Research Centre) tarafından yapılan kamuoyu araştırmasına göre seçmenin yüzde 55’i “Dindar nesil yetiştirmenin Devletin görevi olduğunu” söylüyor. Yüzde 35.7’lik çoğunluğa göre dindarlık tartışmasında CHP “Ateizmin doğru bir düşünce olduğunu” ve inançsızların haklarını savundu. Araştırmada, yüzde 57.1’lik büyük bölüm, AK Parti’nin dindar olmayanlara karşı önyargısı olmadığı inancında. Yüzde 61.8’lik yüksek bir oranda da CHP’nin dindarlara karşı önyargısı olduğu inancı hakim.
 
Star gazetesi'nin haberine göre ORC tarafından gerçekleştirilen “Türkiye Geneli Özel Gündem Araştırması Şubat 2012- Dindar Nesil Yetiştirme Tartışmalarının Seçmen Tarafından Algılanma Biçimi” başlıklı araştırma, “dindarlık” tartışmasında kamuoyunun nabzını tuttu. Araştırma, Türkiye genelini temsil eden 26 il ve 135 ilçe ile bunlara bağlı 286 yerleşim biriminde 3 bin 614 katılımcı ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirildi. Araştırmayla, “Dindar nesil yetiştirme” tartışmasının kazananını belirlemek amaçlandı. Araştırmaya göre, seçmenin dindarlık tartışmasından çıkardığı sonuçlar şöyle:
 
CHP ateizmi savunarak kaybetti
Araştırmaya göre, dindarlık tartışmasında CHP’ye kaybettiren ise tartışmaya “Ateizm” üzerinden girmek oldu. Araştırmada, “Dindarlık tartışmaları sırasında ‘sizce CHP neyi savundu” sorusuna, katılımcıların yüzde 35.7’lik büyük çoğunluğu “Ateizmin doğru bir düşünce olduğunu” savunduğu yanıtını verdi. Yüzde 23.8’lik kesim ise aynı soruya “İnançsızların (ateistlerin) haklarını savundu” karşılığını verdi. Sadece yüzde 17.8’lik kesim CHP’nin “Devletin bir inanç biçimini dayatamayacağını” savunduğu görüşünü ifade ederken, yüzde 22.7’lik bölüm ise bu soru karşısında fikir beyan etmedi.
 
‘AK Parti dindarları savundu’
Seçmene aynı soru, AK Parti için de yöneltildi. Katılımcıların yüzde 56.1’lik büyük bir bölümü, “Dindarlık tartışmaları sırasında sizce AK Parti neyi savundu?” sorusuna, “Dindarların haklarını” yanıtını verdi. Yüzde 23.4’lük kesim, AK Parti’nin “Devletin dindar nesil yetiştirme görevi olduğunu” savunduğu görüşünü ifade etti. Yüzde 9.8’lik azınlık ise, “Ateizmin zararlı olduğunu savundu” yanıtını verdi. Aynı soruya yüzde 10.7’lik bölüm fikir beyan etmedi. AK Parti’nin inançsız (Ateist) kesimden CHP’den daha yüksek oy aldığı gözleniyor.
 
AK Parti’nin oyu yüzde 53.2
Araştırmada seçmene oy tercihleri de soruldu. Katılımcıların yüzde 53.2’lik büyük çoğunluğunun oyunu AK Parti alırken, CHP yüzde 21.4, MHP yüzde 16.9, BDP yüzde 5.4’te kaldı. Araştırma, CHP’nin Kemal Kılıçdaroğlu yönetiminde aldığı en düşük oy oranını gösterirken, Uludere olayı, KCK-PKK operasyonları sonrası BDP’nin oyunun yüzde 7 sınırını aştığı iddialarına karşı da temkinli durulması gerektiği ortaya konuldu.
 
AK Parti’nin dindar olmayanlara karşı önyargısı var mı?
Araştırmada, seçmene, “AK Parti’nin dindar olmayanlara karşı önyargısı var mı?” sorusu da yöneltildi. Bu soruya yüzde 57.1’lik büyük çoğunluk “Hayır” yanıtını verdi. Aynı soruya “Evet” diyenlerin oranı ise yüzde 32.8 oldu. Kalan bölüm ise fikir beyan etmedi.
 
CHP’nin dindarlara karşı önyargısı var mı?
‘Dindarlık’ tartışmasında CHP’nin tavrı dindarlara karşı önyargı algısına neden oldu. ‘CHP’nin dindarlara karşı önyargısı var mı?’ sorusuna, yüzde 61.8’lik bir kesim “Evet” yanıtını verdi. Aynı soruya “Hayır” diyenlerin oranı yüzde 24.8 oldu. Yüzde 13.4 ise fikir beyan etmedi.
 
Kendinizi dindar olarak tanımlıyor musunuz?
Katılımcıların yüzde 92.2’si ‘Dindar kimdir’ sorusuna, “İslam’a sıkıca bağlı olan kişi” derken, yüzde 7.8’lik kısım ise Dindar’ın tanımını, “Bir dine mensup olan” şeklinde yaptı. ‘Dindar mısınız?’ sorusuna yüzde 82.5’luk bölüm “Evet”, yüzde 17.5’lik kesim ise “Hayır” yanıtı verdi.
 
Dindar nesil yetiştirmek devletin görevi mi?
Katılımcıların büyük çoğunluğu, dindar bir nesil yetiştirmenin Devletin görevi olduğu inancını ifade etti. Yüzde 55’lik bölüm, bu yöndeki soruya olumlu yanıt verirken, yüzde 33.8’lik bölüm Devletin böyle bir görevi olmadığını savundu. Kalan seçmen ise fikir beyan etmedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmrli 9 Şubat 2012 Perşembe 08:45

bu anket 100 kişi arasında yapılıyo herhalde onun sonuçları hep bi anket çıkıyo ama biz neden görmüyoruz kimler belirliyo bu anketi sonuçları bilen varmı

Yorumu oyla      13      7  
hasan 8 Şubat 2012 Çarşamba 20:01

bizim milletimiz de çok dindarmış gibi dini savunuyor pehh biz mi dindarız şiddet karıya kıza tecavüz kadın dövmek allaha peygambere küfür en çok bizim milletimizde iken ne dininden bahsediyor bu anadolu insanı utanıyorum milletimden

Yorumu oyla      21      7  
8 Şubat 2012 Çarşamba 16:12

Devletin görevi din bekçiliği değildir. Devlet dinimizi laik düzen ile zaten teminat altına almış olduğundan iktidara gelenlerin din bezirganlığı yapmalarına hiç ama hiç gerek yoktur. Devletin başındaki iktidarların görevi halkına refah düzeyi yüksek tutup aç insan bırakmamaktır. Başbakan tarafından dahi olsa dinimizin korunmasına ihtiyacı yoktur. Dinimiz Allahutala ile kul arasındaki ince ama keskin bir kavram olduğundan kimsenin araya burnunu sokmasına gerek yoktur.

Yorumu oyla      29      7  
umut 8 Şubat 2012 Çarşamba 14:27

çok klasik olucak ama ; elhamdülillah ateistiz!

Yorumu oyla      20      13  
Vahap Aşkın 8 Şubat 2012 Çarşamba 13:34

2023'e kadar halkın desteği sürecek gibi gözüküyor. Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız törenlerin onur konuğu ikinci kez halk tarafından Cumhurbaşkanı seçilecek olan Tayyip Erdoğan olacak. Anadolu insanının kahramanı yiğit insan Tayyip'e Türk milletinin desteği hiç bitmeyecek. Bu ülke kendisine hizmet edenleri unutmaz.

Yorumu oyla      15      33  
Vahap aşkın'a 8 Şubat 2012 Çarşamba 13:24

AKP de Oligarşik biryönetim anlayışına sahip bir yapıdır açıkça din tüccarlığı yapmaktadır. Halkın daha fazla tahammül edebilşeceğini sanmıyorum.

Yorumu oyla      32      9  
Vahap Aşkın 8 Şubat 2012 Çarşamba 12:53

CHP tarihin tozlu sayfalarında kalması gereken bir parti. Bir tür zombi. Aslında hayatta değil ama yürüyor ses çıkarıyor ama anlamlı iki hamleyi arka arkaya yapamıyor. Oysa vakti zamanında kapatılsa, ikiye bölünseydi. Bir tanesi ulusalcı köy enstitüsü mezunu nostaljik bir ekip olarak yola devam etseydi. Bu arkadaşlar Türk milletinin kutsallarına rahat rahat küfrederdi. İkinci ekip dünya sol siyasetinden beslenen bir parti olsa daha iyi olur. O zaman İktidar umudu olurdu.

Yorumu oyla      20      25  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
101 yaşındaki Cemile nine ısınmaya çalışırken öldü
Bergama’da 101 yaşındaki Cemile Yalçın, yalnız yaşadığı evinde ısınmak ...
Karşıyaka'da kaçak sigara operasyonu
Karşıyaka’da şüphe üzerine hafif ticari araç ile otomobilde yapılan aramada ...
'Biz sokaklarda açken yanımızda dindarlar yoktu'
Cüneyt Özdemir, Başbakan Erdoğan’ın tartışma yaratan sözleri üzerine tinerci ...
 
Uşak’ta erkek kavgası, İzmir’de de alkol can aldı
Uşak’ta çıkan ‘erkek kavgası’nda 16 yaşında hayatını kaybeden Zülfü Çelik’in ...
Azeri gazında kriz aşıldı, İran'la devam ediyor
Azeri Şahdeniz platformundaki teknik sorun giderildi. Türkiye'ye gaz akışının ...
Gaziemir'de aşırız ve alkol: 1 ölü 1 yaralı
Gaziemir’de alkollü olduğu ve hız yaptığı öne sürülen sürücünün kullandığı ...
 
Mahkemede konuşmak için MİT'ten görüş istemiş
İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Hasan Ataman Yıldırım, ...
Savcı MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı ifadeye çağırdı
Başsavcı vekili Fikret Seçen, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın telefonla ifadeye çağrıldığını söyledi.
Levent Ersöz: Bir sabah uyanamayacağımı biliyorum
İkinci Ergenekon davasında tutuklu yargılanan emekli Tuğgeneral Levent ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva