HABERLER>GÜNCEL
29 Temmuz 2024 Pazartesi - 21:18

'Atatürk Müze Odası' yeniden ziyarete açılıyor

İlk misafirlerini 1895'te düzenlenen açılış balosuyla ağırlamaya başlayan Beyoğlu'ndaki Pera Palace Hotel'de Mustafa Kemal Atatürk'ün kaldığı oda ziyaretçilere açılıyor.

 Atatürk Müze Odası  yeniden ziyarete açılıyor

Atatürk'ün kritik dönemlerde ülke için büyük önem taşıyan kararlar aldığı ve çalışmaları sırasında kullandığı 101 numaralı odanın 2 aylık bakım ve onarım çalışmaları tamamlandı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'ün 1917-1926 döneminde kullandığı Atatürk Müze Odası'nda Atatürk'ün kişisel eşyaları, gönderilen hediyeler, şapkalar, gözlükler, pijama takımları, balmumu heykeli belgeler ve Atatürk'ün yeniçeri kostümlü fotoğrafı sergileniyor.

Pera Palace Hotel Pazarlama Koordinatörü Ezgi Pek, AA muhabirine, yaptığı açıklamada, Atatürk'ün odayı stratejik konumlardan dolayı tercih ettiğini söyledi.

Pek, Atatürk'ün 1917'den itibaren Dolmabahçe Sarayı'nda kalacağı sürece kadar İstanbul ziyaretlerinde bu odada konaklandığını belirterek, "Odamız aynı zamanda Haliç'e ve Pera'ya bakıyor. Bu bölgelere baktığı için tercih ediyor. Bir de bağlantılı bir oda. Yaveri konaklasın diye burayı tercih etmiş." dedi.

Atatürk'ün aynı zamanda İngilizlerden bilgi almak için Pera Palace Hotel'i tercih ettiğini aktaran Pek, casusluk faaliyetleri için de odanın kullanıldığını söyledi.

Odanın herhangi bir suikast durumunda da yaverinin kaldığı odadan kaçabilmek için merdivenlere çok yakın olduğunu aktaran Pek, "Ondan dolayı bu odayı tercih ediyor. Odamız Atatürk'ün çok sevdiği şafak doğumu, gün doğumu rengiyle donatılmış. Odamızda koltuklarımız var. Bu koltuklar da Atatürk'ün aslında askeri rütbeye göre düzenlediği koltuklar. " diye konuştu.

Ezgi Pek, odadaki halının hikayesinin ise bir Hint mihracesinin Atatürk'e teklif ettiği bir davete dayandığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Atatürk, daveti kabul ettiği için ona hediye olarak iki adet seccade gönderiyor. Biz halı olarak kabul ediyoruz. Çünkü bu halılar, seccade olabilmek için çok büyük ve üzerinde hayvan figürleri barındırıyor. Bu halılardan bir tanesini biz şöyle yorumluyoruz; saat 9'u 7 geçiyor. 10 adet şamdan var ama yanmıyor. Sadece kasımda açan kasımpatı çiçekleri var. Bundan dolayı biz bu halının aslında 10 Kasım 1938'i gösterdiğini düşünüyoruz. Halının mistik bir olayı ise Atatürk, ölmeden 8 yıl önce ona hediye edilmesi."

Yatak odasındaki detaylara dair Pek, "Ayrıca odada Yunanistan Başbakanı'nın Atatürk'ün Nobel Barış Ödülü almasına dair bir önerisi yer alıyor. Yunanistan'la alakalı dostluk yazışmaları, Atatürk'ün ölmeden 15-20 gün önce, dil teorisine göre Türkçenin aslında ilk dillerin arasında yer aldığını yazdığı bir tezi var. Vefat ettiği için kendisi bunu tamamlayamıyor. New York Times dergisinde kapak olduğu fotoğrafı var. Otelimizde ayrı çekilen bir fotoğrafı var." ifadelerini kullandı.

Atatürk Müze Odası, 1 Ağustos'tan itibaren saat 10.00-11.00 ve 15.00-16.00 saatlerinde gezilebilecek. Müze ziyaretleri oturum başı 50 kişiyle sınırlı olacak.

 
Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı ile görüştü
 
MHP'den Tuğrul Türkeş'e 'Kavala' yanıtı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı ile görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ...
Plastik fabrikaları alev alev: Gökyüzü siyaha boyandı!
Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde 2 fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor.
Ferahlatan 'Eyyam-ı bahur' açıklaması!
Eyyam-ı bahur uyarılarının ardından Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden açıklama ...
 
Türkiye-Ermenistan arasında önemli görüşme
Türkiye ve Ermenistan arasında yarın önemli bir görüşme yapılacak. Özel ...
Aydın'daki yangın kontrol altında!
Aydın'ın Efeler ilçesinde ormanlık ve zeytinlik alanda dün çıkan, kontrol ...
KPSS kadro yerleştirme sonuçları açıklandı
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca, Kamu Personel ...
 
Erdoğan 'özür dilesin' demişti... Abbas geliyor!
Ankara'daki Filistin Büyükelçisi, Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas'ın ...
Zehir kargosu baskını: 15 kilo esrar çıktı!
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde, kargo firmasında narkotik köpeği ‘Alis’ ...
İzmir'de kaçakçılara darbe... 176 işyerinde denetim!
İzmir'de tütün mamulleri ve alkollü içki satılan iş yerleri denetlendi, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kim hazırsa penaltıyı o atar!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yeni bir Susurluk mu?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva