HABERLER>GÜNCEL
8 Eylül 2011 Perşembe - 14:29

''Asli kusurlu'' taşeron firma

Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında metro inşaatında iki işçinin ölümüne neden olan patlama davasında bilirkişi taşeron firmayı ‘Asli kusurlu’ buldu.

 Asli kusurlu  taşeron firma

İZMİR - İnşaatı devam eden Üçyol- Üçkuyular metro hattındaki yaklaşım tüneli girişinde bir yıl önce hava tankının patladığı kazada 2 işçinin ölümüne neden oldukları iddiasıyla, 6 kişi hakkında 22'şer yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istemiyle açılan dava dosyasına bilirkişi raporu girdi. Bilirkişi, tutuksuz yargılanan, taşeron inşaat firmasının şantiye teknik işler malzeme ve koordinasyon sorumlusu H.B. ve tünel kazı mühendisi T.A.'nın 'asli kusurlu' olduğunu belirtti.
 
İzmir metrosunda iş kazası: 2 ölü haberi için tıklayın

Patlama, geçen yıl 16 Temmuz'da, Hatay İnönü Caddesi ile 141 Sokağın kesiştiği yerdeki metro şantiyesinde meydana geldi. Yeraltındaki inşaata işçilerin inip çıktığı, malzemenin taşındığı ikinci şaft bölgesinde, 'yaklaşım tüneli' girişindeki hava tanklarından biri, gaz sıkışması sonucu infilak etti. Patlamayla çevredeki apartmanların camları kırıldı. Hava tankının yanında bulunan işçilerden Raşit Topal (40) ile Ahmet Ertekin (29) olay yerinde yaşamını yitirirken; diğer işçiler Erkan Asal (23), Hakan Topal (25), Ökkeş Yıldız (24) ve Fatih Demirer (53) yaralandı.
 
Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı Murat İnci, iki firmadan 6 kişi hakkında 'taksirle öldürme, yaralama' suçlarını işledikleri iddiasıyla 22'şer yıl 6'şar ay hapis cezası istemiyle dava açtı. İddianamede, patlayan tankın menşeinin bile belli olmadığını, ölen işçilerin bunu kullanmak için eğitilmediklerini vurgulayan Savcı İnci, yüklenici firmanın şantiye sorumlusu proje müdürü G.O., iş sağlığı ve güvenliği mühendisi H.Y., tünel çalışmaları sorumlusu H.D. ile diğer taşeron firma şantiye sorumlusu inşaat mühendisi S.E., teknik işler malzeme ve koordinasyon sorumlusu H.B., tünel kazı mühendisi T.A.'nın 22'şer yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.
 
SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİLER
İzmir 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan son duruşmaya tutuksuz yargılanan H.D., S.E., T.A., G.O., H.Y. ve H.B. ile ölen işçi Ahmet Ertekin'in eşi, olayda yaralanan Hakan Topal ile tarafların avukatları katıldı. Suçlamaları kabul etmeyen H.D. ifadesinde, "Benim görevim tünel kazılarını yönetmektir. Olay olduğunda yoktum. Patlayan hava tankı firmamıza ait değildir. Proje müdürlüğünü sanık olarak bulunan G.O. yapmaktadır. Bize ait olmayan hava tankının kullanılması sonucu patlama meydana gelmiştir, suçlamaları kabul etmiyorum" dedi.
 
'24 SAAT GÖREVİMİN BAŞINDAYIM'
Sanık S.E. de yapılan işle kendisinin doğrudan ilgili olmadığını öne sürdü. Sanık T.A. ise "Riskli zeminde delme yapacak makine Hatay İstasyonu'ndaydı. Onun gelmesi ile pazar günü kazı çalışması başlayacaktı. H.B.'ye kompresörü veya hava tankını çalıştırın diye talimat vermedim. Tankın çalışması işi ve yetkisi makine mühendisine aittir. Ancak bizde de Öztaş firmasında da makine mühendisi bildiğim kadarı ile yoktu. Kazı işinin riskli ve kritik olması nedeni ile 24 saat görevimin başındaydım. Görevimi hakkı ile yaptım. Herhangi bir ihmalim olmadı" dedi. Diğer sanılar da suçlamaları kabul etmedi.
 
'BEN DE YARALANDIM'
Olayda yaralanan Hakan Topal ise yakını olan ve ölen Raşit Topal'ın işe yeni başladığını, kendisi ile birlikte hava tesisatını çekmek için çalıştığını söyledi, "Hava kompresörünün çalışıp çalışmadığını kontrol ettim. İlkinde çalışmadı, ikincisinde çalıştı. Daha sonra su tesisatına geçtik. Kontrolü yaparken tank patladı. Tesisatı çekme işini bana T.A. verdi. Patlama sonucunda ben de yaralandım" dedi.
 
MAHKEME RAPOR İSTEDİ
Mahkeme heyeti bilirkişi raporu alınması için dosyanın İstanbul Teknik Üniversitesi'ne gönderilmesi karar verip, duruşmayı erteledi. Mahkemenin gönderdiği dosyayı inceleyen İstanbul Teknik Üniversitesi'nde görevli bilirkişiler İnşaat Mühendisi Tayfun Çubukçu, Jeoloji Mühendisi Rahmi Eyüpoğlu, Makine Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Levent Trabzon, Makine Mühendisi İş Güvenliği Uzmanları İlyas Yazıcıoğlu ve Maden Mühendisi Ahmet Aksoy, hazırladıkları raporu davanın görüldüğü İzmir 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.
 
TANK DEFORME OLMUŞ
Beş kişiden oluşan bilirkişi heyetinin hazırladığı 9 sayfalık rapor dava dosyasına girdi. Raporda, inşaat firmasının şantiye teknik işler malzeme ve koordinasyon sorumlusu H.B. ve kazı şefi T.A.'nın asli kusurlu, aynı firmadan S.E ve H.T. ile mühendis H.Y'nin tali kusurlu, asıl işveren sıfatıyla tünel inşaatında yapılacak işleri, iş sağlığı ve güvenliği konusunda yapılacak işleri devreden diğer inşaat firmasının yetkilileri G.O. ve H.D., kazada ölenler Raşit Topal, Ahmet Ertekin, yaralanan Erhan Asal ile Fatih Demirer'in herhangi bir kusurlarının olmadığı vurgulandı. Davanın bir sonraki duruşmasının Eylül ayı içinde yapılacağı belirtildi.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tekin'le görüşemeyince bacaya tırmandı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İzmir'de yaptığı Parti Meclisi ...
Ve Alevilik ders kitaplarına girdi
Alevi Çalıştayları sonucunda alınan kararlar doğrultusunda bu eğitim-öğretim ...
Beydağ Kalesi'ne koruma talebi
Beydağ’daki tarihi Beydağ Kalesi'ndeki kazı çalışmalarında bulanan, tarihe ...
 
Velilere uyarı: Miniklerin okul korkusuna dikkat!
İlköğretim birinci sınıf ile ana sınıflarına kayıtları yaptırılan minikler, ...
İsyan ettiren bilirkişi: Asıl suçlu Vecihi!
İzmir'de, güvenli olması için tercih ettiği yarış pistinde motosikletiyle ...
İşte Türkiye'nin orman yangını bilançosu
Orman Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, bu yıl eylül ayının ilk ...
 
Kayıp alzheimer hastasının cesedi bulundu
İzmir'de, eşinin tedavi gördüğü hastaneden ayrıldıktan sonra 39 gündür ...
Görkemli törene protokol yağmuru
Egedesonsöz.com’un genç ve yetenekli muhabiri Fatih Yapar, görkemli bir ...
İTO'dan Somali'ye tıbbi yardım
İzmir Ticaret Odası tıbbi malzeme grubu üyeleri, Somali için topladıkları ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva