HABERLER>DÜNYADAN
30 Nisan 2010 Cuma - 00:00

’‘Anayasa reformu Erdoğan'a eşsiz güç veriyor’’

The Telegraph gazetesi, Türkiye'deki anayasa reformunun "geleneksel olarak ordunun hakimiyeti altında olan bir ülkede İslamcı başbakana eşsiz güç" sağlayacağını öne sürdü.’

’‘Anayasa reformu Erdoğan'a eşsiz güç veriyor’’

The Telegraph gazetesi, Türkiye'deki anayasa reformunun "geleneksel olarak ordunun hakimiyeti altında olan bir ülkede İslamcı başbakana eşsiz güç" sağlayacağını öne sürdü.’
 
LONDRA - Türkiye'deki tartışmalı anayasa değişiklikleri yurt dışında yankı bulmayı sürdürüyor. Son olarak İngiliz The Daily Telegraph gazetesi, Türkiye'deki anayasa reforumunun "geleneksel olarak ordunun hakimiyeti altında olan bir ülkede İslamcı başbakana eşsiz güç" sağlayacağı görüşünü dile getirdi. Gazete reform paketinin de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Demokratik olarak seçilmiş hükümeti, Türkiye'nin en güçlü kurumu haline getirmek amacıyla yedi yıldır sürdüğü hamlenin zirvesini oluşturduğunu" yazdı.
 
İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Telegraph, Damien McElroy imzasını taşıyan "Türkiye Başbakana Eşsiz Güç Sağlayan Anayasa Reformu Planlıyor" başlıklı haber analizinde Türkiye'nin anayasa değişiklikleri konusunda bir referandum yapmaya hazırlandığını belirtti. Gazete "Kilit anayasa değişikliklerinin, İslamcı Başbakana, geleneksel olarak ordunun hakimiyetinde olan bir ülkede eşsiz güç sağlayacağı" yorumunu yaptı.
 
İstanbul kaynaklı haberde Anayasa değişiklikleri paketinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Demokratik olarak seçilmiş hükümeti, Türkiye'nin en güçlü kurumu haline getirmek amacıyla yedi yıldır sürdürdüğü hamlenin zirvesini oluşturduğu"nu da yazıldı. TBMM'de yapılan görüşmeler sırasında partiler arası gerginliklerin tırmandığı savunulurken bazı politikacılara yönelik saldırılara da dikkat çekildi. "Analistler, oylama ile, kısıtlanmamış askeri güç ve yargının siyasi sisteme yaygın müdahalesi döneminin geçmişte kalacağını söylüyorlar" diye yazan gazete, değişikliklerin aynı zamanda parlamentonun ilk defa olarak yüksek mahkeme yargıçlarını seçerek halen "Kovulamayan yargıçların görevlerinden alınmasını kolaylaştıran bir disiplin sistemini empoze edeceğini" de öne sürdü.
 
'ERDOĞAN, LAİKLİĞİ SULANDIRMAKLA SUÇLANIYOR'
İngiliz gazetesi Erdoğan'ın referandumu kaybetmesinin pek beklenmediğini belirttiği haberde Erdoğan için "Vatandaşlara sağlanan laik korumayı sulandırmakla ve ülkeyi NATO ittifakından uzaklaştırarak Orta Doğu ve Orta Asya'ya doğru kaydırmakla suçlanıyor" diye yazdı.
 
Öte yandan Türkiye Değişim Hareketi Lideri Mustafa Sarıgül'ün açıklamalarına yer veren gazete, referanduma karşı kampanya yapacağını belirttiği Sarıgül için "AK Parti'ye yeni meydan okuyanlar arasında ön sırada yer alıyor" ifadesini kullandı. Telegraph Sarıgül'ün referanduma karşı kampanya yapmayı planladığını da kaydetti.
 
SARIGÜL: AK PARTİ'DEN FARKLI BİR VİZYONA İHTİYACIMIZ VAR
Mustafa Sarıgül de, "Türkiye, Doğuya kaydı ve Avrupa Atlantik bölgesindeki demokratik ülkelerden giderek daha da uzaklaşıyor. Bireysel halklar ilkesinden uzaklaşıyor" diye konuştu. "AK Parti'nin vizyonundan farklı bir vizyonu sağlayan yeni bir siyaset türüne ihtiyacımız var" da diyen Sarıgül, reformların oluşturduğu "tehlikeler" konusunda uyarı yaparken de Türkiye'de demokrasinin korunması için tümüyle yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu da söyledi. Sarıgül şöyle devam etti: "Ordu ve yargının tümüyle siyaset dışında olması gerektiğine elbette ki inanıyoruz ancak mevcut anayasa bir askeri darbenin ardından hazırlandı ve bunun izlerini taşıyor. Bu nedenle değişiklikler, iktidardaki partiye fazla güç sağlıyor." (ANKA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Economist: İngiltere’’yi muhafazakarlar yönetmeli
İngiliz Economist dergisi, ülkedeki genel seçimi David Cameron liderliğindeki ...
Putin’’in Kutup çıkarması
Kuzey Kutbu Okyanusu'nda bulunan Franz Josef Land takımadalarını ...
Günde 5 bin varil petrol sızıyor
ABD’’de Meksika Körfezi’’nde batan platformdan günde 5 bin varil petrol ...
 
Bayan Bush’’tan Almanlar’’ı kızdıracak iddia
Laura Bush'un anılarını yazdığı kitapta, Almanya'da George Bush'un ...
Kız okullarına bombalı saldırı
Pakistan'ın kuzey batısındaki aşiretler bölgesinde, 4 kız okulu ...
Almanya’’ya aitiz Alman değiliz
Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre, Müslüman toplumu kendini ...
 
Artık tek camisiz başkent değil
Avrupa'nın tek camisiz başkenti olma özelliğini taşıyan Atina'da ...
Erdoğan en etkili 17. lider
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Time dergisinin hazırladığı en etkili liderler ...
Nuh'un Gemisi'nden ilk görüntüler
Çinli ve Türk keşif ekibi, Nuh'un Gemisi'ni bulduklarını iddia ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva