Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Kasım ayı meclis toplantısı İzmir Ticaret Odası meclis salonunda gerçekleştirildi.

İzmir’in akciğerlerine dinamit! İzmir’in akciğerlerine dinamit!

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yaptığı konuşmada G3 Zirvesi, meslek liselerinin özel şirkete devredilmesi, enflasyon, Avrupa Birliği komisyon raporu ve asgari ücret gündemlerine yer verdi.

YEMEKSEPETİ 565 MİLYON DOLARA SATILDI
Ender Yorgancılar, konuşması şöyle:

“ Sayın Arkas’ın bahsettiği konu, Mersin Limanını alan firmanın verdikleri rakam limanın altyapısını yaptığınız zaman karlı bir yatırım değildi. Doğru bir karardı. O rakama kadar çıkılması bile doğru değildi bence. Tam yetkiyi kendisine vermiştik. Her şeyde bir hayır vardır. Kendine bir kez daha İzmir’e katkıları için teşekkür ediyorum.

G3 Zirvesini yaptık. Odalar Birliği vasıtasıyla iki kurul kuruldu genç ve kadın girişimciler odası kuruldu. G3 Zirvesi bu sene 17’incisi yapıldı.  Herhalde 15’ine katıldım.  2 bin 750 kişinin katıldığı G3 Zirvesi yapıldı. Bu, İzmir’imizin, Ticaret Odamızın, Borsamızın başarısı.

Yaklaşık 4 buçuk milyona yakın para ödedik. Cebinden 120 bin TL çıkacak. Geri kalanlar sponsordan alındı. Odadan çıkan para 120 bin TL kadardır. Diğer odalar da bu parayı verecek. Doğru iş, doğru proje yaparsanız, doğru anlatırsanız bütün bu doğrulara sponsor bulma imkanı çıkıyor. Yemeksepeti.com buradan çıktı. Kafatopu, maçkolik buradan çıktı. Bu 17 tane G3 Zirvelerinden ortaya çıkan değerler. Bu yazılımların tamamı sistemin içine presente edildi, yatırımcılar buldu. 565 milyon dolara satıldı yemeksepeti. O akşam katılanlara faydalı olduğunu ümit ediyorum.

Dijital deneyim merkezini açtık. İzmir’deki odalarımızın uyumlu çalışmasıyla ortaya çıkan eserlerden biri. Bu saydığım projelerin benzerleri burada da üretilecek.”

RAPOR GEÇEN YILIN RAPORUNDAN KOPYALA YAPIŞTIR GİBİ OLMUŞ
Yorgancılar, Avrupa Birliği Komisyon Raporu’nu şu sözlerle değerlendirdi:

“Avrupa Birliğinin komisyon raporunu geçen dönem raporunu yazan büyükelçi ile Ankara’da yemek yemiştim. Bu seneki ilerleme raporuna baktım, kopyala yapıştır gibi olmuş. Yıllardan beri bizimle iş birliği içinde olmak istediklerini söylüyorlar, Kıbrıs sorunu yeni bir şey değil. Hukukun üstünlüğü, yargının bağımsızlığı konusunda endişelerin olduğu söylenmiş. Piyasa ekonomisinde oldukça ileride olduğumuz söylenmiş. Vize serbestisi yol haritası kapsamında öne çıkan hiçbir kriterin yerine getirilmediği…. Biz büyükelçiliklere müracaat ettiğimizde eleman yok vize veremiyoruz diyorlar. Sıkıntı, başka bir sıkıntı. Türkiye’nin mevzuatına, vize politikasına AB müktesebatıyla uygun hale getirilmelidir deniyor.

‘YİNE SABREDERİZ AMA BU ÜLKENİN GÜNDEMİNDE ARTIK ENFLASYON OLMASIN’
Birtakım edimlerimiz var yerine ettirmeliyiz ondan sonra vize ile ilgili rahatlık göreceğimizi düşünüyoruz. Geçen seneki raporla yüzde 90 ile aynı, onda öncekiyle yüzde 85 oranında aynı. Avrupa Birliği bizi oyalıyor. Merkez Bankası enflasyon tahminlerini yukarı doğru revize etti. Geçen hafta açıklanan rakam yüzde 45’lerde bekleniyor. Yüzde 10 civarında OVP’den bir sapma gözüküyor. Tam 2 sene önce enflasyon yüzde 75-85’ti. Başarı mı evet, başarı ama bu sadece MB’nin politikalarıyla bu hale geldi. Önümüzdeki yıl yapılacak enflasyon beklentisi yüzde 21’e düştü. Yüzde 100 aşağı çekildi. Bunu da yakalayabilsek büyük başarı ama bir şey var. 18 Kasım’da üçüncü dönem peşin verdi beyannameleri verecektik. Enflasyon değerlendirmesi yapacaksınız. Bir önceki dönem, mart ayında ne dedi almadım dedi. Erteledim dediği zaman bir önceki dönem Ocak oluyor. Bu ocak mı mart mı? Herkes bunu Mart’ı baz alarak yaptı ama bir açıklama yapmadılar. Maliye’nin açıklaması öyle değil. Bu kadar ufak bir konuyu dahi insanların kafasında soru işareti bırakmayacak şekilde herkesin ne yapacağını açıklayabilir. Bu rakamı tutturur muyuz, tuttururuz ama nasıl? Para politikası kadar maliye politikası önemli. Gıda enflasyonunu düşürmeye yönelik, güven, tarımla destekler, doğru veri… Doğru veri yaptığımız zaman çoğu şeyin üstesinden geleceğiz. Sanayiciye, ücretli eksime sabretmek düşüyor. Bu ülkede herkes sabır göstermeye hazır. Yeteri kadar sabrettik, yine sabrederiz Kaybedeceksek kaybedelim ama bir daha ülkenin gündeminde enflasyon olmamalı. Radikal kararlar alınmalı.”

‘VERGİ DİLİMLERİ ARTIRILMALI’
Son olarak asgari ücret gündemine dair görüşlerini aktaran Yorgancılar, vergi sisteminin düzenlenmesi gerektiğinin altını çizerek “Ay sonuna kadar asgari ücret ile ilgili toplantılar yapılacak. MB Başkanı Amerika’daki açıklaması var. Şimdi 45’lik bir rakamın telaffuz edilmesi, enflasyonu direkt etkileyecek rakamlar. Çalışan insan enflasyonun karşısında ezilmemeli. Gerçek, hak ettiği parayı almalı. Devlet, net eline geçen gelir üzerinden vergiye tabi tutar. Eline geçen para daha yüksek olacak. Geçmişte EYT ile yaşadık. Aralık sonuna kadar çalışanlar, asgari ücretteki belirsizlikten dolayı emekli olup olmama konusunda ayrım içindeler. Şimdi emekli olursa daha yüksek maaş alacak, ocaktan sonra emekli olursa daha düşük maaş alacak diye düşünceler var. Vergi sisteminin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Ücretteki vergilendirme mutlaka enflasyona paralel, vergi dilimleri de artırılmalıdır. Çalışmanın ocakta aldığı maaş haziranda temmuzda değişecek o zaman” şeklinde konuştu.