Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Sabancı Holding bünyesindeki EnerjiSa tarafından geçtiğimiz yıl satın alınan VEGA Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim Şirketi, İzmir'in Çeşme ilçesine güneş enerji santrali dikmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın kapısını ikinci kez çaldı.
Şirketin ilk olarak yapmış olduğu başvuru da 'ÇED Gerekli' kararı verilmişti. Bölgenin SİT alanı olduğunu belirten bakanlık şirketin 'ÇED Gerekli Değildir' talebini geri çevirmişti. Bakanlık'ın yazısında 'Proje alanının Çeşme ilçe merkez yerleşim alanının yakınında az sayıda kalmış yapılaşma olmayan alanda olması, Doğal SİT Alanında kalması, proje alanı ve yakınlarında hayvancılık faaliyeti yapılıyor olması, halen alanda 6 adet türbin ve 18,9 MWm/18,9 MWe kurulu güç ile işletilmekte olan Çeşme Rüzgar Enerji Santrali (RES) projesinin işletiliyor olması, tarla vasıflı çok sayıda şahıs parselini (14 adet) kapsaması, proje kapasitesinin (9,9897 MWm) ÇED Yönetmeliği EK 1 Listesi Madde 43' de (- Proje alanı 20 hektar ve üzerinde veya kurulu gücü 10 MWm ve üzerinde olan güneş enerji santralleri) belirtilen kapasiteye yakın olması hususları birlikte değerlendirildiğinde; projenin olası olumsuz etkilerinin ve kümülatif boyutunun daha detaylı incelenebilmesi, kurumsal ve sosyal bütün tarafları ve boyutlarıyla ele alınabilmesi için proje ile ilgili ÇED Raporu hazırlanması gerektiği değerlendirilmiştir' ifadeleri yer aldı.
DOĞAL SİT ALANI
Yeni başlayan ÇED sürecine göre şirket 5,81 hektardan oluşan 3 adet GES bölgesine toplam 18 bin 613 adet panel dikmeyi planlıyor. 1/100.000 Ölçekli İzmir Manisa Çevre Düzeni Planına göre GES sahaları ağaçlandırılacak alan ve tarım sahalarında kalıyor. Bölge aynı zamanda doğal SİT alanı. Proje hayata geçerse vatandaşlara ait 4 hektarlık alan daha kamulaştırılacak.
BELEDİYEDEN İZİNSİZ İLAN
Öte yandan şirket projenin halkın katılım toplantısını 20 Eylül 2024 tarihinde Çeşme Beledieyesi'ne ait sosyal tesis olan Musalla Kafe ve önünde yapacağını duyurdu. ancak şirketin Çeşme Belediyesi'ne başvurduğu ancak yer tahsisi talebinin kabul edilmediği öğrenildi. Şirketin yeni arayaşına girdiği öğrenildi.
İLK OLARAK RES DİKTİ
Eski adıyla ABK Elektrik, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan 2010 yılından aldığı izinle doğal SİT alanına 6 RES dikmişti. Tepkilere neden olan projenin ÇED kararları ve imar planları yargıya taşınırken şirket adını Vega Rüzgar Enerjisi olarak değiştirmişti.