EGEDESONSÖZ – İlk ve orta dereceli okullarda 19 Ocak’ta başlayan sömestr tatili, Çeşme’de turizm hareketliliği yarattı. En güzel karne ödülü olan tatili doyasıya yaşayan çocuklar, Çeşme’ye renk kattı.

Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Orhan Belge, SONSÖZ TV’de Gazeteci Muhittin Akbel’e, son yılların en iyi sömestr sezonunu yaşadıklarını anlattı. Açık olan otellerde hafta içi itibariyle yüzde 50-70 arasında doluluk olduğunu belirten Başkan Belge, 15 günlük ortalamanın da yüzde 50’yi aşacağını dile getirdi. Başkan Belge, yeni sezon için otel ücretlerinin son derece makul bir seviyede olacağını açıklarken, Çeşme’nin önümüzdeki süreçte termal turizmden hak ettiği payı alacağını da ifade etti.

Taksitle çocuk bezi dönemi! Taksitle çocuk bezi dönemi!

15 GÜNLÜK ORTALAMANIN YÜZDE 25 OLACAĞINI BEKLİYORDUK
Sömestr tatilinde 15 günlük ortalama yüzde 25 doluluk beklerken, sürpriz bir şekilde beklentilerin üzerinde yoğunluk yaşadıklarını anlatan Başkan Orhan Belge, “Şu anda Çeşme’de açık olan, çocuklara yönelik her türlü eğlenceyi tertipleyen otellerde büyük şenlik var. Hafta içi aldığımız doluluk oranları, yüzde 50 ile yüzde 70 bandında. Hafta sonunda zaten çok iyi. Ben bu sömestrde, geçtiğimiz yıllardaki sömestre göre çok daha hareketli bir sezon yaşıyoruz. Sabahtan akşama sayılar değişiyor, sürekli artış gözlemliyoruz. 15 günlük tatilde yüzde 25’lik bir ortalama bekliyordum ancak bu oran yüzde 50’yi geçecek gibi görünüyor. Belediyemizin de sömestrle ilgili çeşitli organizasyonları var. O organizasyonları otellerimizden duyuruyoruz. Önümüzdeki yıllarda Çeşme’de sezonun 3 ay olduğu gibi bir söylemi ağzımıza almayacağımızı düşünüyorum” dedi.

ERKEN REZERVASYONLAR, 2023’E GÖRE ÇOK ÇOK İYİ DURUMDA

Başkan Belge, 2024 sezonunu şu sözlerle değerlendirdi:

“Son iki yıldır ekonomik zorluklar yaşanıyor. Ekonomik sancı dünyada da var, ülkemizde de var. Hal böyleyken sadece Çeşme’yi ele almak haksızlık olur. Sene iki defa, üç defa yaz tatili yapan aileler, 2024 sezonunda bir kez tatil yaptı. Dört kez tatil yapanlar iki kez yaptı. Çeşme’de sezon çok mu kötüydü 2023’e göre? Hayır! Gecelemelere bakarsanız, üç aşağı beş yukarı aynı ama maliyetlerimiz çok yükseldi. Bu da tabii ki yıl sonu kar zararı etkiledi. 2024’te bizim hedefimiz, 2023 değildi zaten. Hedefimiz, 2019 idi. O sene en iyi dolulukları yaptık Çeşme olarak… 2019’dan sonra biz o dolulukları yakalayamadık. Pandemi vardı ve pandeminin etkisi iki yıl sürdü. İnanıyorum ki, 2025’te 2019’u unutacağız. 2025’te çok daha güzel bir sezon geçireceğimize inanıyorum. Çünkü erken rezervasyonlarda şu anda gidişat çok iyi durumda., 2024’e göre… Neredeyse iki katı erken rezervasyon yaptık, oda satışı anlamında. Hem yerli hem de yabancı turistler, erken rezervasyona yüklendi. Bu çok güzel bir şeye işaret ediyor.”

ÇEŞME’DE OTELLER ASTRONOMİK ZAM YAPMAYACAK
Başkan Belge, yeni sezonla ilgili olarak otelcilerin, astronomik zam yapmayacağı, makul seviyede bir artış olacağını söyledi:

“Çeşme’de her keseye göre tatil imkanı var. Bizim pansiyonumuz da var, 5 yıldızlı otelimiz de var. Pansiyonumuz da denetleniyor, otellerimiz de. Pansiyonlarımız da temiz, otellerimiz de… Çeşme pahalı diye bir algı oluştu. Pahalı mıydık? Her yer pahalı! 2025’e geçerken zannedilmesin öyle yüzde 100 zam yapılacak! Öyle bir durum söz konusu değil. Erken rezervasyonun sonuna yaklaştık. Ay sonuna kadar rezervasyon yaptıranlar, çok daha ucuza tatil yapma fırsatı yakalamış olacaklar. Fiyat konusunda şunu söyleyeyim; geçtiğimiz sezonki kadar büyük zamlar olmayacak.”

ANTALYA KIZIL MEYDANDA ANTALYA GÜNLERİ YAPIYORSA, BİZ NİYE YAPMIYORUZ?

Turizm fuarlarının önemine değinen ÇEŞTOB Başkanı Orhan Belge, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Fuarlar, çok önemli. Dahası, tanıtım önemli. İzmir’de tanıtımın hep bir eksiklik olduğunu söyledim yıllardır… Antalya gidip Kızıl Meydan’da Antalya Günleri adı altında bir festival yapıyorsa, biz İzmir olarak neden yapmıyoruz? Başka bir İzmir yok dünyada. Bir başka Çeşme dünyada nerede var? Foça, Urla, Kuşadası nerede var? Bunları unutturmamak lazım. Biz fuarlarda belediyemizin katkılarıyla standımızı açtık. Haritamızı astık, etkinliklerimizi anlattık. Deniz kenarında iki kişi oturur, biri olta atar. Olta atanın balığı yakalama şansı vardır, kollarını kavuşturup oturanın öyle bir şansı olmaz. Biz fuarda bir olta atıyoruz. Fuara katılırsanız, şans yakalarsınız. Bu nedenle fuarlar vazgeçilmezdir. İzmir olarak Utrech Fuarı’nda da olmalıydık. 2018 yılında ben Çin’e gitmiştim, fuara… 2019’da Çeşme’de en fazla yabancı turist, Çinli turistlerdi. Bir yere gitmezseniz, sesinizi duyuramazsınız. Dubai’ye gittim, Türkiye’ye hiç gelmemiş birisi, bana Ot Festivalini sordu.  Şimdi o kişi, 6 senedir Çeşme’ye geliyor.”

ÇEŞME TERMAL KÜR MERKEZİ AÇILDIĞINDA SEZON 7 AYA ÇIKACAK
ÇEŞTOB Başkanı Orhan Belge, Çeşme’nin termal turizmden hak ettiği payı önümüzdeki süreçte almaya başlayacağını öne sürdü:

“İki ay önce Lal başkanımızla birlikte Çeşme Belediyesi’nin inşa ettiği termal kür merkezini gezdik. Kür merkezinin olduğu yer, termalin olduğu yer. Çeşme’deki termalin mineralleri, Türkiye’de hiçbir yerde yok. Bilimsel bir veriye dayanarak bunu söylüyorum, çünkü elimde belgeleri var. Çeşme’de termal su kahverengidir, çamurdur, diğer yerlerde berraktır. Olması gereken budur. Otellerimizde termal var ama bu bir termal turizme hizmet etmiyor. Şu anda bitmekte olan, yüzde 75’i tamamlanmış Çeşme Termal Kür Merkezi ile ilçemizde çığır açılacak. Bunun Hollanda’da, Norveç’te, Belçika’da, Almanya’da karşılığı var. Kür Merkezi bitip hizmete girdiği an, termal turizm akımı başlayacaktır Çeşme’ye… Herkesin istediği bir şey bu, termal turizm... Bunu başardığımızda Çeşme’de turizm sezonu, 3 ayla sıkışıp kalmayacak, 6-7 aya yayılacak. Öyle bir 6 ay, 7 ay olur ki, herkes bir soluk alır, herkes rahatlar.”

SON 3 YILDAK MALİYETLERİ, MESLEK HAYATIM BOYUNCA HİÇ GÖRMEDİM
Yeni otellerin açılması gerektiğinin altını çizen ÇEŞTOB Başkanı Orhan Belge, Antalya örneği vererek, kimsenin kazancının düşmeyeceğini, yeni otellerin de dolacağını iddia etti. Belge, “Çeşme’de şu anda 700 işletme, 15 bin oda, 30 bin yatak var. Diyorlar ki, yeni oteller yapılırsa, pasta bölünür, kazanç düşer! Ben buna inanmıyorum. Antalya’da oteller sürekli çoğalıyor, eski oteller zarar mı ediyor? Hayır, aksine hepsi yine doluyor. Nitelikli otellerimizi çoğalttığımızda bu Çeşme için de İzmir için de büyük bir kaynak olur. Fiyatlar düşer. Oda satış fiyatların düşmesinden çok maliyetlerin düşmesi, düşmese bile sabitlenmesi gerekiyor. Son üç yıldır gördüğüm maliyetleri, meslek hayatımın hiçbir bölümünde görmedim. Fiyat konusunda Çeşmeli otelciler misafirlerine her türlü kolaylığı sağlıyor zaten. Bu fiyata gelirsen gel, gelmezsen gelme, diye dayatmıyoruz tatilciye… Böyle bir politikamız yok. Maliyetler otelciye biraz nefes aldırırsa, bunun tatilcilere yansıması mutlaka olacaktır. Bugün otel işletmek, maliyetler yüzünden gerçekten çok zor.”

“ÇEŞME PAHALI”  ALGISINA CEVAP: TÜRKİYE’DE ENFLASYON VAR DA ÇEŞME DE YOK MU?

Başkan Orhan Belge, “Çeşme, Yunan adalarına göre pahalı” iddialarına şu sözlerle cevap verdi:

“Ben Çeşme pahalı değil, ucuz, demedim. Çeşme’de bir algı yaratıldı. İnsanlar bir restorana gidiyorlar, yiyorlar, içiyorlar, fotoğraf paylaşıyorlar. Fiyat listesini her esnaf asmak zorundadır. Alaçatı’ya gittim, pizza yiyeceğim diyelim. Bir yerde 100 lira, bir başkasında 50 lira yazıyorsa, ben neden 100 lira yazan yere gideyim? Çeşme enflasyonu ayrı da Türkiye enflasyonu ayrı mı? Türkiye’de enflasyon yok da Çeşme’de mi var?  Hayat pahalı ve maliyetler çok yüksek. Çeşme’de 15 bin liraya bir otele gidip tatil yapıyorsun, 2 bin liraya da… 127 üyemiz var ÇEŞTOB olarak… Şu an kapalı olan pansiyonlarımızın temizliği, Hollanda’daki açık otelden daha temizdir. Adam 100 liradan pizza yemek isterse yer. Bir şeyin alıcısı varsa, o fiyat düşer mi? Talep arttıkça yükselir! Ama Çeşme için bu algıyı özel yaptılar. Bayram süresince Yunan adalarına , fazladan söyleyeyim; 60 bin kişi gitmiş. Peki Çeşme’ye kaç kişi geldi? 1 milyon! 60 binin, 1 milyonun yanında lafı olmaz. Bizim Türkiye’deki kaliteyi, hizmeti başka yerde bulamazsınız. Bu algıdan kurtulmamız için bizim Çeşme’deki STK’larımıza çok iş düşüyor. Otellerimiz, belediye, kaymakamlık olarak biz bu pahalıymış muhabbetini yaparsak, sonuca ulaşamayız, algıyı yıkamayız. Çeşme ile kıyaslanana Adalardan çok çok üstünüz. Pahalılık var mı Çeşme’de, okey var! Şunu net olarak söyleyebilirim; bu yıl otel ücretlerine, geçen yıla göre daha makul bir zam yapılacak.”

LAL DENİZLİ, TURİZME TAM DESTEK VERİYOR

Başkan Belge, Belediye Başkanı Lal Denizli’nin desteğinden övgüyle söz etti:

“Lal Denizli başkanımız göreve başlayalı daha bir yıl bile olmadı ama inanın, gece 1,30’da whatsapp’tan bir mesaj yazıyorum, kusura bakmayın, bu saatte rahatsız ediyorum, diye başlıyorum mesaja; ne demek başkanım, olur mu öyle şey, diye yazıyor. Ne istediysek, hiçbirine hayır demedi. Şu anda iletişimimiz çok iyi. Bu iletişimimizi bozmaya kimsenin gücü yetmez. Açık, net, samimi bir şekilde konuşuyoruz. Hollanda’ya fuara gitmek istediğimizi söyledim, tamam dedi, ikiletmedi sözümü. Lal başkanım, basit ve hızlı adımlarla yol alıyor. Bir kere Ot Festivali’nin tarihini aylar öncesinden belirledi. Sezonda ben yolları kazdırmayacağım, dedi. Turizmcinin önünü açmak için elimden geleni yapacağım, dedi. Her zaman ulaşabildiğimiz bir başkanımız var. Telefonu açmamak, dönmemek yok. Bunlar güzel şeyler. Daha isteyebiliriz ki kendilerinden… Çeşme Kaymakamımız da Kapadokya’dan geldi, turizmi bilen birisi. Hem başkanımızın hem kaymakamımızın turizme desteğinden dolayı çok şanslıyız.”