EGEDESONSÖZ – Karşıyaka Belediyesi'nin şirketlerinden Kordelion İşletmeleri'nin Çiğli'de gerçekleştirmeyi planladığı 'Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama' projesi yargıya taşınmıştı. O dönemde Karşıyaka Belediye Başkanı olan Cemil Tugay’ın Karşıyaka Çiğli sınırında hayata geçirmeye çalıştığı proje tartışmalara neden olmuştu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın proje için verdiği 'ÇED Gerekli Değildir' kararı İzmir Barosu, EGEÇEP ve Doğa Derneği tarafından mahkemeye başvuruda bulunulmuştu.

MAHKEME ‘DUR’ DEDİ

İzmir 7. İdare Mahkemesi’nin almış olduğu karara göre; Karşıyaka Çiğli sınırında jeotermal kaynak arama ile ilgili yürütmenin durdurulması kararı verildi.

Başkan yardımcısına saldırmıştı: Kamuoyundan özür diledi! Başkan yardımcısına saldırmıştı: Kamuoyundan özür diledi!

Cemil Tugayy

TUGAY, ‘KUŞ CENNETİ ETKİLENMEYECEK’ DEMİŞTİ

Tugay projeyi, “Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını bir nebze azaltmak ve Karşıyaka’mızın bir bölümüne jeotermal enerji ile bölgesel ısıtmayı gerçekleştirmek için kolları sıvadık. Bizim burada dikkat ettiğimiz ilk nokta Kuş Cenneti’ndeki yaşayan kuşların hiçbir şekilde etkilenmemesi. İkinci konu ise böylesi büyük bir değerin sosyal belediyecilik anlayışıyla gün yüzüne çıkartılıp kamu yararına sunulmasıdır. Jeotermali biz iki amaçla kullanacağız. Öncelikli hedefimiz bölgesel ısıtmadır. İkinci hedef ise benim çok önem verdiğim sağlık amaçlı termal kullanımdır. Bu sayede birçok insanımız termal mineralli sular ile şifa bulabilecektir.” sözleriyle açıklamıştı.

Whatsapp Image 2024 12 19 At 19.16.48

KARARI SOYER DUYURDU

İzmir Büyükşehir Belediyesi Önceki Dönem Belediye Başkanı Tunç Soyer, sosyal medya hesabından duyurdu. Soyer, sosyal medya hesabı üzerinden şu paylaşımı yaptı:

Çok sevinçliyim, harika bir haber paylaşmak istiyorum;

İzmir Büyükşehir Başkanlığı dönemimde İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Barosu, EGEÇEP, Doğa Derneği ve Av. Özlem Altıparmak tarafından açılan, Gediz Deltasında jeotermal kaynak arama ile ilgili ÇED’in iptali davasında, İzmir 7. İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Mahkeme kararında öne çıkan gerekçelerden bazıları şu şekilde:

-Gediz Deltası’nın, jeolojik, çevre, kimya, hidrobiyoloji, biyoloji ve ziraat mühendisliği açısından hassas ve korunması gereken bir alan olduğu,

-Alanın, uluslararası sözleşmeler gereği kesin korunacak türler de dahil olmak üzere pek çok hayvan türü ve kendine özgü bir flora ve fauna özelliğine sahip olduğu,

- Proje nedeniyle ekosistem ve çevreye zarar verilmesi ihtimaline karşın alınacak önlemlerin yeterince açıklanmadığı,

-Jeotermal suyun zararlı maddelerinin tarım topraklarına olası etkilerine dair hiçbir bilgi verilmediği,

-Hukuka aykırılığı açık olan projenin, uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararlara yol açabileceği

Bu önemli kararla, Gediz Deltası’nın korunması için önemli bir adım atılmış oldu!

Sdwedkewkdkewfkef

PROJE HAKKINDA

İlk olarak 2021 yılında ÇED süreci başlayan proje, Gediz Deltası'nda yer alması nedeniyle İzmir 2 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından engellenmişti. Şirketin bu kararın iptaline yönelik açtığı davanın olumlu sonuçlanmasıyla komisyonun görüşüne yeniden başvurularak olumlu kararı alındı. Projenin yeniden gündeme gelmesiyle 23.01.2024 tarihinde 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir' kararı verildi.

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre şirket, Çiğli Büyükçiğli Mahallesi sınırlarındaki 22466 ada, 1 parselde 2 adet sondaj açarak jeotermal kaynak arayacak. Tahmini bin metreden çıkarılacak kaynak ile Karşıyaka ve Çiğli bölgesinde yer alan konutların ısıtılması ve sıcak su temini amaçlanıyor.

Whatsapp Image 2024 12 19 At 19.13.04

SULAK ALAN VE DOĞAL SİT

Proje, Deltadaki Doğal Sit Alanı sınırları içindeki Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı'nda ve Sulak Alan koruma sınırları içindeki Kontrollü Kullanım Bölgesi'nde yer alıyor. Sondaj noktaları, Ramsar Alanı olan Gediz Deltası Sulak Alanı Tampon Bölge sınırları içerisinde kalıyor.

Türkiye'deki 305 Önemli Doğa Alanı'ndan biri olan delta, aynı zamanda Türkiye'deki uluslararası öneme sahip Ramsar Alanı, doğal sit alanı, yaban hayatı geliştirme sahası ve sulak alan koruma bölgelerini içeriyor. Her yıl 18-20 bin çift flamingonun ürediği alan, flamingo dünya nüfusunun %10'una ev sahipliği yapıyor. Sondaj kuyularının açılacağı bölge genç ve yetişkin flamingolar için beslenme alanı. Doğa Derneği'nin son yıllarda gerçekleştirdiği araştırma sonuçlarına göre Deltada yaşayan flamingoların yaklaşık %70'i proje sahasını da içeren deltanın güney kıyılarında besleniyor

Proje sahası Türkiye'nin de taraf olduğu Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi (Bern) kapsamında Ek-2 kesin korunacak türler listesinde yer alan uzunbacak kuşunun yuvalama alanı ve doğal ortamında en yakından gözlenebildiği alanların başında geliyor. Ayrıca alanda sarı kuyruksallayan, boğmaklı toygar, tepeli toygar ve yeşilbaş gibi kuş türleri de ürüyor. Mahmuzlu kızkuşu, küçük akbalıkçıl, büyük akbalıkçıl, flamingo, incegagalı martı yıl boyunca alanda düzenli olarak görülen, beslenen ve dinlenen türler. Kış göçmeni olan yeşil düdükçün, küçük kumkuşu ve karakarınlı kumkuşu buradaki sığ sularda ve çamurlu yüzeylerde besin ihtiyacını karşılıyor.