EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın Karşıyaka Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde tamamladığı yeni revizyon imar planı belediye meclisinde kabul edildi. Cumhur İttifakı'nın çekinceleri sıralayarak geri gönderilmesini talep ettiği çalışma Tugay ve teknik ekibin açıklamalarının ardından oy çokluğuyla kabul edildi.

Karşıyaka Belediye Başkanı Behice Yıldız Ünsal İşçimenler'in toplantıda ayrıntısına hakim olmadığını ifade ettiği yeni revizyon imar planı; Bahriye Üçok, Bahçelievler, Bahariye, Aksoy, Tuna, Donanmacı, Alaybey, Tersane Mahalleleri ile Bostanlı Mahallesinin bir kısmını içeriyor.

İlçede nüfusun yaşadığı en büyük alanları kapsayan imar planlarının ayrıntıları da belli olurken plan, herhangi bir sosyal donatı ve teknik altyapı alanı ayırmadan, inşaat yoğunluğu ve nüfus arttırılmasına olanak tanıyor. İmar kanununa ve mekansal planlar yapım yönetmeliğine aykırı olduğu belirtilen yeni plan kararı, aynı zamanda şehircilik ilkelerine, modern kentleşme unsurlarına, yüksek yaşam standartlarını oluşturma kriterlerine uymamakla gündeme geldi.

YEŞİL ALAN VE SOSYAL DONATI YOK!
Mahkeme süreçlerine açık olduğu ve dava yoluna gidilebilmesi muhtemel yeni plan revizyonunun uygulanmasının zor olduğu anlatılırken inşaatları arttıran, betonlaşmanın önünü açan bir çalışma olması da dikkat çekti. Karşıyaka Belediye Meclisinin 01/02/2024 tarihli ve 11 sayılı kararı ile uygun görülen; ''Karşıyaka 1. Etap 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu'' önerisinde geliştirilen plan notu ile 'imar adaları içindeki parseller bütün olarak veya kısmi bütün olarak birleşmeleri halinde kamuya terk hiçbir alan terk etmeden kendi parseli içinde otopark yeşil ayırarak mevcut emsalleri yüzde 30 artışla, çok katlı yapı yapabilecek noktaya getirilmesinin önü açıldı. Uzmanlar, her imar adasına hiç bir kamusal terk bırakılmadan yüzde 30 inşaat artışı getiren, arttırılan nüfusun mevzuat gereği ayrılması gerekli sosyal donatı alanı ayrılmayan düzenlemenin mahkemeden dönebileceğini ifade ediyor.

GEREKÇELER SIRALANDI
Meclis gündemine gelen maddeyle ilgili muhalefet, planda,birlikte uygulama yapılacak alan sınırı belirlenmiş olan iki ayrı bölgede (Karşıyaka ve Alaybey İZBAN İstasyonlarının olduğu bölgeler) ruhsatlı yapılar bulunduğundan plan kararının bu alanlarda uygulanmasının imkansız olduğu, bu nedenle bu alanların yeniden çalışılması gerektiği ifade etti. Karşıyaka İZBAN İstasyonu'nun kuzeyinde yer alan minibüs duraklarının da durumunun belirsiz olması, yolların kapatılması, tescilli yapıların durumu, ruhsat verilen yapıların ne olacağı gibi konular nedeniyle çekincelerini dile getirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili ve İmar Komisyonu Başkanı Levent Yıldır planın uygunluğuna vurgu yaparken ihtisas komisyonlarında gerekli inceleme ve görüşmelerin yapıldığını söyledi.

ÇEKİNCELİ KISIMLAR YENİDEN DEĞERLENDİRİLSİN
İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nun AK Partili Meclis Üyesi Şehir Plancısı Selma Kısa, 'İzmir'de revizyon yapılmasını, planların yapılmasını en çok destekleyen kişilerden birisiyim. Her revizyonun doğrusu, eğrisi olur. Karşıyaka'da revizyon konusu çok önemli. Gündeme gelen alan 1980'lerden önce planları yapılan ve yapılaşmasını büyük oranda tamamlayan yerlerden birisidir. İzmir'in büyük bölümü de aslında böyle. Burada yapılan her şey kent geneline yayılacak, örnek olacak. Revizyon planına baktığımızda sağlıklaştırma ve yenilenme alanları olarak ikiye ayrıldığını görüyoruz. Oy çokluğu kararı verdiğimiz iki bölge var. Karşıyaka merkezde İZBAN durağının karşısında iki tane imar adası var. Burada yenileme çalışması yapılmış. Söz konusu yerde 39 adet parsel, 33 adet bina ve 229 bağımsız birim var. Burada yıkılan ve inşaatın kabası tamamlanan yerler var. Böyle bir dokuda iki imar adasını birleştirmeye çalışmak kolay değil. Bir yandan sağlıklaştıralım derken diğer yandan yıkıp yerine yeni binayı yapmak isteyenlere engel oluyoruz. Yeni binaya oturma raporu verseniz farklı vermeseniz farklı tartışma olacak. Yol ve kamulaştırma sorunları yaşanacak bir düzenleme yapılmış olacak. Dolmuş duraklarının olduğu alanla ilgili belirsizlik vardı. Kaldırmak kolay değil ama bu kısımların yeniden değerlendirilmeye ihtiyacı var' dedi.

DAĞ FARE DOĞURDU
Karşıyaka Belediyesi'nde geçen dönem meclis üyesi olan ve bu dönem İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne gelen Adem Öztürk de çekincelerini anlattı. Öztürk, 'Eski kent merkezi denilen bir bölgeyi kapsıyor. Revizyona konu olması bile bizi heyecanlandırmıştı. Yollar, ulaşım alanları, yeşil alanlar düzenlenecektir. Deprem sonrası yeni planlama da şart olmuştu. Karşıyaka'da geçen dönem sizin başkanlığınızda yapılması gündeme gelen revizyon imar planlarını değerlendirecek olursak adete dağ fare doğurdu. İhtiyaca cevap vermediğini, sadece palyatif çözüm üretildiğini geçen dönem de defalarca anlattık. Mülkiyet sorunlarının, yeni alanların çözülmesi gerekiyor. Bu planlama çalışması Karşıyaka'da başkan da değiştiği için ilçesine geri gönderilmelidir. Zannediyorum ki yeni belediye başkanının durumdan haberi yoktur. Belki farklı bakış açısını ortaya koyacaktır' diye konuştu.

YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ ZOR AMA DENEMEKTE FAYDA VAR!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin iki dönemdir meclisinde yer alan İmar ve Bayındırlık Komisyonu Üyesi CHP'li Nilüfer Bakoğlu Aşık ise Karşıyaka'da planlamanın zorluğunu anlattı. Karşıyaka Belediyesi'nde uzun yıllar müdürlük yapan isimlerden birisi olan Aşık, 'Revizyonların yapılmasında belli hedefler var ama bu bölge çok zor bir bölge. Biz daha önce de bu konuya çalıştık. Planın yürürlüğe girmesi gerçekten çok zor. Bu plan içinde pilot alan olarak seçilen bir yerdir. Bence denenmesi gerektiğini düşünüyorum. Üniversitelerle birlikte çalışıldı' ifadelerini kullandı.

BAŞKANDAN DİKKAT ÇEKEN ÇIKIŞ: 'KONUYU BİLMİYORUM'
Meclis toplantısında söz konusu revizyon planlarıyla ilgili konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal'ın, 'Daha henüz bu konuyu ben bilmiyorum. Ama bunun yeteri kadar görüşüldüğünü düşünüyorum. Bir de burada görüşülmüş. Uygunluğunuza bakabilirsiniz' sözleri dikkat çekti. Ünsal daha sonra, 'Geçmiş dönemde Karşıkaya Belediyesi'nde onaylanmış bir plandan bahsediyoruz. Sadece Karşıyaka'nın değil başka yerlerin de geliyor. Yerel yönetimlerde devamlılık esastır. Bir önceki dönem Karşıyaka Belediyesi'nin başkanı zaten buradadır. Her halde duruma benden daha hakim. Göreve geldikten sonraki süreçte geçirdiğim bir ay içinde önümdeki projeleri inceliyorum. Tabi ki eski projeleri incelemeye vaktim olmadı. Hiç uyumayıp 24 saat de yaşıyor olsam bunu yapmamın imkanı olmadığını düşünebilirsiniz. Karşıyaka'da bunu geri göndermek istiyorsanız o zaman tüm ilçelerden gelenleri de geri gönderelim. O zaman bu meclis nasıl çalışacak? Zaten ada bazında mal sahiplerinin yüzde yüz muvafakati olması lazım' açıklamasında bulundu.

PLANI BEKLEYEN VATANDAŞLARIMIZ VAR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da Karşıyaka'daki görevi sırasında bu konuyla yakından ilgilendiğini anlatırken ayrıntılarına vakıf olduğunu söyledi. Tugay, 'Bu çalışmanın başından sonuna kadar Karşıyaka'dayken belediye başkanı olduğum için detaylarını biliyorum. Gerçekten çok uzun süren bir çalışma oldu. Karşıyaka iki etaba ayrıldı. Etaplarda binaları, adaları tek tek inceledik. Hangisinin dönüşüp dönüşmeyeceğine baktık. Bizden önce de çalışılmış ama eski planlarda yol izleri dahil tüm her şeyin silindiği bir çalışma olmuştu. Bu plan geçerse dönüşüme hazırız diyen vatandaşlarımız var. Diğer vatandaşlarımız için de cazip olacak. Kimseyi parsel bazlı dönüşümden ada bazlı dönüşüme zorlayan bir çalışma yok. Yeni süreçte itirazlar da olacaktır. Buradaki itirazları değerlendirebiliriz. İzmir'in her bölgesinin farklı olduğunu herkesin idrak etmesi lazım. Süreç hukuk yoluna gittiğinde değerlendiren bilirkişi ve hakimler olacaktır. Süreçlerin uzatılmaması gerekir. Bahsettiğimiz bölgede bir çöp konteynırı koyacak yer bile yok. Bırakın yeşil alanı, yolu biz bunları yapamıyoruz' dedi.

ONAYLATMAK İSTİYORSUNUZ
AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız'ın, 'Zayiat bırakmadan, sosyal donatı alanı ve yeşil bırakmadan diğer ilçeler de plan revizyonu gönderirse ne yapacağız. Siz Karşıyaka'da yaptığınız planları burada bize İzmir Büyükşehir Belediye başkanı olarak onaylatmak istiyorsunuz. Plan ruhu bakımından sıkıntıları olduğunu düşünüyoruz. İzmir açısından kötü bir örnekle başlarız. Birkaç ay bekleyelim ve dava konusu olmasın' sözlerine MHP Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe de, 'Burada geçtiğimiz dönem geri gönderdiğimiz birçok imar planı oldu. İlçesine iade edilenleri yeniden değerlendirdik. Problem olan bu planın yarın sorunları daha da büyüyebilir' sözleriyle destek verdi.

İçişleri'nin soruşturma kararı sonrası büyükşehirden açıklama: Projeleri tamamlamak önceliğimiz! İçişleri'nin soruşturma kararı sonrası büyükşehirden açıklama: Projeleri tamamlamak önceliğimiz!

KAMULAŞTIRMA MALİYETİ VURGUSU
Toplantıda, Başkan Cemil Tugay'ın Karşıyaka Belediyesi'ndeyken İmardan Sorumlu Başkan Yardımcılığı'nı yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yeni genel sekreter yardımcısı Zeki Yıldırım da teknik bilgiler verdi. Yıldırım, 'Burada bir anlam karmaşası olduğunu hissediyorum. Geçmiş dönemde pek çok ilçeden onaylanmış planları yeni dönemde meclis gündemine aldık. Geçmiş dönemde alınan kararları 'geçmişte alındı' diye mecliste iade etmedik. Burası da aynıdır. Karşıyaka'da planların olduğu bölge; kat mülkiyetine geçmiş ve ruhsatlı binaların olduğu bölgedir. Bir yandan 'yolları, yeşil alanları, sosyal donatıları arttıralım' derken uygulanacağı yöntem de bellidir. İmar Kanunu'nun 18. Maddesine göre kat mülkiyetine geçmiş yerlerde yeni düzenleme yapılamaz. İZBAN hattı geçtiği için servis yolları zorunlu olması nedeniyle burada imar adaları yapmak zorundayız. Yollarda kalan imar adalarının haklarını toplulaştırarak kamulaştırma yükünden de kurtulmuş oluyoruz. Yüksek kamulaştırma maliyetlerini de aşıyoruz' ifadelerini kullandı.