Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – Ramazan Bayramı yaklaşırken vatandaşların tatlı telaşı başladı.
Antep fıstığının kilosu 2 bin TL’ye yaklaşırken vatandaşların bayram için tatlı tercihleri de değişti. Geleneksel bayram tatlısı baklavanın yerini tulumba aldı.
1 kilo baklavanın fiyatı 1000-1200 TL bandında değişiyor. Kalitesine göre 300 TL’ye kadar baklava bulunuyor. Tulumba tatlısının fiyatları ise 150-300 TL arasında seyrediyor.
Egedesonsöz'e konuşan İzmir Şekerciler ve Pastacılar Odası Başkanı İhsan Esen, fiyatların değişkenlik sebebini ve bayram öncesi hareketliliği anlattı.
“GÜMÜŞPALA’DAKİ TATLICI İLE ALSANCAK’TAKİ TATLICININ KİRASI BİR DEĞİL”
Esen şunları söyledi:
“Her baklavanın kendi içinde bir maliyeti var. Birinci sınıf, ikinci sınıf, üçüncü sınıf baklavalar var. Piyasalarda daha çok tepsi olarak ikinci ve üçüncü sınıf baklavalar tercih ediliyor. Örneğin kişi kendisi çalışıyordur, küçük bir işletmesi vardır maliyeti düşüktür. Başka bir işletmede çalışan çoktur, kirası yüksek bir işyeri vardır. Bunların hepsi maliyette etken. Sadece hammadde ile maliyeti hesaplamıyoruz. Gümüşpala’daki tatlıcı ile Alsancak’taki tatlıcının kirası bir olmaz.
Şu an iyi baklavaların kilosu 1000-1200 TL civarında. Çünkü antep fıstığının da kilosu 2 bin TL’ye tırmanıyor. Tereyağı da çok pahalı. 300 TL’ye de baklava bulabilirsiniz, bunlar ikinci, üçüncü sınıf baklavalar, ona göre yağ kullanılıyor.”
“SAĞLIKSIZ BAKLAVALAR, KAYIT DIŞI OLAN BAKLAVALARDIR”
Denetimi yapılmayan işletmelerden baklava almanın riskli olduğuna değinen Esen, “Maliyetin düşmesi, baklavanın sağlıksız olması anlamına gelmez. Sağlıksız baklavalar, kayıt dışı baklavalar, izinsiz satılan baklavalar olabiliyor. Bunlar denetlenmemiş olduğu için sağlık koşullarını bilemiyoruz. Biz oda olarak denetimlerimizi yapıyoruz, fiyatı düşük olsa bile sağlık ve hijyen konusunda sorun yaşanmaz” dedi.
“700 TL’LİK BAKLAVANIN FISTIĞININ KALİTESİ DÜŞÜK DEMEKTİR
Esen, fıstıklı baklavada fıstık yerine bezelye kullanıldığına dair iddialara şöyle yanıt verdi:
“Bütün üyelerimizi bizzat gezeriz. Kimin ne kullandığını biliriz, esnafımızın böyle bir ihtiyacı yok. Fıstığın da birinci, ikinci, üçüncü kaliteleri var. Fiyatlar da yarı yarıya değişkenlik gösterebiliyor. Bir fıstıklı baklava A firmasında 1100 TL ise, B firmasında 1000 TL ise, C firmasında 700 TL ise bu onun bezelye kullandığı anlamına gelmez. Fıstık kalitesinin düşük olduğu anlamına gelir. O da fıstık ama daha yeşil olmayan, boz olmayan, aroması düşük olanlar kullanılıyor. Kaliteyi ve fiyatı böyle belirliyoruz. Bizim denetlediğimiz yerlerde bunlar yok. Denetlemediğimiz yerlerde bunların piyasaya girme ihtimali var mı var.”
“ESKİDEN TEPSİ TEPSİ SİPARİŞ TOPLARDIK, MAZİ OLDU”
Bayram öncesi baklava siparişlerinin eskisi gibi olmadığını ifade eden Esen, alışverişlerin kilo ile olduğunu söyledi. Esen,“Eskiden bayrama 1 ay kala,15 gün kala tepsi tepsi siparişler toplardık. Bunlar artık mazi oldu. Maliyetlerin, girdilerin, fiyatların yükselmesi aynı zamanda tüm sektörlerde her alanda elektrik-kira-suyun yükseldiği bir ortamda artık tepsi ile baklava almak söz konusu değil. İnsanlar artık kilo ile baklava alıyorlar, çok özel misafirleri için alıyorlar. Genelde lokum ve şeker almayı tercih ediyorlar, baklava biraz daha lüks oldu. Ekonomik kriz bizi çok olumsuz etkiledi. İstediğimiz işleri zaten yapamıyoruz. 1 kilo, 2 kilo, yarım kilo ile bayramı geçiriyoruz” şeklinde konuştu.
“BAKLAVA YERİNE TULUMBA”
Esen, baklava yerine kalburabastı, tulumba gibi tatlıların tercih edildiğini belirterek “Baklava tabii pahalı oldu. Daha düşük fiyatlı şerbetli tatlılar var. Kalburabastı, şekerpare, tulumba var. İnsanların Ramazanda da her akşam alıp evine götürdüğü tatlı tulumba. Tulumba tatlısını 150-300 TL bandında alabilirsiniz ama baklavanın yerini tutmuyor. Baklava baklavadır, hiçbir zaman değişmez. Uygun maliyete getirmek için, bayramı tatlı ile geçirmek için insanlar evinde kendisi tatlı yapıyor artık” dedi.