Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Kale Grubu bünyesinde yer alan Kale Maden’in Muğla sınırlarındaki taş ocağı ile ilgili yapmış olduğu başvuru Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği karara bağladı. Bakanlık, proje için ÇED sürecinin işletilmesine gerek duymadı ve ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdi.
Karara göre şirket hali hazırda üretim yaptığı Milas Sarıkaya Köyü sınırlarındaki 311 hektarlık ÇED sahasında kırma eleme tesisi kuracak. Tesisin kapasitesi ise yıllık 395 bin ton olacak.
Proje tanıtım dosyasında şu ifadeler yer aldı:
Mevcut durumda maden ocağında, 331,32 ha ÇED alanı içerisinde 124.390,00 ton/yıl üretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Hammadde olarak kullanılan feldspat ve kuvars üretimi için kırma eleme tesisi kurulacaktır. Kırma eleme işlemi 395.000 ton/yıl kapasiteli planlanacak olup tüvenan feldspat ve kuvars cevher temini ruhsat sahası içerisindeki ocak ve faaliyet sahibinin diğer ocak sahalarından karşılanacaktır.
LABRANDA’YA KOMŞU
Proje sahası ormanlık alanda yer alırken Latmos tepesi güney eteklerine kurulmuş içinde aynı zamanda birinci derece arkeolojik SİT statüsündeki Labranda Antik Yerleşim alanının da yanı başında yer alıyor.
LABRANDA ANTİK KENTİ HAKKINDA
Labranda ile ilgili en erken bilgileri, antik çağın ünlü tarihçisi Heredot aktarıyor. Labranda, hem kutsal hem siyasi bir merkez olması bakımından Muğla ve antik dönemde Anadolu için oldukça önemli bir kent ve kült merkezi.
“Çift Baltalı Tanrı” Zeus Labraundos kültünün kökeninin, su kaynağı ve tapınak terasının hemen üzerindeki büyük kayaya dayandığı düşünülüyor. Mylasa’dan (Milas) başlayan ve “Kutsal Yol” olarak adlandırılan 14 km uzunluğunda ve 8 m genişliğe sahip taş kaplamalı bir yol ile ulaşılan Zeus Labraundos’un kutsal alanındaki en eski buluntular M.Ö. 5. Yüzyıla ait.
SÖKE’DEKİ ARTIŞ MAHKEMEDEN DÖNMÜŞTÜ
Şirketin Aydın Söke sınırlarındaki Latmos Dağı’nda işlettiği kuvars madeninin kapasitesi artışı Latmos Platformu’nun açmış olduğu dava sonucunda mahkeme tarafından iptal edilmişti.