İstanbul merkezli Smart Holding, Aliağa'da güneş paneli ve hücre üretim tesisi için iki yıl önce yatırıma başladı. Fotovoltaik güneş paneli üretim tesisi yatırımı, 10 Ekim 2022 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile proje bazlı devlet yardımı kapsamına alındı. Firmanın 7 milyar 627 milyon TL'lik sabit yatırımına teşvik verildi. Smart Holding, temmuz sonunda Kamuyu Aydınlatma Platformu'na, 'Şirketimizin yatırımını tamamladığı ve deneme üretimi süreçlerinin başarılı olarak sonuçlanmasını ardından hücre üretme kabiliyetine sahip olduğu daha önce duyurulan 800 MW kapasitelinde ticari olarak yerli güneş hücresi üretimine başlanmıştır. Aynı anda, yerli güneş hücresi kullanılarak güneş paneli üretimi süreçlerine de geçilmiştir. Yerli güneş hücresi kullanılarak üretilen güneş panelleri sayesinde yerlilik kriterleri tutturulmuş olup, yerli güneş hücresi üretimi, yerli güneş paneli üretimi sevkiyat ve teslim süreçleri başlamıştır' açıklamasını yaptı.

69 FİRMA İSYAN ETTİ
Firmanın üretime başlamasından yaklaşık bir ay sonra Resmi Gazete'de güneş enerjisi yatırımlarında devlet teşviği yeniden düzenlendi. Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğde yapılan değişiklikle, yurtiçinde üretilmemiş güneş hücreleri kullanılarak imal edilen GES yatırımları teşvik belgesi kapsamı dışında tutuldu. Tebliğ, 24 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Ekonomi Gazetesi'ne konuşan Elin Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Arda Yalı, tebliğde öngörülen koşulları sağlayan seviyede imalat kabiliyetine sahip bir tek firmanın bulunduğunu öne sürdü. Düzenlemenin mevcut yatırımı bulunan firmayı bir tarafa, kalan 69 firmayı başka kenara koyduğunu dile getiren Yalı, aynı yatırımı yapmanın finansman ve teknoloji seçimini yaptıktan sonra en az 18- 20 ay süreceği bilgisini verdi.

BP, Türkiye'den tamamen çekildi BP, Türkiye'den tamamen çekildi
Global Enerji Derneği Başkanı Murat Dilek ise güneş enerjisi yatırımlarına kamu desteğini sınırlayan kararın uzun vade için çok doğru bir adım olmakla birlikte geçiş döneminin belirlenmesi gerektiğini söyledi. Karar yürürlük tarihi belirlenmeden önce mevcut üreticilere bir geçiş dönemi tanınması gerektiğini dile getiren Dilek, böylece firmaların karar doğrultusunda yatırım yapma planlamalarının önünün açılabileceğini aktardı. Dilek, bu kararın yol açabileceği en olumsuz etkinin ise Türkiye'deki mevcut yatırımların, diğer ülkelerde sağlanan teşviklerin de etkisi ile yurt dışına gitmesi olduğunun altını çizdi. Yalı, yerli hücre üretimi için toplam 200 milyon dolarlık yatırıma ihtiyaç olduğunu söyledi.