Burak OĞUZ
Ev hizmetlerinde çalışanların sigortası
24 Kasım 2014 Pazartesi

Birçok kadın geçimini sağlayabilmek ve ev giderlerine katkıda bulunabilmek için ev hizmetlerinde çalışıyor. Bazıları her gün ayrı bir eve temizliğe giderken; bazıları da sürekli aynı evde temizlik, ütü, yemek vb. işlerle hayata tutunmaya çalışıyor.
Ev hizmetlerinde çalışan kadınların en büyük sorunu; devletin sağlık yardımlarından faydalanmak ve emeklilik için, sigortaların olmaması.  Bu mağduriyetin giderilmesi için “torba yasa” olarak adlandırılan 6552 sayılı yasa da düzenleme yapılmıştır. Ancak, düzenlemenin yürürlüğe gireceği tarih 1 Nisan 2015’dir, bu nedenle öncelikli olarak, ev hizmetlerinde çalışanların mevcut durumunu inceleyelim.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanuna Madde 6/c’da “sigortalı sayılmayanlar” açıklanmış ve “Ev hizmetlerinde süreksiz olarak çalışanlar ile ev hizmetlerinde hizmet akdi ile sürekli çalışmasına rağmen, haftalık çalışma sürelerinin 4857 sayılı İş Kanununda belirtilen sürelerden az olması nedeniyle, aylık kazançları prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz katından az olanlar” bu kategoride kabul edilmiştir.

Yürürlükteki mevzuata göre ev hizmetlerinde çalışanların sigortalı sayılması için
,
Hizmet akdi ile çalışmaları, sürekli çalışmaları ve ücretle çalışmaları gerekmektedir.
Bu şartları sağlayıp sigortalı olan ev hizmetlerinde çalışanların, ay içinde herhangi bir nedenle 30 günden eksik sigortalı olmaları halinde GSS dediğimiz, genel sağlık sigortası primlerini 30 güne tamamlamaları zorunludur, aksi halde sağlık hizmetlerinden yararlanamazlar.
Torba yasa ile yapılan değişiklik sonrası 1 Nisan 2015 den itibaren,

A
y içinde 10 günden fazla çalışanlar;
Ev hizmetlerinde bir veya birden fazla gerçek kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olan, zorunlu sigortalı sayılacak ve yanında çalıştıkları kişi tarafından sigortaları yapılacak. Normal sigortalılardan bir farkı olmayacak.

Bunların bildirimi, işverenler tarafından örneği Kurumca hazırlanan belgeyle en geç çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar yapılır.

Ay içinde 10 günden az çalışanlar;
Ev hizmetlerinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olanlar için ise, çalıştırıldıkları süreyle orantılı olarak çalıştıranlarca 5510 Sayılı Kanunun 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının %2’si oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödenir ( Asgari ücret 1.134,00 TL/ 30=37,8 TL. %2 = 0,76 TL). Bu şekilde çalışanların sigortalılık tescili, çalışan ve çalıştıran imzalarını da ihtiva eden ve en geç çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar Kuruma verilmesi gereken örneği Kurumca hazırlanacak belgenin Kuruma verilmesi ile sağlanır.

Ev hizmetlerinde çalışanların genel sağlık sigortasından yararlanabilmesi için her ay otuz tam gün genel sağlık sigortası primi ödenmesi zorunludur.
   Bu nedenle ev hizmetlerinde çalışanların, ayın kalan günleri için isteğe bağlı sigorta gün sayısı kadar genel sağlık sigortası primi ödenmesi gerekir.

Örnek:
Ayşe Teyze, ev temizliklerine giderek geçimini sağlamaktadır. Hafta da 3 gün Dilruba Hanım’ın evinde hafta da 1 gün de Hürrem Hanım’ın evinde çalışmaktadır. Buna göre, aylık olarak 12 gün Dilruba Hanımda 4 gün de Hürrem Hanımda çalışmaktadır.
Dilruba Hanım, 12 gün çalışma karşılığı bütün primleri ödeyecek.
Hürrem Hanım da, 4 gün karşılığı sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödeyecek, Ayşe teyzemiz isteye bağlı olarak diğer primlerini kendisi ödeyebilecektir.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva