HABERLER>GÜNCEL
21 Nisan 2024 Pazar - 08:56

Uzmanından dikkat çeken 'balon balığı' yorumu: Beraber yaşamaya alışacağız

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan “Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İkinci Başkanı Ekim Özal, bakanlığın aldığı bu destek kararının yerinde bir karar olsa da yeterli olmadığını ifade ederek “Tropikalleşen bir Akdeniz Havzası var ve Akdeniz Havzası, iklim değişikliğiyle beraber subtropikalden tropikale doğru kaymaya başladı. Balon balıklarıyla yaşamaya alışacağız” dedi.

Uzmanından dikkat çeken  balon balığı  yorumu: Beraber yaşamaya alışacağız

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Doğu Akdeniz kıyılarında yaşayan balon balıkları, Türkiye’de 2000’li yılların başından itibaren görülmeye başladı. Son yıllarda denizlerin ısınmasından kaynaklı Akdeniz’de ve Ege Denizi’nde balon balıklarına çok sık rastlanılması, tüketildiği zaman yaşanan zehirlenme vakalarındaki artışı da beraberinde getirdi. 

Balon balıklarının neredeyse çoğunda bulunan ve karaciğerlerinde depolanan tetrodotoksin (TTX) kimyasalı, balon balığının tüketilmesi sonucunda zehirlenmeye ve ölüme dahi yol açabiliyor. Siyanürden 1200 kat etkili zehre sahip olan balon balığına dokunmanın bile ölüme sebep olabileceği söyleniyor.

BAKANLIKTAN BALON BALIĞI AVCILARINA DESTEK 
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan “Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Tebliğ, 1 Ocak 2024-31 Aralık 2026 döneminde, “Su Ürünleri Bilgi Sistemi’ne (SUBİS) kayıtlı, geçerli ruhsat tezkeresine sahip bir balıkçı gemisi ile ‘istilacı tür’ olarak tanımlanan balon balıklarından bazılarının Akdeniz ve Ege Denizi’ne kıyısı olan illerde avcılığını yapan balıkçılara verilecek destekleme ödemelerine ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

Balon balıklarının avlanması ve avcılığının desteklenmesi ile ilgili Egedesonsöz’e değerlendirmede bulunan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İkinci Başkanı Ekim Özal, iklim değişikliğinden dolayı balon balıklarıyla ve farklı deniz canlılarıyla yaşamanın önünde sonunda öğrenileceğini dile getirdi.

DENİZLER ISINIYOR, BALON BALIĞI EGE DENİZİ’NE GELİYOR
Özal şunları söyledi:

“Balon balığının avcılığı yapılmadığı için tüketilen bir tür olmadığından tür olarak baskın bir hale geliyor. Denizlerimizdeki ısınmadan dolayı balon balığı Kızıldeniz menşeili bir balık. Süveyş Kanalı yoluyla Akdeniz’e geliyor, denizlerin ısınmasıyla Ege Denizi'ne doğru popülasyonu artırıyor. Temel nedeni bu. Diğer balıklar tarafından da tüketilmediği için popülasyonu artıyor. 
Türkiye’de ise popülasyon dinamiği bilinmiyor. Bunun için yapılan bir çalışma yok. Avcılık üzerinden geliştirilen popülasyon dinamikleri var. Hamsi, sardalye, diğer türler için de geçerli. Bu 1-2 senede yapılacak bir çalışma da değil .Çok uzun vadeli çalışma gerektiriyor. Balon balığı da denizlerimizde görülmeye başlayalı 3-4 sene oldu. Ona yönelik spesifik bir çalışma da yok.”

DİĞER TÜRLERİN YAŞAM ALANINI DARALTIYOR
Balon balığının neden zararlı ve tehlikeli görüldüğü ile ilgili konuşan Özal, “Diğer balıkların da besin kaynağına ortak olduğu için onların yaşam alanlarını daraltmış oluyor dolaylı olarak. Ege ve Akdeniz’de yerli türlerin kendileri için yeterli besin kaynakları var. Balon balığı da bu kaynaklar için bir mücadeleye girince diğer tüketilen, avcılığı yapılan balıklar burada dezavantajlı konuma gelmiş oluyor.” 

BALON BALIKLARIYLA YAŞAMAYA ALIŞACAĞIZ
Özal, Bakanlığın yayımladığı tebliğ ile ilgili görüşünü aktarırken balon balıklarıyla beraber yaşamaya alışmamız ve yaşam şeklimizi değiştirmemiz gerektiğinin altını çizerek, “Bakanlığın yaptığı çalışmalar doğru ve yerinde. Belki fiyat artışı göz önünde bulundurulabilir. Bu çalışma da nihayetinde tam bir çözüm olmayacak. Biz bu türle yaşamaya alışmak durumunda kalacağız. Tropikalleşen bir Akdeniz Havzası var ve Akdeniz Havzası, iklim değişikliğiyle beraber subtropikalden tropikale doğru kaymaya başladı. Balon balıklarıyla yaşamaya alışacağız, denizanalarıyla beraber yaşamaya alışacağız.  Eğer yaşam şeklimizi değiştiremezsek daha başka deniz canlılarıyla da yaşamaya alışmak durumunda kalabiliriz” dedi.

DENETİM VE UYARICI ÇALIŞMALAR YAPILMALI
Balon balığı tüketiminden kaynaklanan zehirlenmeler sonucu bilinçlendirme faaliyetleri hız kazansa da Özal, ‘bilmeyenler için hala bir risk’ diyerek balık satışı yapılan yerlerde denetimin artırılması gerektiğini vurguladı ve ekledi:

“Balıkçılık yapan insanlar bunu az çok bilir. Amatör balıkçılar bile balon balığını tanıyabiliyorlar. Av yasakları da başladı, tezgahlarda balıkların sayısı azaldı, azalacak. Buna ikame olarak belki bazı balıkçılarda balon balığına yer verilebilir. Tüketici her zaman bilinçli olmuyor. Türkiye’nin her yerinde deniz yok, insanlar balıkların çoğunu tanımıyor. Tanımayarak alabilirler. O zaman bir risk olabilir. Daha çok bilinçlendirici ve uyarıcı çalışmalar yapılmalı.”
 

ENDÜSTRİYEL BİR ŞEKİLDE TÜKETİMİN YOLLARI ARANABİLİR
Son olarak balon balıklarının gıda sektöründe olmasa da başka sektörlerde kullanılabileceğini ifade eden Özal, “Tarım ve Orman Bakanlığı, balon balıklarının başka türlü değerlendirilmesi için üniversitelerdeki bilimsel projeleri destekleyebilir. Çok az da olsa Japonya gibi ülkelerde bu balığı bilimsel bir şekilde ya da endüstriyel bir şekilde tüketmenin yolları aranabilir. Bu sadece balon balıkları için değil deniz anaları için de böyle. Bu konuda endüstriyel çalışmalara kaynak olarak fon oluşturmaları gerekiyor diye düşünüyorum” diyerek çözüm önerilerini sundu.

 
Grammy ödüllü şarkıcı hayatını kaybetti!
 
Büyükşehir'den Cemil Amca'ya yardım eli!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
81 ilde' Narkoçelik-13' operasyonu: 194 gözaltı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, uyuşturucu satıcılarına yönelik 81 ilde ...
Mehmet KARABEL yazdı... 'Hayatım film olsun' dedi: Ömrü yetmedi!
Mehmet KARABEL yazdı... 'Hayatım film olsun' dedi: Ömrü yetmedi!
Göç İdaresi Başkanlığı duyurdu: İşçi alınacak
İçişleri Bakanlığı, Göç İdaresi Başkanlığına 382 sürekli işçi alınacağını duyurdu.
 
Başkanlık'tan 'Kürecik' iddialarına yalanlama
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, "İran'ın 15 Nisan'da İsrail'e fırlattığı ...
Korku dolu anlar: Belediye otobüsü yandı!
İstanbul Sultanbeyli'de seyir halindeki İETT otobüsünde yangın çıktı. ...
Meclis'te gündem yoğun: Fahiş fiyata yaptırım geliyor
TBMM'de bu hafta gündem yoğun. Hafta boyunca Meclis'te 23 Nisan etkinlerine ...
 
İzmir'de parkta zehir satışına suçüstü!
İzmir’de, Gaziemir ilçesinde, polis tarafından bir parkta uyuşturucu satışı ...
İstanbul'da bulunan AVM'deki yangın söndürüldü
İstanbul'un Sarıyer ilçesindeki İstinye Park'ta yangın çıktı. Yangının ...
İzmir açıklarında 28 düzensiz göçmen kurtarıldı
İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında 28 düzensiz göçmen kurtarıldı.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva