HABERLER>POLİTİKA
21 Nisan 2024 Pazar - 08:23

Ümit Yaldız, 'Erdoğan, İzmir'i de görmeli' dedi: Hamza Dağ Kabine'de olmayı hak ediyor!

AK Parti'nin İzmir Büyükşehir adayı Hamza Dağ'ın, partisinin İzmir'deki oylarını, onca kayıp belediyeye rağmen Türkiye ortalamasının iki puan üzerine çıkardığını hatırlatan İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü Ümit Yaldız, "Hamza Dağ, kabinede olmayı hak ediyor. İzmir'in bir değil, iki isimle temsil edilmesi gerekiyor. İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, neden bakan olmasın?" dedi

Ümit Yaldız,  Erdoğan, İzmir i de görmeli  dedi: Hamza Dağ Kabine de olmayı hak ediyor!

EGEDESONSÖZ - İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü Ümit Yaldız, SONSÖZ TV'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabinede yapması beklenen değişiklikleri değerlendirdi. AK Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ'ın, yeni kabinede yer almayı çoktan hak ettiğine vurgu yapan Ümit Yaldız, "İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, neden bakan olmasın?" diyerek ikinci bakanlığı işaret etti. Gazeteci Fatih Yapar'ın sorularını yanıtlayan Yaldız, "Kabinede yapılacak değişiklik, ekonomide, siyasette neyi değiştirir?" sorunu yorumladı.

MECLİSTEN, SİYASETTEN GELEN KABİNE ÜYELERİ, SÜRECE KATKI KOYACAKTIR
Gazeteci Ümit Yaldız, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabinede yapması beklenen değişiklikle ilgili yorumlarda da bulundu. Yapar'ın "Kabine değişikliği neyi değiştirir, iktidar partisine ne kazandırır?" sorusuna, "Güçlü bakanlıkların tesis edilmesi gerekin. Halktan, tabandan güç alan b akanlıklar lazım" yanıtı verdi sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesajı aldık, derken; bir taraftan ekonomi politikalarına ağırlık vereceğini anlatıyor. Bir taraftan da kendi içimizde yenileneceğiz diyor. Kongre sürecini başlatıyor, ilçeler ve illerde. Başkanlık sistemi var ülkemizde. Başkan karar veriyor. Başkanın hükmü şahsiyeti güçlü. 17 bakan İstanbul’a gidiyor. O 17 bakanı toplasanız, 90’ların iki bakanı etmez algısal boyutta. Kimse bakanları tanıyor ki. Cumhurbaşkanı bir karar veriyor, bakanlar uyguluyor. Güçlü bakanlıkların tesis edilmesi gerekir. Halktan, tabandan güç alan bakanlıklar lazım. Bakanlar, teknokrat, bürokrat. Meclisten gelen, siyasetten gelen, gücü olan kabine üyelerinin olmasının sürece katkısı mutlaka olacaktır. Aynanın büyüğü, Erdoğan’ın önünde duruyor. Erdoğan, o aynaya bakarak, o hatalar hep yardımcıları konumundaki bakanların hatası mıydı, yoksa ben ekonomistim diyerek 2018’ten itibaren tercih ettiği ekonomi kurmaylarının hatası mıydı, görecektir.  Orta vadede kabine değişikliği bekleniyor."

HAMZA DAĞ'IN YENİ KABİNEDE OLACAĞINI DUYUYORUZ
AK Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ'ın yeni kabinede yer alacağı yönünde bilgiye ulaştıklarını, bu tür iddiayı çokça duyduklarını belirten Ümit Yaldız, "Hamza Dağ, bakanlığı hak ediyor. Çünkü İzmir'de, AK Parti'nin Türkiye ortalamasının üzerinde oy almasını sağladı" dedi. Yaldız, şunları söyledi:

"Yeni kabinede, İzmir  Büyükşehir adayı Hamza Dağ’ın da olacağını biz de duyuyoruz. Neden Hamza Dağ kabinede yer alma ihtimaline sahip? Çünkü AK Parti’nin 18 seçimi boyunca ilk defa İzmir, partinin Türkiye ortalamasının üzerinde oy aldığı bir yer oldu. 17 seçimde Türkiye ortalamasının çok altında oylar aldı. Ortalamanın üzerine çıkaran kişi, Hamza Dağ’dır. Hamza Dağ, İzmir’de partisinin oyunu, partisinin Türkiye ortalamasının iki puan üzerine çıkardı. Bu bir başarıdır. 5 ilçede iktidarken 1 ilçeye düştü ama netice itibariyle Büyükşehir adayının iz bıraktığını görüyoruz. Hamza Dağ’ın CHP seçmeninden de oy getiren bir profil olduğu görüldü. Üç büyük şehir üzerinden bakıyorum. İstanbul, Erdoğan’ın kalesiydi. 1994’ten bu yana Erdoğan’ın adını yazdırdığı bir şehir. Yüzde 39’da kaldı. Ankara yüzde 30’larda kaldı. İzmir’de alınan yüzde 37’yi başarı olarak kabul etmek gerekir ve bunun da ödüllendirilmesi gerekir diye düşünüyorum ve Hamza Dağ’ın kabine yer alma ihtimalinin güçlü olduğuna inanıyorum. Sonuçta kabineye girmek için bir dayanağı var Hamza Dağ’ın… Kutuplaşmadan uzaklaşırsanız, ekonomi ne olursa olsun, ben sana bir şans daha verebilirim, mesajı verdi İzmirliler. Burada üslup farkı vardı. Hamza Dağ farklı bir üslupla yol yürüdü ve yüzde 37 ile de ödüllendirildi. Seçmen Hamza Dağ’ı takdir etti. Kaybetmesi, başka bir şey. Yüzde 25 ile kaybetmedi sonuçta."

KABİNEDE BİR DEĞİL, İKİ İZMİRLİ OLMALI
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabinede İzmir'e bugüne kadar pek yer vermemesini büyük bir eksiklik olarak değerlendiren Ümit Yaldız, "Bence Hamza Dağ’ın kabinede olması da yetmez. Erdoğan’ın kabine tercihlerini İstanbul’dan Karadeniz’den değil de biraz da yurdun diğer bölgelerinden de İzmir’den tercihlerde bulunması gerektiğini düşünüyorum. İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener neden kabinede olmasın? Ben İzmir’in temsil sayısının artırılmasının, kabinede İzmirlilerin olmasının bu kente yarar sağlayacağını düşünüyorum. Bu durum, kentin belediyelerine de katkı sağlar. Yıllardır AK Parti hükümetlerinde İzmir’in temsilcisi yok. Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli girdi çıktı, o kadar.  Çok da etkili olamadı. Hamza Dağ ne yaptı? Bir sürü proje açıkladı. Çevre yolu, köprü vesaire. Hamza Dağ, bunları Büyükşehir adayı olarak değil de bakan olarak takip etse İzmir için kötü mü olur?"

YEREL HALKIN ENFLASYONUN DÜŞECEĞİNE İNANMASI GEREK DEMEK, NE DEMEK?
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in tasarruf tedbirleriyle ilgili açıklamalarını hatırlatan Fatih Yapar, Çalışma Bakanı'nın asgari ücrete zam yapılmayacağı açıklamasının büyük yankı uyandırdığını söyledi. Yaldız, seçim sonrası ekonomiyle ilgili değerlendirmelerini şu sözlerle ifade etti:

"Maliye Bakanı ABD’deki toplantıda Türk kamuoyunu kızdıran bir açıklamada bulundu. Maliye Bakanı, biliyorsunuz İngiliz vatandaşı aynı zamanda. Ana dili derecesinde İngilizceye vakıf birisi. Orada yerel diye lokal diye bir ifade kullandı, sömürge valilerinin kullandığı biçimde. Bir talihsizlik oldu. Kendisi Batmanlı ama eşi de kendisi de aynı zamanda İngiliz vatandaşı. Yerel halkın, enflasyonun düşeceğine inanması gerek, şeklinde bir ifadesi oldu. Ben Mehmet Şimşek’in tecrübesine, uluslar arası saygınlığına saygı duymakla beraber, Türkiye’nin ilacı olduğu kanaatini hiç taşımadım. Belki Nurettin Nebati’den iyi olabilir. Nebati, bizleri çokça güldürmek ve bolca fakirleştirmek dışında bir şey yapmadı. Mehmet Şimşek de zaman zaman bize tebessüm ettiren açıklamalar yapıyor. Mesela tasarruf tedbirlerini anlatırken, vergilerden bahsederken ıslak çekten bahsediyor. Teksir kağıdı kullanılmasından bahsediyor. Bunların bir işe yaradığını düşünmüyorum. Maliye Bakanının aldığı alamadığı kararlar, bulduğu bulamadığı kaynaklar yüzünden iktidar partisi çok ağır bir bedel ödedi yerel seçimlerde. Ben ekonomistim demekle ekonomist olunmuyor. Olunmadığını çok ağır bir tecrübeyle de öğrendi Türkiye. Ekonomi, bir bilim dalıdır. Biz piyasalara bakıyoruz, güven endeksine bakıyoruz. Merkez Bankasının 870 milyar dolar zarar ettiğini öğrendik. Rezerv diye bir şey kalmadı. Tüm bunların faturasını Mehmet Şimşek’e kesmek doğru değil ama Mehmet Şimşek’in, buranın ilacı değilmiş gibi geliyor bana. Hatta çok acı bir reçete söz konusu. Dünya Bankası’ndan alınan, alınacak borçlar var. Ekonomi, siyasetin birinci gündemi olmaya devam ediyor. Evet, ufukta bir seçim yok. 4 yıl, 4,5 yıl seçim yok. Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı konuşmalar, açıklamalarda, bu konuda mesajın alındığı, ekonomiyle ilgili adımların kararlılıkla atılacağı, enflasyonla mücadelede birkaç yıl içinde bir noktaya gelinmesi konusunda kararlılık olduğunu görüyoruz. Bu kararlılık bile başlı başına bile işe yarar. Erdoğan şu anda yeniden kalkmak istiyorsa, partisini iktidarda tutmak istiyorsa, siyasi ömrünü uzatmak istiyorsa, ekonomiyle ilgili sorunları çözmek zorunda. Bu yüzden Bursa’yı, Kütahya’yı, Balıkesir’i, Kastamonu’yu, Adıyaman’ı, Denizli’yi, Afyonkarahisar’ı kaybetti.  Tencere, iktidara zarar veremiyor demiştik. İlk defa tencere, bu iktidara ağır bir bedel ödetti. Erdoğan bayrağı yeniden kaldırmak istiyorsa, çözüm noktası orası, yani ekonomi."

KAYIT DIŞININ ÜZERİNE FAZLA GİDERSENİZ, O ZAMAN SOSYAL SORUNLAR BAŞLAR
Maliye Bakanlığının baskısının giderek arttığını, kira gelirlerinin, hatta İBAN numaralarının takibe alındığını belirten Fatih Yapar'ın "Önümüzde 4 yıl seçim yok. Daha çok vergi için Maliye'nin baskısı söz konusu. Bu durum, ileride beraberinde neyi getirir? Neyi değiştirir?" sorusuna Yaldız, şu yanıtı verdi:

"Ufukta bir seçim yok ya… İster istemez bu durum, devletin denetim mekanizmasına daha çok yoğunlaşmasına ve kayıt dışı ekonomiyi baskı altına almasına sebebiyet verecektir. Bu devlet hazinesine üç beş kuruş fazladan para getirir. Fakat kayıt dışınının üzerine çok fazla giderseniz, o zaman başka sosyal sorunlara sebep olursunuz, özellikle küçük esnaf üzerinde. Yapılması gerekenler belli. Öncelikle fabrika açmak, yeni bir otel açmaktan önce adaleti, adaletle ilgili uluslar arası kaygıyı ortadan kaldırmak gerekir. Uluslararası kaynakların ülkemize gelmesi gerekiyor ama o kaygıdan dolayı yabancı yatırımcı ülkemize gelmekten kaçıyor. Türkiye’nin öncelikle uluslar arası hukuk normlarına, AİHM normlarına, Osman Kavala’dan başlayarak Selahattin Demirtaş’a kadar siyasi davalarla ilgili yeni bir sayfa açmak gerekiyor. Türkiye’nin toplumsal barışa ihtiyacı var. Sadece İzmir’de 940 bin seçmen sandığa gitmedi. Türkiye genelinde sandığa gitmeyen 14 milyon civarında insan var. Sandığa gidip protesto oyu kullanan seçmenler var emekliler arasında, dar gelirliler arasında. Yüzde 1’lik Yeniden Refah Partisi'nin oyu, yüzde 6’ya çıktı. Bu seçimlerde seçmen konuştu. Ekonomiyi yönetemiyorsunuz, sosyal sorunlara sebebiyet veriyorsunuz, bunları çözün, dedi. Seçmen sandığa giderek veya gitmeyerek konuştu bu seçimde. Denetim yaparak, baskı uygulayarak, ceza keserek, kırbaçlayarak, yeni vergiler koyarak, vatandaşa biraz daha yük vererek sorunu çözemez hükümet. Tam tersine Türkiye’yi yeniden yatırım yapılabilir bir ülke haline getirmek zorunda. 2002-2012 yılları arasındaki günlere dönmek lazım. O dönemdeki gibi uluslararası normlara uygun, adaletle ilgili soru işaretleri olmayan, yatırım yapılabilir, kredibilitesi yüksek ülke sınıfında olursak, daha çok demokrasi, daha çok özgürlük, daha çok adalet, daha çok uluslar arası hukuk ve insan hakları  teminatı verebilen bir ülke olabilirsek, Türkiye’ye yatırımcıların yoğun bir şekilde gelecektir. Enflasyon sorununu arz talep dengesini sönümlendirerek çözmeye çalışan bir zihniyetle karşı karşıyayız. Parayla para kazanma dönemini yaşıyoruz. Yüksek faizle kredi veriliyor. Geçen yıl bu zaman Merkez Bankası politika faizi yüzde 7,5’ti. Şu anda yüzde 50’nin üzerinde. Politikayı belirleyen temel unsur, ekonomi oldu. Mutfak, tencere, yerelde de genelde de politikayı belirliyor. Bugün erken seçim yapılsa, o kırmızı fotoğraf genel seçime de yansır."

 
Yorgancılar'dan ekonomi çıkışı: Hükümet enflasyona odaklanmalı!
 
81 ilde' Narkoçelik-13' operasyonu: 194 gözaltı
YORUMLAR
Toplam 17 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
KIZMAYIN 22 Nisan 2024 Pazartesi 15:55

Sayın yazara kızmayın lütfen...Aslında bize yol gösteriyor hamzadan kurtulmak için bakan olsunda sonunda bekir pakdemirli gibi silinip gider sizde rahat edersiniz diyor....Anlayın LÜTFEN...

Yorumu oyla      0      0  
22 Nisan 2024 Pazartesi 11:38

Anlayan Mehmet, AKP İzmir'de kaç ilçe yönetiyordu, kaça düştü? Dalga mı geçiyorsun?

Yorumu oyla      1      0  
22 Nisan 2024 Pazartesi 11:07

Buca cezaevi alanı için, büyükşehir avm yapacak, yeşil alanı biz yapıyoruz diye algı yapan Hamza Dağ mı başarılı ?

Yorumu oyla      2      1  
mehmet 22 Nisan 2024 Pazartesi 10:20

yorumlarda hamza daga laf edenelre soyluyorum bır seyden anlamadan yorum yapmayın hamza dag tum turkıyede akp oyları duserken oyunu muhafaza etmıstır anlamıyorsanız bos yapmayın susun oturun ya

Yorumu oyla      1      4  
idris akkoyun 22 Nisan 2024 Pazartesi 10:13

siyasete girdiğinde ne kadar mal varlığı vardı kendisi ve akrabalrında şimdi ne kadar açıklayamadı.tarafsızsan neden sormadın seçimden önce.izmire zarar veren birinin parlatma çaban beyhude

Yorumu oyla      3      1  
idris akkoyun 22 Nisan 2024 Pazartesi 10:10

ümit bey izmirde nerde başarı.çok komik ve tarafgirsin.varolanlarda gitmiş.

Yorumu oyla      4      1  
21 Nisan 2024 Pazar 22:03

Siz bu söylediklerinize inanıyor msuunuz? İzmir'de bir başarı mı var? Var olan belediye sayısını bile koruyamayan bir büyükşehir adayını başarılı diye takdim etmek gerçekten müthiş bir pr çalışması olmalı...

Yorumu oyla      9      5  
Hangi başarı? 21 Nisan 2024 Pazar 21:37

En iyi performans tam olarak nedir? 28 ilçe kaybedilmiş, büyükşehirde yüzde 40 bile alınmamış.

Yorumu oyla      10      3  
Lombak 21 Nisan 2024 Pazar 18:04

Hamza Dağ şu ana kadar AKP'nin İzmir'de en iyi performansını sergiledi. Alkışlıyorum.

Yorumu oyla      3      10  
Tayfun Özen 21 Nisan 2024 Pazar 16:06

Öncelikle buroktaside ve teşkilatlar daki saltanat bitmeden, partiyle özdeş hale gelmiş çalıyor ama çalışıyor düşüncesi silinmeden, vergide adalet azdan az çoktan çok alınmadan, hukukta ciddi bir reform yapılmadan, emekli maaşları güncellemeden bunları daha da arttırabilirim ama özellikle bunlara çözüm bulmadan Akparti nin düşüşünü engellemek mümkün değil. İsimler teferruattır Asıl gerçek Recep Tayyip Erdoğan dır.

Yorumu oyla      2      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP yurtdışı örgütleri yeniden yapılanıyor
CHP’deki değişim rüzgârı Avrupa’daki örgütlere de yansıdı. Partinin Avrupa’daki ...
Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail'e yanıt
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, İsrail Dışişleri Bakanı'nın sosyal ...
Anıtkabir ziyaretinde dikkat çeken ayrıntı!
CHP’li belediye başkanları Ankara’da Belediye Başkanları Çalıştayı’na ...
 
AK Partili Çelik'ten İsrailli bakana tepki
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: İsrail Dışişleri Bakanı'nın Cumhurbaşkanımızı ...
Erdoğan, Mısır Dışişleri Bakanı ile görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün İstanbul'a gelen Mısır Dışişleri ...
MHP'li Demirel'den Beşikçioğlu'na teşekkür
Eski Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, 31 Mart yerel seçimlerinin ...
 
Genel sekreter krizinde son gelişme... Özel'den Erdoğdu'ya 'yerinde kal' talimatı!
CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil ...
Erdoğan, Hamas lideriyle görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile bir ...
'Belediyelerin 100 milyar TL borcu var' dedi ve ekledi: İzmir'de enkaz edebiyatı tutmadı!
İzmir’de CHP’li belediye başkanlarının yönetiminde olan belediyelerin ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva