HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Mayıs 2014 Cumartesi - 09:54

Mecliste uzun mesai: Başkan’dan büyük isyan, suya zam!

Mayıs ayı son oturumunda İZSU’ya yönelik eleştirilere yanıt veren Başkan Kocaoğlu, AK Parti’nin ‘Körfez kokuyor’ sözlerine sert tepki gösterdi. ‘Abes’ ve ‘yalan’ nitelemesi yapan Başkan, “İzmir kokuyor demek bu kente haksızlık etmektir. Bana kokuyorsun diyebilirsiniz, ama bu kente diyemezsiniz. Bunlar siyaset değil” dedi.

Mecliste uzun mesai: Başkan’dan büyük isyan, suya zam!

EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Meclisi Mayıs ayı son oturumu Başkan Aziz Kocaoğlu idaresinde gerçekleşti.

Toplantıda Büyükşehir Belediyesi ile ESHOT’a ait kesin hesap cetveli ve İZSU’nun faaliyet raporu ile 2013 bütçe rakamları meclis onayına sunuldu. Her üç kuruma ait hesap cetveli AK Parti’nin ret oyuna karşılık CHP ve MHP’lilerin onayıyla oy çokluğuyla kabul edildi.

Oturuma Başkan Aziz Kocaoğlu’nun AK Parti cephesinden gelen Körfez eleştirilerine sert yanıtı ve Temmuz ayından itibaren suya yüzde 10’luk zam yapılması kararı damga vurdu.



KREDİ NOTU TARTIŞMASI
Oturumda ilk olarak Büyükşehir Belediyesi’nde idarenin 2013 yılına ait bütçe kesin hesap cetveli meclis onayına sunuldu. AK Parti’li meclis üyeleri tarafından “Yetersiz” eleştirisi ile ret oyu alan hesap cetveli, CHP’li ve MHP’li meclis üyelerinin oy çokluğu ile kabul edildi. Bütçe rakamları hakkında söz alan CHP Grup Sözcüsü Deniz Yücel “Bütçenin gerçekleşeme oranı yüzde 87. Gelir bütçesinde 2 milyar 86 milyon TL tutarında tahsilat var. Gerçekleşme oranı yüzde 100,31. Bu rakamlar bize doğru ve gerçekçi bir bütçe yapıldığını gösteriyor” dedi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin uluslararası finans kurumları nezdinde aldığı notların belediyenin maddi yapısındaki başarısının en büyük göstergesi olduğunu belirtti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, belediyenin AA+ not ile Türkiye Cumhuriyeti hazinesinin kredi notundan daha yüksek bir dereceye sahip olduğunu söyleyerek, arada 9 basamak fark olduğunun altını çizdi. AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan tarafından yöneltilen eleştirilere tepki gösteren Kocaoğlu, “Sizin ne dediğinizi tribünler de anlıyor. Siz bu farkı yeteri kadar iyi bilecek durumdasınız. O zaman burada ayrı bir şey yapıyorsunuz. Bu konuda manipülasyona girmenizi Bilal Doğan olarak size yakıştıramıyorum” dedi.
 
BAĞIMSIZ ÇAKAR’DAN KABUL OYU
Geçtiğimiz ay AK Parti’den istifa ederek bağımsız meclis üyesi olan Yusuf Kenan Çakar, geçtiğimiz yıllarda dile getirdiği sert eleştirilerin aksine, bu yılki bütçe rakamlarını başarılı bulduğunu açıklayarak kabul oyu kullandı ve şunları dile getirdi: “On yıldır meclis üyesiyim. Şimdiye kadarki en yüksek gerçekleşeme oranını yakalanmış. Bu belli bir gelişmeyi ortaya koyuyor. 2013 mali yılı gelir gider bütçesinin gerçekleşeme oranı da yüzde 100’ün üstünde olması gerek bu bütçeyi hazırlayanlar, gerekse uygulayanların başarısını gösteriyor. Hedefler gerçekleşmiş ve borçlanmaya değil, finansmana dayalı bir bütçe ortaya konmuş. 2013 yılı bütçe gelir giderinde olumlu oy kullanıyorum.”
 
ESHOT’A DA ONAY!
ESHOT Genel Müdürlüğü’nün isim isim okunarak gerçekleştirilen 2013 yılına ait kesin hesap cetveli de oy çokluğuyla onay aldı.



DOĞAN’DAN SU ÇIKIŞI
Oturumun en hararetli bölümü ise İZSU Genel Müdürlüğü hesap cetveli ve faaliyet raporunun üyelere sunulduğu bölümdü. AK Parti’nin ret oyu verdiği rakamlar hakkında konuşan Grup Başkanvekili Bilal Doğan şunları söyledi: İZSU maddi açıdan zenginlik içerisinden yüzerken, hizmet açısından suya susamış fakir topraklar gibi. Kurumun 137 milyon TL kar ettiğini görüyoruz. Oysa İZSU, kamuya hizmet vermek amacı ile faaliyet gösteren bir kamu kurumudur. Kardan öte daha ucuz hizmet vermelidir. 144 bin TL’lik bütçe ödeneğini hizmete dönüştürmemiş, 84 milyon TL’lik ödeneği kullanmadığı için de iptal etmişti. Yüzde 105 artışla 766 milyon TL’lik tahsilat var. Giderde ise 1 trilyon 163 bin TL’den fazla gider bütçesi ve 779 milyon TL tutarında harcama var. Ödenekler iptal edilmiş, hizmetler eksik üretilmiştir. Seçimden önce hizmetin daha yoğun olmasına rağmen iptal edilen ödenekle İZSU sınıfta kalmıştır. Bütçe ayrılmasına rağmen İZSU’da bir master plan oluşturulamamıştır. Bu plan neden yapılmamakta? Ayrılan 1 milyon TL ödenek neden iptal edilmiş? geri gönderildiğine göre neden bu proje yapılamamış? İZSU’nun kalbi bu projedir. Yapılan projeler günü kurtarma üzerine. İzmir’de uzun yıllar kaçak ve kayıp sayılan sular halkımızın sırtına yüklenmiştir. İzmirlinin cebinden çıkan her kuruş bizim için önemlidir. İzmir neden Türkiye’nin en pahalı suyunu içiyor? Su tüketiminde kademenin kaldırılmasını öneriyoruz, ve diğer kentlerdeki uygulamaya geçilmesini Sayın Başkan’dan rica ediyoruz” dedi.
 
ÇALKAYA’DAN “DİKİLİ” GÖNDERMESİ
Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Doğan’a Dikili göndermesi yaparak yanıt verdi. Çalkaya Eski Belediye Başkanı Osman Özgüven’in aldığı cezaya atıfta bulunarak “Suyu bedava yapınca da ceza veriyorsunuz” şeklinde konuştu.

ÇAKAR’DAN DESTEK
Söz alan Bağımsız Üye Kenan Çakar da, “İzmir’de aşırı yağışlar sonrasında su kabarmaları ve su baskınları yaşıyoruz. Bunun en önemli sebebi, İzmir’de ayrık sistem tam oturmamış durumda. İZSU’nun önümüzdeki süreçte en önemli faaliyetlerinden biri birleşik sistemden ayrışık sisteme geçişi tamamlamak olacaktır” dedi ve İZSU’nun her iki raporuna da olumlu oy kullanacağını belirterek kurumun başarılı bir yılı geride bıraktığını söyledi. “Yüzülebilir körfez hayali tüm İzmir’in hayali ve hedefidir” diyen Çakar ayrıca, proje hayata geçtiği takdirde, körfezin İzmir’e yakışır ve verimli bir hale geleceğini dile getirdi ve kabul oyu vereceğini belirtti.


 
BAŞKAN’DAN SERT YANIT: KOCA BİR YALAN
Başkan Aziz Kocaoğlu oturumda İZSU ve Körfez üzerinden yapılan eleştirilere çok sert tepki verdi.

Madde madde açıklama yapan Başkan Kocaoğlu şöyle konuştu: “İZSU’nun rakamlarına göre, sudaki kaçak ve kayıp oranı yüzde 33, bunu sürekli açıklıyoruz. Sürekli duyuruyoruz. Bunları açıklamayan ve açıklayamayan belediyelerin su kaçak oranlarına bakmak gerekir. Çoğu büyükşehirde bu oranlar açıklanmamaktadır. DSİ’nin kayıp kaçakların azaltılmasında hiçbir katkısı yoktur. Bu koca bir yalandır. Bu tamamen tribüne bir laftır. Meles Çayı ve Arap Deresi sadece havalar ısındığında yağmur durup da temizleme aşamasında 10-15 günlük bir koku duyuyorsunuz. Daha önce körfez 365 gün kokuyordu. Neden diğer dereler kokmuyor? Bu iki deremizi maalesef vatandaşlar çöp kovası olarak kullanıyor. Organik madde atılıyor, havalar ısındığında çürüme ve kokma başlıyor. Eğer on senelik çalışma sonunda İzmir kokuyor diyorsanız, bu kente kötülük yaparsınız. Bundan büyük kötülük yapılmaz. Muhalefet bunu her sene yapıyor. Buna dikkat etmek lazım. Siyaset ayrı şey... Su fiyat tarifesini kademeli götürebildiğimi kadar götüreceğiz. Çok kullanandan çok alarak, az kullanandan az alarak denge sağlamaya çalışıyoruz”
 
BANA ‘KOKUYOR’ DİYEBİLİRSİNİZ…
Başkan, Körfez’in koktuğu yönündeki eleştirilere ise  “Kent kokmuyor. Bu kente çok yazık ediyorsunuz. Yeni bir icat çıktı, “Körfez kokuyor” diye. Türkiye Cumhuriyeti’ndeki nüfusun yüzde 4,8’i İzmir’de yaşıyor. Türkiye’de toplam arıtmanın yüzde 25’i, hem de ileri biyolojik arıtma olarak İzmir’de. İzmir mi kokuyor, yoksa başka yerler mi? Onu düşünerek bakacaksınız. Kokmayan kentin kokuyor denmesi kadar abes bir şey olamaz. Bunlar siyaset değil. Bana kokuyorsun diyebilirsiniz, ama bu kente diyemezsiniz. Buna kimsenin hakkı yoktur” şeklinde yanıt verdi.
 


KİK ÇIKIŞI!
Çiğli’deki 4’üncü faz istasyonu ile ilgili eleştirilere de sert yanıt veren Kocaoğlu muhalefete KİK çağrısı yaptı.

Kocaoğlu projenin KİK’te olduğunu ifade ederek, “KİK devamlı bizi kiklemeye çalışıyor. Tramvay orada, 4’üncü faz orada, Tam Adaptif Trafik Sistemi orada… git gel, git gel… 20 günde bir evrak isteniyor. Eğer kente bir iyilik yapacaksanız bu KİK’le ilgili problemleri çözmek için uğraşın. Eğer ben yüzülebilir körfez projesi ilgili beceriksizsem, benim ortağım da beceriksiz. TCDD limanı yapacak, para kazanacak… Her şey tamam, ÇED sürecinde… Dünyada böyle bir çevre projesi yok… İzmir, iyiye, güzele, doğruya, demokrasiye, katılımcı bir yönetim anlayışı ile kenti birlikte yönetmeye çalışan bir kenttir. Anketlerde çıkan rakamlar da bunun örneğidir. Diğer kentlerin durumunu bilmesek neyse… Ağır metalli suların kente verildiğini biliyoruz. Söylem olarak değil, laboratuar sonuçları ile biliyoruz… İçme suyu master planına başlandı, ihale yapıldı, 2014 Ağustos’ta bitecek, çalışmalar devam ediyor. Parası da iş bitince ödenecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi on yıldır ve daha öncesinde de yaptığı çalışmalarda, su kanal idaresi olarak İZSU, diğerlerinin hepsinden kat be önünde. Halkın sağlığını düşünmede daha önde... Biz hem yer altı sularını hem de yer üstü sularını arıtıyoruz” dedi.
 
HÜKÜMETE DE SALVO
Kocaoğlu son olarak merkezi hükümete yüklenerek, “Tabii ki eksiklerimiz var. Bunu kimse inkar edemez. Ancak diğer kurumlar gibi İZSU da canla başla çalışmaktadır. Merkezi hükümet Gediz’de 31 Aralık 2012’de balık tutmak üzere bir pilot uygulama başlattı. 2012 Aralık’tan sonra da bu işi hiç ağzına almadı… Gediz kirleniyor... Ama İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kemalpaşa ve Menemen arıtmalarıyla kendi sınırları içerisinde Gediz’i kirletmiyor. Burayı Uşak ve Manisa sanayisi kirletiyor. Bu yaptırım da hükümete ait... Ben nasıl yapıyorsam, onların da bu işe hassas bakması gerekir. Konuşmak kolay… İzmir’de 640 kilometre uzunluğundaki kıyıda daha önce 23 adet mavi bayrak vardı, 52 oldu. Siz arıtma yapmazsanız, size kimse mavi bayrak vermez. Bunların hepsi bizim dönemizde yapıldı” şeklinde konuştu. İZSU’nun 2013 yılı faaliyet raporu, AK Parti’li meclis üyelerinin ret oylarına karşılık, CHP ve MHP gruplarının oy çokluğu ile kabul edildi.
 
SUYA YÜZDE 10 ZAM
Öte yandan meclis oturumunda Başkan Aziz Kocaoğlu’nun yerel seçimlerden sonraya ertelenmesini talep ettiği yüzde 10’luk su zammını içeren yeni su ve atık su tarifeleri de meclis tarafından görüşülerek karara bağlandı. Buna göre, İZSU’nun su ücretlerinde 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek tarifesi mecliste oy çokluğu ile kabul edildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
körfez 20 Mayıs 2014 Salı 08:35

körfez kokuyor sayın başkan istersen öğleden sonra bayraklıya git denemesi bedava altında bizim vergimizle aldığın araç var buyur git

Yorumu oyla      12      6  
Hakan ayter 18 Mayıs 2014 Pazar 01:57

Bilal bey sizi gerçekten medeni cesaretiniz nedeniyle tebrik ediyorum..hiç bir şeyden çekinmeyip tüm gerçekleri korkusuzca savunuyorsunuz.. Kenan çakar a gelince,anlaşılan davet bekliyor fakat bu söylemlerle kendisine yazık ediyor...

Yorumu oyla      13      6  
ENES YALÇIN 17 Mayıs 2014 Cumartesi 14:23

ÇAKAR siyaseti meslek haline getirmiş birisi.ALLAH Siyaseti meslek haline getirenlerden bu şehri ve bu ülkeyi korusun.

Yorumu oyla      17      7  
cemil bagatur 17 Mayıs 2014 Cumartesi 12:04

kenan cakardan manzaralar daha chp den teklif gelmedımı

Yorumu oyla      22      8  
haluk 17 Mayıs 2014 Cumartesi 10:27

Hükümetten ne farkınız var.bunca acının arasında suya zam bravo size.

Yorumu oyla      25      16  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Belgeli yanıt: Kocaoğlu gözaltı için otobüs verdi mi?
Büyükşehir’den resmi evrakla açıklama geldi. “10 adet aracı sadece polisleri ...
Bucalılar Soma için yürüyecek
Buca Belediyesi Dağcılık Kulübü (BUBEDAK) ile belediye kültür müdürlüğü ...
Siyah kurdelayla başladı: Geliri Soma'ya
Karşıyaka Belediyesi tarafından bu yıl 13’ncü kez düzenlenen Çiçek Festivali ...
 
Kocaoğlu’nun masadan kalktığı zirvenin perde arkası: Neler yaşandı?
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun terk ettiği valilikteki ...
Kocaoğlu’ndan Beko’ya ziyaret: Olan halka oluyor
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Soma’da yaşanan maden faciası ...
Başkan yüreği yanan Kınık köylerinde…
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, milletvekilleri ve belediye ...
 
Bornova maden şehitlerine ağladı
Soma’da kömür madeninde meydana gelen facianın ardından tüm yurt yasa ...
Güzelbahçe’de mesai Soma için saygı duruşuyla başladı
Güzelbahçe Belediyesi çalışanları, Manisa'nın Soma İlçesi'nde yaşanan ...
İzmir’in başkanları da Soma’da!
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile ilçe belediye başkanlarının ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva