HABERLER>GÜNCEL
8 Mart 2016 Salı - 12:24

‘İzmir’in çöpü’nde kritik rapor: Bilirkişi heyeti neden veto etti?

Büyükşehir Belediyesi tarafından Yamanlar’da yapılmak istenen Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne karşı açılan davada bilirkişi raporu açıklandı. Raporda bölgenin yeraltı su rezervleri başta olmak üzere çevreye olumsuz etki edeceği gerekçesiyle yer hakkında olumsuz görüş belirtildi.

‘İzmir’in çöpü’nde kritik rapor: Bilirkişi heyeti neden veto etti?

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ -  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Harmandalı Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin ömrünü tamamlaması üzerine Karşıyaka Yamanlar’da yapılması planlanan yeni tesise karşı açılan davada bilirkişi raporu açıklandı.

Geçtiğimiz yıl açılan davada 11 Aralık tarihinde yapılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucunda bölgenin önemli yeraltı su kaynakları içerisinde yer aldığı ve yapılacak çöp tesisinin su rezervleri başta olmak üzere çevreye zarar verebileceği ifade edildi.

Raporun açıklamasını, dava Avukatları Senih Özay, Murat Fatih Ülkü, konu ile ilgili çevre uzmanları ve bölge halkı beraber gerçekleştirdi. Açıklamaya bölgede yaşayan vatandaşlar, Yamanlar’da ürettikleri ürünleri getirdi.

SİYASİ KISIRLIK İÇİNDE TARTIŞILSIN İSTENDİ
Süreç hakkında konuşan Avukat Fatih Ülkü, “Harmandalı çöplüğü ömrünü tamamladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Harmandalı’nda oluşan doluluk nedenleriyle uzun süredir çöplük arıyor. İzmir bir bilinmezin içine düştü. Birden Karşıyaka Yamanlar’a yapılsın diye bir söz açıldı. 4-5 aylık sessizlikten sonra yeni tesis için Yamanlar dendi. Bu alanın çöp tesisi yapılması ortaya çıkınca da tepkiler oluştu. Yamanlar su kaynaklarının olduğu, önemli tarım alanlarından biri. Bu konuyu oldu bittiye getirmeye çalıştılar. Konu, siyasi kısırlık içinde tartışılsın, hukuk konuşmasın istendi. Burada konuşması gereken siyaset değil, hukuktur. Yamanların hukuka, çevreye, insan sağlığına zararlı olduğuna yönelik bir dava açtık. 11 Aralık’ta keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldı. Bugün itibari ile tesis için Yamanlar’ın; çevre yeraltı suyu ve halk sağlığına aykırı olduğu bilirkişi raporunda ortaya çıktı. Biz, İzmir 54. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı vermesini bekliyoruz. Yamanlar’a tesis yapma kararını uzmanların görüşü alınmadan, araştırma yapılmadan, vatandaşa sormadan alamazsınız” şeklinde konuştu.

NEREYE YAPACAĞIZ DEMEK ARABESK YAKLAŞIMDIR
Çöp tesisinin yeri ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na çağrıda bulunan Ülkü, “Biz İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na ‘Yamanlar’a çöp tesisi yapmaktan vazgeç’ diyoruz. Isrardan vazgeçmediği sürece bu dava sürecek. Bu ısrar sürdüğü sürece de vakit kaybı yaşanarak, tesis gecikecektir. ‘Peki nereye yapacağız kardeşim’ demek hukuk dışı, arabesk bir yaklaşımdır. Elinde güç olan Büyükşehir’dir.  Doğru bir yer bulmak Büyükşehir’e düşer. Konu ile ilgili uzmanların, akademisyenlerin, çevre örgütlerinin bulunduğu bir kurul oluşturulur. Orada karar verilir” ifadelerini kullandı.

VALİ DE SORUMLUDUR
Yamanlar’ın yer olarak seçilmesinde Kocaoğlu kadar İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın da sorumlu olduğunu dile getiren Avukat Senih Özay, “Bu sorunun patronu sadece Aziz Kocaoğlu değil. Bir sorumlusu da İzmir Valisi Mustafa Toprak’tır. Bu karar Vali ile Kocaoğlu arasındaki paslaşma nedeniyle oldu. İstenirse yer bulunur” diye konuştu.

EFEMÇUKURU’NA KARŞI ÇIKIYORUZ…
Araştırmalar ile ilgili açıklama yapan çevre uzmanı Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Erdem, “Yamanlar’da yaşanan durum bir şanssızlıktır. Burası, yeşil olmayan bir yerde yeşil olarak halka katkı sağlayacak son yerdir. Hidrojeolojik çalışmalar sonucu burada su tutma ve sızdırma kapasitesi fazladır. Yamanlar’ın etkili olduğu nehirler arasında Harmandalı Çayı, Büyükçiğli, Bostanlı ve Yamanlar Dereleri bulunuyor. Efemçukuru için itiraz ediyoruz, İzmir’in damı diyoruz. Orası da Karşıyaka’nın damı… 1995’teki taşkını unutmayalım” dedi.

TEK SUÇLU KOCAOĞLU DEĞİL
Yer sorununda sadece Aziz Kocaoğlu’nun sorumlu tutulmasının doğru olmadığını söyleyen Erdem, ”Burada sadece Kocaoğlu’nu sorumlu tutmak doğru değil. Bornova istemiyor, Torbalı, Taşkesik istemiyor.  Biz neciyiz. Biz vatandaş bilincini yerine getirmiyoruz. Odaların gittiğini biliyorum. Odalar ne yaptı bilmiyoruz. Nereye yapılmalı konusunda Kocaoğlu tek başına sorumlu değil. Danışmanları yanlış yönlendiriyor. Bir yanlış yönlendirme var. Uzundere’den neden vazgeçildi? Biz dışarıdan adam getiriyoruz bilim adamı diye onlar karar veriyor. İzmir’de 11 tane üniversite var. Odalar var. Yer bulunur.  Bu kent konseyleri ne işe yarar?  Biz bilimsel verileri ortaya koyuyoruz. Yaptığımız bir şey yok” şeklinde konuştu.

RAPORDA NELER VAR?
Açıklanan bilirkişi raporunun satırbaşları ise şöyle;
- Çöplük yapılmak istenen alanın, geçirimli volkanik kayalardan oluşan kaya zemin üzerinde bulunduğu, bu volkanik kayaların yer altı suyu deposu (çatlaklı kaya akiferi) özelliğinde olduğu, yöre halkı tarafından içme, sulama ve kullanma amacıyla kullanıldığı,
- Yer altı sularının yüzeye çok sığ derinliklerde ya da bazen yüzeyde (kaynaklar şeklinde) görülmekte, bazen de yüzeyden yukarıda (artezyen şeklinde) görülmekte olduğundan taşkın tehlikesinin bulunduğu,
- İlgili mevzuatta, taşkın riski taşıyan bölgeler ile yer altı suyunun içme, sulama ve kullanma suyu olarak kullanıldığı bölgelerde (çöp) depolama tesislerinin kurulmasına ve işletilmesine izin verilmeyeceğinin öngörüldüğü,
- Çöplük yapılmak istenen alanın, jeolojik, hidrojeolojik özellikleri itibariyle (çöp) depolama tesislerinin kurulması ve işletilmesi için uygun bulunmadığı,

UYGUN ROTA DEĞİL
- Mevcut ulaşım güzergahının, çöp kamyonları için uygun bir rota olmadığı,
- Çevre mühendisliği açısından, çöplük yapılmak istenen alanın, önemli mühendislik kriterleri açısından uygun olmadığı,
- Yer altı sularının kirlenmesi, çöplük tesisinin yaratacağı gürültü, koku ve toz emisyonları nedeniyle, Karşıyaka'nın önemli dinlenme alanlarından Karagöl'e giden kişilerde sağlık ve psikolojik olumsuz etkilenmeler olacağı, bölgede olası sel ve taşkın durumlarında bölgede yaşayanlarda enfektif durumlardan ciddi travmalara kadar çok komplike sağlık sorunları görülebileceği, bölgenin yeşil alan niteliği, bölgedeki hakim rüzgar nedeniyle, özellikle Karşıyaka'nın koku, toz, duman ve gürültü bakımından olumsuz etkileneceği gerçekleri karşısında, halk sağlığı açısından Yamanlar'ın çöp tesisi için uygun yer olmadığı

 
Flaş! Genelkurmay: 25 terörist öldürüldü
 
Kaf-Kaf’ta Palacios ay sonu dönüyor
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Karşıyakalı 7 9 Mart 2016 Çarşamba 09:27

Sayın başkan Karşıyaka huzurevinin oradaki vadide (Karşıyaka Belediye Şantiyesi arasında) 7-8 metreden akan küçük bir şelale ve onun önünde 200 metrekare kadar göl var temmuz sonu ağustos başına kadar akar. Küçüklüğümde oraya gider yaman dağından gelen suda yüzerdik (yaş 41) heryer hala çam ağaçları dolu. O sular ve şelale hala akıyor. Artık tel örgü ile koruma altında. Sayın başkan oraya hayatında kimse gitmemiştir diyor ama benim çocukluğum orada geçti. Rica ediyorum orayı harcamayın.

Yorumu oyla      11      5  
harun ataman 9 Mart 2016 Çarşamba 07:57

Bilirkişi raporlarını "külliyen yanlış" diye eleştiren arkadaşlar sizin "bilirkişiliğiniz" nerden geliyor?

Yorumu oyla      11      5  
8 Mart 2016 Salı 17:12

20' ye yakın kuruluş burası için tamam demedi mi? Bu nasıl iş?

Yorumu oyla      11      5  
Can Çiler 8 Mart 2016 Salı 16:23

Her şeye karşı çıkın, bir de demagoji yapın nereye yapacağız sorusu arabesk mantığı da düşünce kısırlığının ifadesidir.Buraya yapma demek doğru olabilir ama öneriniz ne? Yapma demenin gerekçesini bilenlerin şuraya şu nedenle yap demenin de gerekçesini biliyor olmaları gerekmez mi?

Yorumu oyla      11      5  
8 Mart 2016 Salı 15:41

sn.Kocaoğlu bu dönem içinde yani 2019 a kadar çöp atık tesisini bitirmek istiyor. umarım artık daha fazla "engel" olunmaz. çünkü bu izmirin yararına bir tesis.

Yorumu oyla      11      5  
m.y. 8 Mart 2016 Salı 15:36

sanırsınız ki yamanların her yeri yemyeşil, her yerinde yeraltısuyu var. bunlar bilir kişi mi? bilirkişinin dünyadan haberi olur, bunlar gibi dünyadan bi haber kişiler olsa olsa "bilmeyen"kişi olur.

Yorumu oyla      11      5  
muhalif 8 Mart 2016 Salı 15:29

av.ülkü, zannediyorki, yamanlara harmandalıdaki gibi çöp döküleck...harmandalı ilkel çöp dökme yeri, yamanlara ise çöpleri dönüştürme,işleme tesisi kurulacak. sn.av.ülkü isveç e gitsin bir incelesin. çöplerden enerji üretiyorlar. çöpleri yetmediği içinde komşu ülkelerden çöp ithal ediyorlar. biz hala neredeyiz, ölçümüz harmandalı.. vay halimize...

Yorumu oyla      11      5  
8 Mart 2016 Salı 14:42

En iyisi herkes kendi çöpünü imha etsin 😀😀şu şehirde bir tane proje itirazsız, mahkemesiz yapılsın dişimi kıracağım

Yorumu oyla      11      5  
8 Mart 2016 Salı 13:57

Nereye yapılsın ?

Yorumu oyla      11      5  
Kazım EMİR 8 Mart 2016 Salı 13:10

CHP GENEL MERKEZİNE ÇAĞRI LÜTFEN ÇÖPLE GÜNDEME GELMEYİN BİTİRİN BU İŞİ

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! Genelkurmay: 25 terörist öldürüldü
Genelkurmay Başkanlığı, Diyarbakır Sur ve Şırnak İdil'de devam eden operasyonlarda ...
İzmir’de fuhuş operasyonu!
İzmir'de yabancı uyruklu kadınlara fuhuş yaptırdıkları iddiasıyla Kırgızstan ...
İdil’de operasyon: Keskin nişancılar da öldürüldü
Şırnak’ın sokağa çıkma yasağı süren İdil İlçesi’nde dün gece çıkan çatışmalarda ...
 
İGC Başkan Dikmen: El koymanın diğer adı kayyum oldu
Zaman gazetesinin ardından İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin Cihan Haber ...
TSK’nın gözbebeği Özlem Üsteğmen
Dünyada ve Türkiye'de birçok alanda başarılarıyla adlarından söz ettiren ...
Bakanlar Kurulu’ndan Ankara-İzmir hızlı treni için flaş karar!
Bakanlar Kurulu Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi kapsamında çalışmaları ...
 
İzmir’de vahşet durmuyor: Kadınlar Günü’nde öldürüldü!
Buca’da birlikte yaşadığı A.İ. tarafından bıçaklanan 42 yaşındaki kadın ...
İzmir’de SGK’ya ‘De Jong Köşkü’ baskını: Müdür dahil 5 gözaltı
SGK İl Müdürü E.B., emekli olup ayrılan eski müdürü M.K. ile 3 yönetici, ...
İzmirli kadınlardan umut fidanları!
İzmirli kadınlar, Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan “Çağdaş ...
 
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Doğarken ağladı insan!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva